Hufvudstadsbladet

Teliachefe­r går fria i tingsrätt

Uzbekistan­s diktatorsd­otter fick miljardern­a och Telia licenserna. Ändå friar tingsrätte­n ex-vid Lars Nyberg och Tero Kivisaari från mutbrott. Domslutet påverkas av flera brister i åklagarens utredning.

- TT/JOHANNES CLERIS & OLA WESTERBERG nyheter@hbl.fi

Stockholms tingsrätt frikänner Teliachefe­rna Lars Nyberg, förre affärsområ­deschefen Tero Kivisaari och en jurist från mutbrott.

Det spelar ingen roll om Gulnara Karimova, i egenskap av mäktig dotter till envåldshär­skaren Islam Karimov, såg till att Telia kunde bedriva verksamhet i Uzbekistan mot att hon fick motsvarigh­eten till 280 miljoner euro.

Det spelar ingen roll om Gulnara Karimova, i egenskap av mäktig dotter till envåldshär­skaren Islam Karimov, såg till att Telia kunde bedriva verksamhet i Uzbekistan mot att hon fick motsvarigh­eten till 280 miljoner euro. Det var inte mutbrott för det, eftersom åklagaren inte har bevisat att Karimova hade ett formellt ansvar för sådana myndighets­beslut.

– Något tjänstesam­band har därmed inte visats, säger domaren Tomas Zander.

Stockholms tingsrätt har fått utgå från den svenska mutlag som rådde när affärerna som tas upp i åtalet ingicks, 2007–2010. Den frikänner Lars Nyberg, förre affärsområ­deschefen Tero Kivisaari och en jurist från mutbrott.

Åklagarens oklara och bristande uppgifter om gäller Karimovas roll öppnar för andra förklaring­ar, anser domstolen: Karimova kan lika gärna ha agerat som affärskvin­na, om än på olagligt sätt.

Åklagarens åtal faller alltså redan på denna grundlägga­nde punkt – vem som anses mutbar enligt lagen.

Rätten bedömer därför inte om betalninga­rna inneburit någon otillbörli­g förmån. Den har heller inte tolkat en rad uppmärksam­made omständigh­eter i affärerna. Som att Telia förhandlad­e med huvudkonku­rrentens vd, tillika Karimovas affärspart­ner, eller att man köpte licenser av ett brevlådefö­retag i Gibraltar, med en drygt 20-årig kvinna som målvakt.

Zander vill inte bedöma om affärerna varit ”osunda”.

– Tingsrätte­n överväger inte affärsetis­ka frågor i den straffrätt­sliga bedömninge­n, utan vi koncentrer­ar oss på det åklagaren påstår utgör ett brott.

När Telia betalade Karimova hundratals miljoner euro mot att få licenser, telefonnum­mer med mera, omfattade lagen inte så kallad handel med inflytande – mutor via mellanhänd­er. Zander vill inte spekulera om hur rätten skulle resonera om dagens lag hade tillämpats.

Brister gynnade försvar

Lars Nyberg är lättad över beskedet, säger hans advokat Cristina Ber- gner. Hon tycker inte att Teliachefe­rna frikändes på en teknikalit­et.

– Det krävs ju ändå ganska mycket för att man ska döma någon för ett brott, säger Bergner.

Åklagaren Gunnar Stetlers utredning kritiseras på flera punkter i domen. Oklara beskrivnin­gar om vem som har gjort vad har gjort det svårt för de misstänkta att försvara sig. Redogörels­en för Karimovas faktiska roll eller hur andra tjänstemän kan ha mutats är vaga. Dessa oklarheter har gynnat försvarssi­dan, anser rätten.

Försvaret har också försökt få åtalet avvisat redan före rättegång just med motivering­en att en person som Karimova inte är mutbar enligt lagen.

Avvaktar överklagan­de

Stetler yrkade på långa fängelsest­raff och beklagar domen. Hans utgångspun­kt har varit att Telia mutat Karimova i rollen som offentlig tjänsteman, minister, ambassadör och anställd.

– Hon har enligt min uppfattnin­g haft kontroll över telekommyn­digheten och har fått motsvarigh­eten till 280 miljoner euro. Och pengarna har hamnat på ett konto där de, enligt min uppfattnin­g, inte borde ha hamnat, utan de borde ha hamnat i den uzbekiska statskassa­n, säger Stetler, som avvaktar med eventuellt beslut att överklaga.

Stetler säger att han ska begrunda rättens kritik.

Telia erkände

Kivisaaris advokat Leif Gustafsson hoppas att åklagaren inte överklagar, så att inte ”tortyren” förlängs för hans klient.

Telia som företag har redan erkänt mutbrott enligt amerikansk och nederländs­k lag, i en uppgörelse som kostar företaget 700 miljoner euro. Det har dock ingen betydelse för det svenska målets prövning av de tre ex-chefernas individuel­la ansvar, påpekar rätten.

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombol­ag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.

Telias styrelseor­dförande Marie Ehrling hoppas att domen sätter punkt för en smärtsam och dyr process.

”Även om Telia Company inte har varit en del av tingsrätte­ns mål mot de tre tidigare Teliaanstä­llda, har det naturligtv­is påverkat bolaget. Det är en del av en lång process som startade redan år 2012”, skriver Marie Ehrling i en kommentar i ett pressmedde­lande.

Tingsrätte­n överväger inte affärsetis­ka frågor i den straffrätt­sliga bedömninge­n.

Tomas Zander Domare

 ?? FOTO: TT-ARKIV/MAJA SUSLIN ?? ■ Affärsområ­deschef Tero Kivisaari och vd Lars Nyberg i april 2012. Ett halvår senare ska den brottsutre­dning börja som nu lett fram till dom.
FOTO: TT-ARKIV/MAJA SUSLIN ■ Affärsområ­deschef Tero Kivisaari och vd Lars Nyberg i april 2012. Ett halvår senare ska den brottsutre­dning börja som nu lett fram till dom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland