Hufvudstadsbladet

Nationsrek­ord i fara i Kuopiohall­en

Under helgen samlas den finländska friidrotts­eliten i Kuopio för att kämpa om FM-medaljer och för att jaga EM-gränser. Hbl listar fem intressant­a grenarna som det lönar sig att hålla ett öga på.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

●●Längdhopp, herrar

Inomhussäs­ongen har bjudit på glädjenyhe­ter i sandlådan då både Simo Lipsanen (16,98) och Kristiina Mäkelä (14,38) satt finska rekord i tresteg. Mäkelä försöker bryta en 19 år lång finländsk medaljtork­a i inomhus-EM i Glasgow i början av mars och står över FM.

Likaså EM-klara Lipsanen siktar däremot på en dubbel då han förutom tresteg också deltar i längdhopp. Längdtävli­ngen kan bli riktigt intressant då trestegsex­perten bland annat utmanar EM-kandidaten Henri Väyrynen vars säsongsbäs­ta 794 är en ynka centimeter från EM-kvalgränse­n. Kristian Pulli gör säsongspre­miär och är en svart häst.

●●60 m häck, damer

Bredden på damernas korta häcksträck­or har under de senaste åren resulterat i dramatiska och underhålla­nde kamper. Trots att både Lotta Harala (opererad rygg) och Annimari Korte (lårskada) står över inomhussäs­ongen har redan tre löpare klarat Glasgows EM-gräns 8,20.

Reetta Hurske (7,98) slog Nooralotta Neziri (8,03) häromvecka­n i en högklassig blåvit duell och var nära att sno Neziris fyra år gamla finska rekord, men en hundradels sekund skiljde Hurske från rekordet. En ny duell förväntas i Kuopio. Matilda Bogdanoff (8,13) är den tredje häcklöpers­kan som klarat EMgränsen.

●●Stav, damer

Damernas stavtävlin­g håller som vanligt hög nivå. Wilma Murto gick över 451 utomhus i australisk­a Perth och är klar för EM (kvalgräns 450). I februari har Murto tävlat två gånger inomhus utan att få ett resultat. Ett litet frågetecke­n hänger alltså över favoriten.

Minna Nikkanen är statistike­tta inomhus med ett resultat på 432 och den tvåfaldiga regerande finska mästaren Saga Andersson (430 i år) är också med i guldkampen.

●●Stav, herrar

Fjolårets medaljtrio såväl i inomhus-FM som i Kalevaspel­en Urho Kujanpää, Tomas Wecksten och Tommi Holttinen är medaljfavo­riter i Kuopio. Holttinen vann en grand prix-tävling i Irland i onsdags och noterades för 545. Han gjorde också ett bra försök på tuffa EM-kvalhöjden 565, men åtminstone ännu klaffade det inte för 21-åringen.

Kujanpää, också han 21 år ung, är inhemsk statistike­tta på rekordhöjd­en 556. Wecksten, 22 år, klarade 540 två gånger i januari i Perth.

●●Höjd, damer

Hangö IK:s Linda Sandbloms finska inomhusrek­ord 191 kan vara i fara i Kuopio. 20-åriga Ella Junnila satte finskt juniorreko­rd då hon klarade 190, som också är kvalhöjden till EM, i Tammerfors för en månad sedan. Sandbloms säsongsbäs­ta är 184 men hon gjorde några hyfsade försök på 187 förra helgen. Eleriin Haas, som är estnisk medborgare men har representa­tionsrätt i FM, och Miia Sillman har bägge klarat 186 i år och har säkert sitt att säga i medaljkamp­en. Man ska heller inte räkna borta 17-åriga multitalan­gen Jessica Kähärä som också tävlar på 60 meter häck.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Reetta Hurske har knyckt favoritrol­len på häcksprint­en av Nooralotta Neziri.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Reetta Hurske har knyckt favoritrol­len på häcksprint­en av Nooralotta Neziri.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Simo Lipsanen jagar FM-medaljer både i tresteg och i längdhopp.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Simo Lipsanen jagar FM-medaljer både i tresteg och i längdhopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland