Hufvudstadsbladet

Släktfejd präglar Melodifest­ivalen i Leksand

-

En släktfejd bryter ut i svenska Melodifest­ivalens tredje deltävling, när den tidigare Alcazarmed­lemmen Lina Hedlund möter svågern Martin Stenmarck.

Men för att gå vidare måste Lina Hedlund och Martin Stenmarck besegra förhandsfa­voriten, folkkäre Jon Henrik Fjällgren.

– Han är ju en charmig liten jäkel, det blir tufft, säger Stenmarck.

Fjällgren har både en andra- och en tredjeplat­s i Melodifest­ivalen på sin meritlista. Nu tävlar han för tredje gången med låten Norrsken.

Nytt för i år är att han inte bara jojkar – han sjunger också.

– Alla kanske inte lika lätt kan relatera till och förstå jojken, så det är fint att ha en form av text som visar vad jag vill säga med den, säger han.

På scenen ska han göra sitt bästa för att illustrera en dröm han hade som blev inspiratio­nen till låten. Han är, inte helt oväntat med tanke på sina tidigare framgångar, tävlingens förhandsfa­vorit, enligt oddsmakarn­a.

– Såklart känns det toppenbra, men man känner lite press.

Vad tror du själv om dina chanser? – Jag brukar säga att Melodifest­ivalen är som en trisslott, helt plötsligt händer det. Jag får väl hoppas och tro att det kommer att gå bra, säger Jon Henrik Fjällgren.

”Extra allt”

Martin Stenmarck tog hem Melodifest­ivalen 2005 med låten Las Vegas och har tävlat två gånger till sedan dess. Nu uppträder han med bidraget Låt skiten brinna.

– Vi jobbar mycket med ljus och bilder, på refrängern­a kommer den här stora frihetskän­slan som man får i en sådan här produktion, där man smackar på med extra allt.

Nu möter Stenmarck sin svägerska Lina Hedlund, som fram till årsskiftet var en del av discogrupp­en Alcazar. Redan före musiktävli­ngen har de pratat igenom sitt deltagande på släktträff­ar.

– Jag skulle bli väldigt glad om hon gick vidare. Jag ser det nästan som att jag har två chanser, säger Martin Stenmarck.

Får större utrymme

Hedlund är inne på samma spår.

– Jag är jätteglad att Martin är här, vi är kollegor och kommer att göra Sveriges största underhålln­ingsprogra­m tillsamman­s.

Lina Hedlund uppträder med låten Victorius, hennes första soloframtr­ädande i Melodifest­ivalen sedan 2003.

– Det känns skönt att kliva in i Melodifest­ivalbubbla­n direkt efter att tiden med Alcazar är slut, mentalt också. Annars hade nog tomheten känts ganska jobbig, berättar hon.

TT/SOFIA SUNDSTRöM Melodifest­ivalen kan ses i Finland via Yle Arenan eller SVT Play. Läs mer om bidragen på tv-sidan sidan 34.

 ?? FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI ?? Martin Stenmarck är gift med Hanna Hedlund, syster till Lina Hedlund (bilden). Men det är inga sura miner när de två möts i Melodifest­ivalens tredje deltävling.
FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI Martin Stenmarck är gift med Hanna Hedlund, syster till Lina Hedlund (bilden). Men det är inga sura miner när de två möts i Melodifest­ivalens tredje deltävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland