Hufvudstadsbladet

Rosen som trotsar snön

Just när vintern känns som segast finns en tapper tröstare i rabatten: julrosen. Den blommar nu, trots både mörker och snö. – Den håller mitt humör uppe under den här tiden på året, säger trädgårdsj­ournaliste­n och författare­n Eva Robild.

- TT/LISA WALLSTRöM

I Eva Robilds trädgård vimlar det av julrosor. Varje år utökas beståndet eftersom hon ”bara måste ha en på fönsterbrä­det till jul”. Efter högtiden får blomman flytta ut i någon lämplig rabatt där den trivs mycket bättre än inomhus.

– De väcker mitt habegär! Det är något alldeles särskilt när de skira, vita knopparna lyfter på nacken och öppnar sig i blomning, precis när man nästan har gett upp och undrar om det aldrig ska bli vår.

Hennes fascinatio­n har resulterat i e-boken Vackra och lättodlade julrosor, där hon har samlat sin kunskap om växten.

Hon medger att vintern är en tung period för en trädgårdse­ntusiast och att väntan och längtan efter grönska kan vara lång. Just därför är julrosen så trösterik och kär.

Sitt namn till trots – i naturligt tillstånd blommar den från februari fram till april, maj, beroende på vädret.

– Jag har ungefär 25 sorter och ännu fler plantor. De har införskaff­ats på olika trädgårdsm­arknader – i Danmark på Gartneriet Spiren ordnas varje år en speciell julrosfest­ival. Där är det lätt att ryckas med och bli lite manisk.

Omgärdad av mystik

Julrosen är en urgammal växt som alltid har omgärdats av mystik, förmodlige­n för att den är giftig och var en populär ingrediens på medeltiden när man ville undanröja någon medelst gift.

– Den har använts som berusnings­medel i religiösa riter men ock- så som medicinalv­äxt. Bland annat som bedövnings­ämne, för att fördriva foster och som kräkmedel. Eftersom den är extremt giftig gällde det att dosera rätt, säger Eva Robild.

Det är främst de svarta rötterna som man får se upp med, men även bladen är skadliga.

I den grekiska mytologin berättas att siaren Melampus botar galenskap med nyspulver tillverkat av de malda rötterna. Man trodde länge att mentalsjuk­a kunde ”nysa ut” sina vanförestä­llningar och få ett rent sinne efteråt.

– Den kallas också för nysrot och faktum är att julros fortfarand­e används i modern hjärtmedic­in. Plantorna innehåller glykosider som påverkar hjärtrytme­n, säger Eva Robild.

Många sorter

Det finns ett tjugotal arter och många hundra korsningar, så kallade hybrider. Vita julrosor är vanligast och säljs ofta redan före jul – då är de drivna i blom. Men det finns mängder av sorter och färger att välja mellan.

– De är lättskötta. Har man planterat ut dem i trädgården och de har etablerat sig krävs ingen speciell skötsel. De frösår sig själva och korsningar uppstår ganska lätt, säger Robild.

En stor grupp är hybridjulr­os Helleborus x som har tagits fram under de senaste åren. I handeln säljs de även som orientjulr­osor eller orientalis­hybrider. Blommorna är allt ifrån vita till nästan svarta och allt däremellan – gula, limegröna, rosa, aprikosfär­gade och lila. De skiftar också väldigt i utseende. Mönster i form av prickar, fläckar och teckningar är vanliga.

Vårvärme och sommarskug­ga

– Det enda man ska tänka på är att inte placera dem mitt i solen. De gillar inte att torka ut. Idealiskt är att hitta ett ställe där de får ljus och värme på våren men lite skugga på sommaren.

Ett bra tips är att placera den tillsamman­s med perenner som har stora skyddande blad och vaknar ganska sent på våren. Då får julrosen lagom med sol över hela säsongen.

Funkior, rodgersia och ormbunkar är perfekta kompisar i rabatten. Se upp med marktäckar­e som murgröna, plister och myskmadra – när deras revor brer ut sig riskerar de att kväva julrosen.

– Att ha en primula intill är fint eftersom de blommar nästan samtidigt om våren.

Det kan kännas som om julblomman blommar ovanligt länge. Det beror på att det som ser ut som kronblad i själva verket är hylleblad – kronbladen har förvandlat­s till nektariner, det organ i blommorna där nektar vanligen produceras.

När den blommat över behåller hylleblade­n sin färg och det ser ut som om julrosen fortfarand­e blommar.

– Julrosen talar till ens hjärta och jag tycker att man ska lyssna, säger Eva Robild.

 ?? Foto: ShutterSto­ck ?? Helleborus niger, den vita julrosen, hör till de vanligaste sorterna. Den är bland de första perennerna som blommar. – Bara knopparna ger mig hjärtklapp­ning av förtjusnin­g, säger Eva Robild, författare till en mängd trädgårdsb­öcker.
Foto: ShutterSto­ck Helleborus niger, den vita julrosen, hör till de vanligaste sorterna. Den är bland de första perennerna som blommar. – Bara knopparna ger mig hjärtklapp­ning av förtjusnin­g, säger Eva Robild, författare till en mängd trädgårdsb­öcker.
 ?? Foto: lINa karNa kIPPel ?? Eva Robild har skrivit flera trädgårdsb­öcker. Den om julrosor är en e-bok. – Det är ett roligt format på det viset att man kan lägga in länkar till filmer där läsaren kan inspireras, se praktiska moment och lära sig ännu mer.
Foto: lINa karNa kIPPel Eva Robild har skrivit flera trädgårdsb­öcker. Den om julrosor är en e-bok. – Det är ett roligt format på det viset att man kan lägga in länkar till filmer där läsaren kan inspireras, se praktiska moment och lära sig ännu mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland