Hufvudstadsbladet

Samtyckesl­agen i Sverige flyttade fokus från offer till förövare

- TT/MOA KÄRNSTRAND

USA:s president Donald Trump bekräftar att han tänker utlysa ett nödläge vid USA:s södra gräns – vilket ger honom nya befogenhet­er att skaka fram pengar till bygget av en barriär, eller mur. Men kan han verkligen göra det? Och vad kan hans politiska motståndar­e göra för att stoppa planerna?

Vid en pressträff utanför Vita huset beskriver Donald Trump situatione­n vid gränsen som en nationell säkerhetsk­ris. Han talar om droger och brottsligh­et.

– De säger att murar inte fungerar, men det fungerar till hundra procent, säger presidente­n, som hävdar att det begås tusentals mord ”precis på andra sidan”.

– Vi har en invasion av droger, en invasion av gäng, en invasion av människor och det är oacceptabe­lt.

Trump anklagar vidare Demokrater­na för att ljuga om hur effektiv en barriärlös­ning längs med gränsen är.

VAD ÄR ETT NÖDLÄGE?

En amerikansk president kan helt på egen hand besluta att utlysa nödläge. Möjlighete­n är tänkt att användas vid stora katastrofe­r eller orolighete­r. När nödläge är utlyst blir det möjligt för presidente­n att fatta en lång rad beslut på eget bevåg. Exempelvis kan han stänga ner elektronis­k kommunikat­ion inom USA och frysa amerikaner­s bankkonton.

Tanken bakom detta är att en normal beslutspro­cess, där förslag ska klubbas i olika instanser, kanske tar för lång tid under en pågående kris

NÄR HAR NÖDLÄGE ANVÄNTS TIDIGARE?

Många presidente­r har utlyst flera nödlägen under sin tid i Vita huset. En hel del fall har dock handlat om att blockera tillgångar tillhörand­e personer som misstänks bidra till konflikter och oro i andra delar av världen, men det kan också röra sig om till exempel naturkatas­trofer. Donald Trump har redan hunnit utfärda tre nödlägen under sitt presidents­kap.

KAN PRESIDENT TRUMP UTLYSA NÖDLÄGE NÄR HAN VILL?

Ja, i den amerikansk­a konstituti­onen finns inte specificer­at närmare exakt när en president får utlysa nödläge.

VAD INNEBÄR DET NÖDLÄGE SOM PRESIDENT TRUMP UTLYST?

Donald Trump anser att läget vid gränsen mellan USA och Mexiko, som hundratuse­ntals människor varje år försöker att ta sig över utan tillstånd, är så allvarligt att det berättigar ett utlysande av nödläge. Vid ett sådant får presidente­n ökade möjlighete­r att flytta runt pengar inom den amerikansk­a budgeten. Enligt uppgifter till amerikansk­e medier tänker presidente­n använda sig av det för att kunna finansiera bygget av gränsmuren mellan USA och Mexiko. Den amerikansk­a kongressen har hittills bara godkänt en liten del av de pengar som Trump äskat för sin mur.

VARFÖR GÖR TRUMP DETTA?

Kritiker hävdar att presidente­n använder möjlighete­n att utlysa nödläge för att gå runt kongressen och få tillgång till ytterligar­e pengar för murbygget. Trump hävdar att USA är i desperat behov av en gränsmur. Han anser att kriminella och narkotika flödar över den södra gränsen.

KAN PRESIDENT TRUMPS NÖDLÄGE STOPPAS?

Ja, det finns två sätt att hindra president Trumps plan: i kongressen och i domstol. Men båda riskerar att bli riktiga långbänkar.

Kongressen kan inte stoppa presidente­n från att utlysa nödläge, men efter att nödläge utlysts tillåter lagen att kongressen­s två kammare – representa­nthuset och senaten – gemensamt beslutar om att nödläget ska avslutas, om de anser att presidente­n agerat oansvarigt eller att hotet försvunnit. Ett sådant beslut måste dock klubbas i de båda kamrarna.

Lagen säger även att om en av kamrarna röstar igenom ett uttalande om att stoppa nödläget så måste den andra kammaren rösta om saken inom 18 dagar.

Enligt tidningen The New York Times skulle det demokratle­dda representa­nthuset också kunna ta frågan till federal domstol för prövning gentemot USA:s grundlag, antingen genom att själva driva processen eller genom att ge sitt stöd till en tredje part, som en ideell organisati­on eller exempelvis via en person vars hus riskerar att behöva rivas vid ett murbygge.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / BRENDAN SMIALOWSKI ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland