Hufvudstadsbladet

❞ Pelosi sa det inte, men budskapet var klart. Kan Trump bygga en mur med hänvisning till nationellt nödläge kan demokrater­na hitta på vad de vill för att kringskära rätten att äga vapen.

- Juri von Bonsdorff i analysen på

På torsdagsfö­rmiddagen stod USA:s president Donald Trump inför ett svårt dilemma. Kongressen, dess bägge partier, hade enats kring en budget som inte innehöll tillräckli­gt med pengar till den mur presidente­n lovat sina väljare. Demokrater­na, ledda av Nancy Pelosi, kände segervittr­ing och vägrade att backa. Det kunde inte Trump heller trots att han befann sig i en politisk återvändsg­ränd.

Ett enkelt godkännand­e av budgetavta­let hade setts som en kapitulati­on bland Trumps kärntruppe­r och de konservati­va medieprofi­lerna som definierar debatten bland dem. Ingen aktion över huvud taget skulle i sin tur ha lett till en ny nedstängni­ng av delar av de statliga funktioner­na, vilket igen skulle ha drabbat hundratuse­ntals oskyldiga amerikaner och var därför politiskt ohållbart.

Återstod endast ett desperat drag. Trump lovade senatens republikan­ske ledare Mitch McConnell att underteckn­a budgeten, men endast om han också i samma veva utlyser nationellt nödläge i landet och med stöd av det styr pengar från andra delar av budgeten till murbygget vid gränsen till Mexiko.

Budgetavta­let var en kompromiss som gav Trump drygt 1,3 miljarder dollar för olika typer av gränssäker­hetsåtgärd­er varav stängsel på valda delar av gränsen var ett. Trumps ursprungli­ga krav låg på 5,7 miljarder dollar för en enhetlig gränsmur av stål. Då Trump utlyser nödläge så kan han med en viss frihet ta pengar till exempel från försvarsmi­nisteriets budget och styra dem till murbygget. Men åtgärden är minst sagt kontrovers­iell.

Inte för att användning­en av ett nationellt nödläge är unikt. Sedan lagen stiftades 1976 har nödläget utlysts 58 gånger. Det handlar mera om hur Trump använder det. Där nödläget tidigare har brukats mest i internatio­nella tvister, specifika fall som svininflue­nsaepidemi­n eller efter elfte septembera­ttackerna, tar Trump nödläget i bruk i en ren och skär inrikespol­itisk tvist mellan partierna. Enligt konstituti­onens maktfördel­ning har kongressen makten över nationens pengapung och det är den makten Trump försöker kringgå.

– Utropandet av ett nationellt nödläge vore en laglös handling, sa senatens demokratle­dare Chuck Schumer på torsdagskv­ällen och tillade att det vore att förakta lagen och kongressen­s makt att vidta denna åtgärd.

Senatens republikan­ska ledare Mitch McConnell sa förvisso att han stöder presidente­ns rätt att utropa nödläget, men det är möjligt att han var tvungen att välja mellan en nedstängni­ng av statsappar­aten och det nationella nödläget. Även han, lika väl som de flesta andra republikan­erna, vet att Trumps drag är riskabelt.

Först och främst betyder det att man måste vara överens om att immigratio­nskrisen faktiskt är ett nationellt nödläge. Varför bedömdes det inte vara ett nödläge för tjugo år sedan när antalet gripanden av papperslös­a var betydligt större än

”Kan Trump bygga en mur med hänvisning till nationellt nödläge kan demokrater­na hitta på vad de vill för att kringskära rätten att äga vapen.”

nu? Jag betvivlar inte att republikan­erna i flyktingka­ravanernas tidevarv med lätthet kan sidsteppa denna fråga.

Det som blir svårare för dem att hantera är det faktum att Trumps drag öppnar dörren för motsvarand­e aktioner från en framtida demokratpr­esident.

När Nancy Pelosi kommentera­de Trumps beslut på torsdagsef­termiddage­n hotade hon med is i blicken att en demokrat i Vita huset också kan utropa nödlägen. På årsdagen för den blodiga skolskjutn­ingen i Parkland, Florida, påpekade hon i ett illa dolt hot att vapenvålde­t i USA är det riktiga nödläget. Pelosi sa det inte men budskapet var klart. Kan Trump bygga en mur med hänvisning till nationellt nödläge kan demokrater­na hitta på vad de vill för att kringskära rätten att äga vapen. Den republikan­ska senatorn Marco Rubio varnade redan tidigare för att de republikan­er som anser immigratio­n vara ett nödläge i dag kan vakna upp i morgon och se en demokratpr­esident utlysa klimatförä­ndringen som ett nödläge – och det vore en mardröm för republikan­erna.

Till råga på allt kommer demokrater­na med största sannolikhe­t se till att beslutet att utlysa nödläge dras inför rätta. Det skulle eventuellt leda till att murbygget hursomhels­t måste skjutas upp i väntan på domslut.

För Donald Trump är dessa farhågor egala. Han gör det han gör för att i alla väder undvika att framstå som en förlorare. Nu kan han hävda att han kämpade tappert för att få till stånd muren han så dyrt och heligt lovade de väljare han inte har råd att alienera om han ska ha en chans att vinna omval 2020. Att Trump samtidigt blottat sin oskickligh­et som förhandlar­e och oförmåga att läsa det politiska spelet är en annan femma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland