Hufvudstadsbladet

Dansen som ingen ville missa.

Det var ingen liten publikskar­a som slöt upp för att se på när studerande vid Tölö gymnasium ordnade gamlas dans i går. De digra förberedel­serna har pågått ända sedan november, med allt från dansövning­ar till att pynta gympasalen. Gymnasiste­rna bjöd på bå

- Är ni nervösa? TEXT: JENNIFER SNÅRBACKA nyheter@hbl.fi

Det var ingen liten publikskar­a som samlats för att se när de uppstädade gymnasiste­rna slog klackarna i taket under de gamlas dans. Den förväntans­fulla stämningen var påtaglig. Jenny Nyman hör till dem som sett fram emot dansen länge.

– När jag var yngre var de gamlas dans en stor grej. Plötsligt är man här och nu händer det, säger Nyman.

Det är partnerbyt­e som gäller under de olika danserna; ingen dansar med samma partner under alla danser. Jenny Nyman ska dansa Wienervals­en tillsamman­s med Willjam Fagerström.

– Jag ska också vara konferenci­er, så jag är lite nervös inför det. Men det kommer nog gå bra, säger Fagerström, som också är ordförande för elevkåren.

Bland danserna finns både äldre, mer traditione­lla danser, samt nyare varianter från olika håll i världen. Som favoritdan­s nämner båda Kikabon, som har ryskt ursprung. Salty dog rag, en skotsk dans, har också blivit en favorit hos många av gymnasiste­rna. – Den har en bra takt och är svängig. Man får bra kontakt med alla i den, säger Fagerström.

Enligt honom har vissa valssvänga­r och rytmer varit svåra att få grepp om. I övrigt har det inte varit många svårighete­r på vägen, enligt dansparet.

Långa förberedel­ser

– Vi har övat massor och alla har väntat på det här jättemycke­t, säger Jasmina Asapova.

Gymnasiste­rna har haft dansövning­ar ungefär tre gånger i veckan.

– Det har varit svettigt, men vi har haft en bra gemenskap både i festsalen och i gympasalen, säger Asapova.

Det var nämligen först veckan innan det var showtime som gymnasiste­rna kunde öva på dansen för första gången på rätt plats inför den stora dagen. Festsalen i Tölö gymnasium har inte varit tillräckli­gt stor för dansövning­arna.

– Vi har inte tillräckli­gt med utrymme i vår egen skola, så därför har det varit problemati­skt att öva alla tillsamman­s, säger MiikaHämäl­äinen.

Förberedel­serna inför den högtidliga dansen har pågått ända sedan november. Det är en gammeldans­kommitté som har hållit i planeringe­n, samt dekoration­erna och alla andra inköp. Dagen innan hade kommittén fullt upp med att pynta gympasalen i lågstadies­kolan i Gräsviken.

– Det var lite stressigt för en av ljusslingo­rna som vi köpt var sönder, men vi skaffade en ny, säger Fagerström.

– Nog är man alltid nervös inför sådan här publik, men samtidigt taggad och glad. Det borde inte bli några problem, säger Asapova.

Både Asapova och Hämäläinen ser mest framemot egendansen –

en dans som gymnasiste­rna hittat på själva.

Så småningom börjar musiken ljuda ur högtalarna. När paren en efter en presentera­s av konferenci­ererna och träder in i den pyntade gympasalen är stämningen i publiken minst sagt förväntans­full.

Vartefter låtarna betas av så avtar dock spänningen och ger plats för en livad stämning, både i publiken och bland de eleganta dansparen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tiia Hannus och Atte Lähepelto dansade elegant på gympasalsg­olvet.
FOTO: CATA PORTIN Tiia Hannus och Atte Lähepelto dansade elegant på gympasalsg­olvet.
 ??  ?? Gymnasiste­rna pyntade gympasalen med ljusslingo­r i taket och ballonger dagen innan. Ida Repo och Ruben Nordlund i förgrunden.
Gymnasiste­rna pyntade gympasalen med ljusslingo­r i taket och ballonger dagen innan. Ida Repo och Ruben Nordlund i förgrunden.
 ??  ?? Corinne Suvanto och Nicolas Hanner visade upp sina danstalang­er på gympasalsg­olvet.
Corinne Suvanto och Nicolas Hanner visade upp sina danstalang­er på gympasalsg­olvet.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ■ Nadja Häggblom dansade tillsamman­s med Elin Boström. Catharina Katajisto syns i bakgrunden.
■ Nadja Häggblom dansade tillsamman­s med Elin Boström. Catharina Katajisto syns i bakgrunden.
 ??  ?? Jenny Nyman och Willjam Fagerström dansade wienervals­en tillsamman­s.
Jenny Nyman och Willjam Fagerström dansade wienervals­en tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland