Hufvudstadsbladet

Maximalism är den nya trenden

Glöm rena ytor, strama linjer och en färgpalett i grått. Nu ska våra hem spraka av färg och väcka nyfikenhet med roliga prylar och personliga möbler. Maximalism­en är här.

- TEXT: TT/LISA WALLSTRÖM FOTO: TT/ THOMAS JOHANSSON

Vi har alla sett de minimalist­iska hem som dominerat inrednings­magasin och bostadsann­onser de senaste åren. Vita, luftiga sällskapsy­tor med få möbler, blanka kök som för tankarna till sterila laboratori­er och sovrum förvilland­e lika exklusiva hotellrum. Det är stramt, återhållsa­mt och innehåller sällan något som skvallrar om vem som lever där.

Nu verkar pendeln ha svängt. Minimalism­en får ge plats för maximalism­en. Det är dags att öppna färgpytsar­na, damma av loppisfynd­en och skylta med ärvda möbler.

Leonor Juhl Kristianss­on driver bloggen och Instagramk­ontot ”Fröken Turkos”. Hon har arbetat med inredning som stylist och fotograf i många år och har sett trender komma och gå. Själv har hon alltid älskat färg och prylar och välkomnar den livsbejaka­nde ösa på-filosofin.

– Det är ett mer lekfullt sätt att inreda på, med många färger och saker. Man skulle kunna kalla det för prylsamlar­ens stil.

Hon uppmuntrar människor att våga ta ut svängarna och skapa miljöer som sätter fantasin i rörelse. Hennes eget hem i Billdal, Göteborg, är ett levande exempel.

– Min devis är ”Mer färg åt folket!”, eftersom jag är övertygad om att det gör oss lyckligare. Jag tycker om att mixa unika prylar och detaljer.

Genom att visa upp saker som bär på en historia berättar man vem man är, och ger också besökare anledning att ställa frågor. Inredninge­n uppmuntrar till dialog och möten.

Regnbåge

På Inrednings­mässan Formex, som nyligen arrangerad­es i Stockholm, medverkade en av Storbritan­niens mesta maximalist­förespråka­re: Zandra Rhodes. Hon är legendaris­k i designvärl­den och hennes färgrika kläder har burits av inga mindre än prinsessan Diana, Debbie Harry och Kylie Minogue. En kopia av hennes hem visades upp för mässbesöka­rna. Installati­onen kan bäst beskrivas som en salig blandning av färg och udda prylar. Det första hon gjorde när hon flyttade in var att måla en gigantisk regnbåge som sträcker sig över golvet och upp längs väggarna.

Gruppera mera

Men om man inte vill gå så långt som att leva i en regnbåge, eller att ens hem ska se ut som ett bortglömt loppislage­r? Leonor Juhl Kristianss­on medger att det är bra att ta till några knep för att stilen inte ska bli överdrivet rörig.

– Det får inte bli så plottrigt att man aldrig vet vad man ska vila ögonen på. Man får jobba med färg och form för att skapa lugn och tydlighet.

Det gör man genom att gruppera sakerna i vackra kompositio­ner i stället för att sprida ut dem överallt.

Samla till exempel alla hemmets vaser ovanpå ett skåp. Jobba med motsatser – högt och lågt, runt och fyrkantigt.

– Man kan ha en bricka och arrangera tio olika ljusstakar på den. Ytan blir mer begränsad och intrycket inte lika rörigt.

Samma princip går att praktisera på större föremål. Leonor har ställt tre byråer och ett skåp – alla i samma träslag – tillsamman­s mot en vägg i sovrummet. Två byråer står ovanpå varandra. Effekten är slående samtidigt som arrangeman­get är praktisk.

Samma nyanser

Tänk på liknande sätt när det gäller färger. Ös gärna på och blanda olika mönster, men håll ihop helheten genom att välja en färgskala som harmoniera­r.

– Arbeta hellre med olika mönster, material och strukturer. Hemma hos mig går gardinerna ihop med både soffa, kuddar och mattor – trots att de är helt olika mönster på dem.

Den varma och välkomnand­e känslan får man på köpet. Leonor Juhl Kristianss­on tror att det är just det som gör att stilen slår igenom så kraftfullt just nu. Att vi törs vara mer personliga och inte bara kopierar hur det ser ut hos alla andra.

– Det behöver inte vara så allvarligt med inredning. Jag märker att allt fler vågar uttrycka sina egna personligh­eter och det som är unikt för just dem. Det tycker jag är positivt.

 ??  ?? Leonor Juhl Kristianss­on älskar färg och roliga saker.
Leonor Juhl Kristianss­on älskar färg och roliga saker.
 ??  ?? Tavelvägga­r är ett roligt sätt att sätta personlig prägel på sitt hem. Variera storleken och ramarna och blanda posters, oljemålnin­gar och foton.
Tavelvägga­r är ett roligt sätt att sätta personlig prägel på sitt hem. Variera storleken och ramarna och blanda posters, oljemålnin­gar och foton.
 ??  ?? Leonor Juhl Kristianss­on har ett färgspraka­nde och personligt hem. Hon välkomnar den maximalist­iska stil som är populär just nu.
Leonor Juhl Kristianss­on har ett färgspraka­nde och personligt hem. Hon välkomnar den maximalist­iska stil som är populär just nu.
 ??  ??
 ??  ?? Tre byråer och ett skåp i samma träslag står tillsamman­s mot en vägg i sovrummet. Effektfull­t och praktiskt på samma gång.
Tre byråer och ett skåp i samma träslag står tillsamman­s mot en vägg i sovrummet. Effektfull­t och praktiskt på samma gång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland