Hufvudstadsbladet

Suninen överraskan­de ledare i svenska VM-rallyt

Fordförare­n Teemu Suninen leder det svenska VM-rallyt och nosar på sin första deltävling­sseger någonsin.

-

Det känns som om man borde och kunde köra snabbare men då är riskerna större.

Teemu Suninen

Teemu Suninen leder det svenska VM-rallyt efter en händelseri­k första hela dag. Den 25-åriga Fordförare­n körde snabbast på två specialstr­äckor, höll en jämn fart och undvek missöden på de kluriga svenska vägarna. Suninens försprång till tvåan Ott Tänak, Toyota, är dock bara två sekunder.

– Det är otroligt att leda ett VM rally. Jag är nöjd med hur jag körde även om jag var försiktig i vissa lägen. Det känns som om man borde och kunde köra snabbare men då är riskerna större, säger Suni- nen i ett pressmedde­lande.

Rallyt är ytterst jämnt då de fem första förarna ryms inom 42 sekunder och de åtta bästa inom en minut. Av finländarn­a är Citroëns Esapekka Lappi nästbäst på femteplats. För de övriga finländska toppförarn­a gick det inget vidare.

Blåvit otur

Jari-Matti Latvala såg till att Finland hade en dubbelledn­ing men på dagens sista sträcka åkte han av vägen och fastnade i en snödriva. Latvala och kartläsare­n Miikka Anttila grävde fram bilen och duon fortsätter rallyt i dag nästan 24 minuter bakom Suninen. Kalle Rovanperä åkte också ut men också han kan fortsätta.

Marcus Grönholm snurrade på både första och andra sträckan och på den tredje bar det av ut i skogen. Grönholm tvingades bryta.

VM-ledaren Sebastien Ogier hör också till dem som haft otur. Fransmanne­n körde av vägen och också han är över tjugo minuter från segerstrid­en.

Suninen har aldrig vunnit ett VM-rally i kungsklass­en och han vet att han ännu inte nått någonting.

– Det blir inte lätt. Vi måste koncentrer­a oss på varje specialstr­äcka, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MICKE FRANSSON ?? Teemu Suninen var snabbast i snön i går.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MICKE FRANSSON Teemu Suninen var snabbast i snön i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland