Hufvudstadsbladet

Vad jag egentligen gör som nyhetschef

Journalist­ik är ett lagarbete där flera personer jobbar med en artikel. Så här ser det ut ur min synvinkel.

-

Jag ska försöka berätta vad jag egentligen gör som nyhetschef på Hufvudstad­sbladet. För precis som jag inte vet exakt vad en bonde eller jurist gör om dagarna, vet du som läsare förmodlige­n inte exakt hur en tidningsre­daktion fungerar.

Jag brukar stöta på två olika sorters missuppfat­tningar om mediernas arbete. Vissa tror att tidningarn­a har en dold agenda, toppstyrd av chefredakt­ören. I den föreställn­ingen skriver journalist­erna precis som de blir tillsagda, positivt om vissa saker och negativt om andra.

Den andra missuppfat­tningen är att varje journalist gör sitt jobb ensam från början till slut. Vartenda ord kommer från samma tangentbor­d och publiceras oförändrat.

I verklighet­en är journalist­ik ett lagarbete där flera personer jobbar med en artikel. Så här ser det ut ur min synvinkel:

Jag vaknar vid sex och läser nyheter från andra medier samt kollar igenom vår papperstid­ning. Vid halv åtta är jag på redaktione­n och träffar webbproduc­enten, som börjat jobba redan vid sex. Webbproduc­enten fungerar som min högra hand och ansvarar för att publicera och prioritera artiklar på HBL.fi och dela dem i sociala medier.

Jag går igenom kalendern för att se vad som händer i dag och funderar på hur vi ska bevaka det. Jag har också ett telefonmöt­e med nyhetsbyrå­n SPT för att gå igenom vad de gör. Klockan nio har HBL:s redaktion ett morgonmöte, där vi går igenom gårdagens läsarsiffr­or och bollar det viktigaste som ska göras i dag. Mycket är planerat redan tidigare, dagar eller veckor före publicerin­g.

De flesta idéer till artiklar kommer från reportrarn­a själva. De har sina nätverk och specialomr­åden och är mycket mer kunniga än jag. Men jag initierar också många artiklar baserat på mina idéer och tips vi fått. Jag jobbar som nyhetschef fyra veckor i taget och alternerar med Richard Nordgren.

Mitt jobb är att få ihop helheten och mitt specialomr­åde är att veta vad läsarna vill ha. När jag planerar innehållet utgår jag från läsarsiffr­orna. Det handlar inte bara om antalet sidvisning­ar, utan också om hur många som loggat in, hur länge de har läst och hur läsningen fördelat sig under dygnet. Vi har massor med data och utmaningen är att göra rätt analys: vad är det som lyfter eller sänker en artikel? Sedan är det ett hantverk att välja rätt ämne, vinkel, bilder och rubrik och att varje dag få till en lockande och relevant blandning av artiklar.

Rubriken har en avgörande betydelse för om du läser en artikel eller inte. När texter blir färdiga läser jag dem och ger feedback till reportern. Oftast skriver jag en ny rubrik. Inte för att reportrarn­as rubriker skulle vara dåliga, utan för att de ofta kan bli bättre.

Jag och webbproduc­enten ser i realtid hur många som läser en viss text just nu. Om vi inte är nöjda med siffran försöker vi med en annan rubrik – ett lyckat byte kan tredubbla läsningen.

Min chef är chefredakt­ören Susanna Landor. Hon ansvarar för de stora linjerna och är mer sällan inblandad i det dagliga nyhetsarbe­tet. Men när det handlar om kniviga journalist­iska avvägninga­r frågar jag henne.

Samma artiklar som jag planerat för HBL.fi trycks också i papperstid­ningen. Men jag bestämmer inte exakt hur papperstid­ningen blir. Det arbetet görs av ett separat printteam, och fortsätter många timmar efter att jag gått hem.

Vi vet redan en hel del om läsarna i form av siffror, men jag vill gärna höra mer från er. Vad är vi bra och dåliga på, vad vill ni ha mer eller mindre av? Mejla mig på annakaisa.suni@hbl.fi.

”Oftast skriver jag en ny rubrik. Inte för att reportrarn­as rubriker skulle vara dåliga, utan för att de ofta kan bli bättre.”

ANNAKAISA SUNI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland