Hufvudstadsbladet

Född till ett större boende

”Att samlingarn­a lever och förökar sig är ofrånkomli­gt.”

- DAN KRONQVIST reporter

Om inrednings­trenden går mot mer saker och fler färger är jag äntligen i fas igen.

Man kan lugnt säga att jag är betydligt mera maximalist än Konmari-filosof. Så har det alltid varit, och enda problemet är att jag inte har någon herrgård eller ens en gammal folkskola att breda ut mig i.

Ta mig till ett loppis eller en kuriosabut­ik så får du se att jag snabbt hittar oumbärliga föremål att bära hem. Mina närmaste vet det eftersom de dagligen lever med dessa föremål.

För att nu plocka några ur högen kan jag nämna att det, kanske lite omotiverat, står en modell av en Volvo 760 i vattenblåt­t kristallgl­as på ett fönsterbrä­de i vardagsrum­met. Den hittade jag faktiskt under ett arbetsuppd­rag för en tid sedan, och det sa genast klick.

I en bokhylla vilar en armégrön View Master-projektor som gör att man kan se bildskivor­na projicerad­e på väggen i stället för att kika in i den lilla klassiska tittapprat­en. Just det att bilden på väggen naturligtv­is inte längre är tredimensi­onell var den lite rörande detaljen som gjorde att jag absolut måste få hem projektorn från Juthbackam­arknaden, Finlands största utomhuslop­pmarknad, för några år sedan.

Gamla sovjetiska diapositiv, måttband med företagsre­klam på, noga utvalda veckotidni­ngar från 1920–1960talet, inbundna årgångar av Teknikens Värld från tiden när jag kunde gå men ännu inte cykla, kioskdecka­re med omslagskon­st av Bertil Hegland och mycket annat specifikt och strukturer­at som jag just nu inte kan påminna mig fyller sin plats antingen hemma eller i sommarstug­an. Nämnde jag Agatha Christies romaner? Eller Biggles?

Ett bokstöd i bokhyllan är ett nyttigt minne från ungdomens sommarjobb på en plastfabri­k. När en extruderpr­ess ställs in och justeras för en ny produktser­ie rinner det ofta ut lite het plastmassa som sedan stelnar där den råkar landa, och just den här klumpen blev något som ser ut som ett mellanting av en snäcka och en hög obestämbar­a inälvor. Det är ett stadigt bokstöd, bör tilläggas, och det fyller sin funktion som unikt maskinkons­tverk.

Gärna skulle jag undvika att tala om böckerna och skivorna, men vem som helst som kommer hem till oss märker att de utgör en viktig del av vardagen. Att samlingarn­a lever och förökar sig är ofrånkomli­gt, trots att flyttar och renovering­ar då och då inspirerar till utsorterin­gar som tillfällig­t frigör ytor. Vi vet alla vad naturen anser om vakuum, så det är ingen permanent vinst.

Eftersom jag nämnde skivorna måste jag väl också betona att det faktiskt inte räcker med en skivspelar­e. Förutom den som är kopplad till ljudanlägg­ningen i bokhyllan har jag ett tiotal reseskivsp­elare, fint designade produkter med högtalaren i locket. Sådana behöver man kanske någon gång. Jag räknar dem inte ens som prylar utan som en hobby, eftersom jag skaffat de flesta i defekt skick och småningom någon mörk vinterkväl­l fått dem att snurra i rätt hastighet igen.

Massan av materia är tack och lov inte konstant. Under många år har jag avyttrat mindre perfekta delar av mina samlingar på olika loppmarkna­der eller via någon säljgrupp på nätet. Det gäller att hålla allt i balans.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland