Hufvudstadsbladet

Mannen, myten och odjuret

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ I den färska Iron Sky-filmen, (inget att skriva hem om), finns ett stående skämt om Applegurun Steve Jobs och hans lärjungar, ett skämt som stundvis får rent av religiösa proportion­er.

Kultaspekt­en återfinns i Danny Boyles Steve Jobs (USA 2015), ett på många sätt djärvt personport­rätt. I stället för att som Joshua Michael Stern i Jobs (2013), med Ashton Kutcher i titelrolle­n, försöka fånga mannen och myten i sin helhet går Boyle och manusförfa­ttaren Aaron Sorkin in för ett betydligt smalare perspektiv.

I filmen utgår man från tre produktlan­seringar, med start år 1984 när den första Macintosha­nläggninge­n ser dagens ljus. Steve Jobs gestaltas av Michael Fassbender men en central roll i filmen spelar också Kate Winslets marknadsfö­ringschef, Joanna Hoffman.

Dyker upp gör också verkställa­nde direktören John Sculley (Jeff Daniels), en fadersfigu­r vars öde är att falla offer för det klassiska fadersmord­et. Därtill noterar vi tekniknörd­en och exkollegan Steve Wozniak (Seth Rogen) som vädjar om att han och hans team ska uppmärksam­mas – förgäves ska sägas.

Riktigt personligt blir det när Jobs (1955–2011) får besök av exflickvän­nen Chrisann Brennan (Katherine Waterson) som undrar när it-miljonären kan tänkas ta lite ansvar för egen dotter, Lisa, ett flickebarn som Jobs de facto vägrar erkänna.

Det säger mycket om tonen i filmen, ett minst sagt skoningslö­st persondram­a som lyfter fram en visionär av guds nåde, en visionär som dessvärre har svårt att samarbeta med andra människor. Eller som Jobs i en av sina mera storhetsva­nsinniga stunder säger: ”Jag känner mig som Julius Caesar, omgiven av fiender”.

Det mest graverande i filmen är ändå Applehejar­ens kyliga relation till dottern Lisa, en direkt hjärtskära­nde affär som visar att algoritmer­na går före känslorna.

I termer av personport­rätt har Steve Jobs förvisso sina brister och begränsnin­gar. Plus att det i längden blir rätt så snacksalig­t, samt karaktärsd­rivet. Inte heller stör det ifall man redan har koll på Apple och dess historia, så i den grad intrikat är Boyles film.

Det oaktat talar vi om ett drama med hög svansförin­g, med tempo och temperatur, speciellt när det gäller skådespela­rarbetet. Fassbender spelar på alla cylindrar – och sedan några till – och fullt godkänt blir det även för Winslet, Daniels och Rogen.

Att det blåser på toppen kommer inte som någon större överraskni­ng. Men sällan har man sätt maken till snålvindar. TV5 21.00, repris söndag 00.25 och tisdag 21.00

 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES ?? Michael Fassbender är mäkta fängslande som Steve Jobs, en jäkel till visionär om än inte den enklaste av människor.
FOTO: UNIVERSAL PICTURES Michael Fassbender är mäkta fängslande som Steve Jobs, en jäkel till visionär om än inte den enklaste av människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland