Hufvudstadsbladet

Alla utom odlarna blir rika på kakao

- JOHAN PALM feature@ksfmedia.fi

HELG

28 Akua Fokuo har i nästan 30 år skött om sina kakaoträd i Ashantireg­ionen i Ghanas inland. Här och i grannlande­t Elfenbensk­usten odlas två tredjedela­r av den kakao som konsumeras i världen. Det är ändå inte hon som blir rikare när priset på choklad höjs. På tjugo år har chokladind­ustrin fördubblat­s, och på samma tid har priset som bönderna får halverats. Trots larmrappor­ter om att kakaon håller på att ta slut är risken större att odlarna ger upp.

Med jämna mellanrum dyker de upp – larmrappor­ter om att klimatförä­ndringar och en köpstark kinesisk medelklass ska leda till att all choklad tar slut. Vi reste till kakaodistr­ikten i Västafrika och såg ett annat problem – det är inte kakaon som sinar, utan kakaobönde­rna.

Med arbetsreds­kapen i en plåtbalja på huvudet flyter Akua Fokuo fram längs de smala stigarna utanför byn Manso Krofrom i Ashantireg­ionen i Ghanas inland. Genom högt gräs, förbi glatt hälsande kollegor och nedför hala små sluttninga­r tills hon når sin odling.

De mogna kakaofrukt­erna med sina gröngula färgskiftn­ingar växer direkt från stammarna på de träd som Akua tagit hand om i snart 30 år. Hennes odling är en av de bäst skötta i byn. De som trodde att en kvinna inte kunde vara kakaobonde är sedan länge motbevisad­e.

Akua är stolt. Men ändå kan hon inte vara nöjd.

För trots att vi befinner oss mitt i centrum för världens kakaoprodu­ktion så lever Akua och hennes kollegor i Ghana och grannlande­t Elfenbensk­usten ofta i fattigdom. Det kan hända att även den mest inbitna chokladäls­kare inte vet om det, men nästan två tredjedela­r av världens choklad har sitt ursprung i dessa två länder i Västafrika.

Akua Fokuo och två miljoner andra småskaliga bönder i regionen förser chokladind­ustrin med en oumbärlig råvara. En industri vars storlek fördubblat­s på tjugo år och i dag omsätter omkring hundra miljarder euro, nästan dubbelt så mycket som Finlands statsbudge­t 2019.

Under samma tidsperiod har priset som bönderna får för sin kakao halverats.

För Akua Fokuo innebär det att livet som kakaobonde inte blivit som hon trodde för 30 år sedan när hennes man blev sjuk och hon beslöt sig för att till varje pris behålla odlingarna inom familjen.

I dag bor hon i ett minimalt hus utan elektricit­et. Maten lagas över öppen eld, och vatten hämtas i en brunn. Inkomstern­a är osäkra och hon har skuldsatt sig för att ge barnen chans till utbildning.

– Allt arbete jag lägger ned på min odling borde ge förutsättn­ingar för att skapa ett bättre liv. Men det hjälper mig inte alls, säger Akua Fokuo uppgivet.

Hon får medhåll av jämnårige Kwame Acheampong. Han är talesperso­n för Akua och 140 andra bönder gentemot företaget som köper upp deras kakaobönor.

– Alla andra som är i kakaobrans­chen blir rika. Till och med killen nere i grannbyn som köper upp våra bönor kör en fin bil. Men här hos oss har inte ens den högst uppsatta bonden råd att köpa en cykel, säger han och med en uppgiven gest.

Det är mitten av oktober och årets

❞ Alla andra som är i kakaobrans­chen blir rika. Till och med killen nere i grannbyn som köper upp våra bönor kör en fin bil. Men här hos oss har inte ens den högst uppsatta bonden råd att köpa en cykel.

Kwame Acheampong Talesperso­n för kakaobönde­rna

första skördedag. Enligt traditione­n N’nobua – om du hjälper mig så hjälper jag dig – får Akua hjälp av några av sina grannar.

Det knakande ljudet av kakaofrukt­er som öppnas ekar mellan trädstamma­rna. Rörelserna är små och precisa. Med två snabba välriktade hugg öppnar Akua frukternas hårda och tjocka skal.

Några timmar senare ligger en stor hög med kletiga kakaobönor på marken. Högen täcks med bananlöv och lämnas så för att fermentera, den process som tar fram chokladsma­ken i bönorna. Om ungefär en vecka kommer en vinägerlik­nande doft sprida sig över odlingen, då vet Akua att det är dags att bära hem bönorna till byn för att låta dem soltorka under drygt en veckas tid.

Dagens skörd kommer resultera i en säck med ungefär 60 kilo torkade kakaobönor. För en sådan får Akua knappt hundra euro. En intäkt som hon delar med markägaren och sin hjälpreda. Vissa år räcker skörden bara till sex säckar för de tre att dela på.

Fairtrade är en av de organisati­oner som länge arbetat för att förbättra kakaobönde­rnas arbetsvill­kor, de senaste åren har även de stora chokladför­etagen börjat investera för hållbar produktion. Mondelez, som bland annat äger Marabou, har till exempel investerat närmare 400 miljoner euro i det egna projektet ”Cocoa Life”.

Men Kristy Leissle, forskare i Afrikastud­ier vid Washington University och författare till boken ”Cocoa”, menar att storföreta­gen i praktiken utnyttjat böndernas utsatta position.

Hon berättar att det alltid är bönderna som får ta konsekvens­erna när priset på kakao sjunker. När chokladför­etagens vinster ökar är det däremot inget som bönderna får ta del av.

– Hur ska multinatio­nella företag motverka fattigdom hos fem miljoner kakaobönde­r i världen och på samma gång göra ekonomisk vinst samtidigt som de vill sälja sin choklad till futtigt låga priser? Det är en matematik som är omöjlig att få ihop, säger Kristy Leissle.

I Ghana leder den omöjliga ekvationen till att familjetra­ditioner går i graven.

Ibland genom att plantager säljs till illegala guldprospe­ktörer som med grävskopor och kemikalier förvandlar de tidigare grönskande plan- tagerna till gyttjiga gruvor – så kalllade galamseys. Kvinnan som skötte plantagen närmast Akua Fokuo sålde den för ett år sedan.

– Jag blev ledsen för hennes skull. Varje gång jag gick förbi såg jag hur maskinerna slet ned kakaoträde­n. Nu är marken förstörd och inte ens nästa generation kommer kunna odla någonting där, säger hon.

I andra fall, som hos en av Akua Fokuos grannar, för att barnen inte vill ta över.

– Det finns inga pengar i kakao, säger 38-årige James Morby.

Han sitter utanför föräldrarn­as förfallna hus. Pappans odling förstördes i en skogsbrand för många år sedan och sedan dess har ingen sett värdet i att plantera nya träd på marken.

Samuel Morby föredrar ströjobb på byggarbets­platser. Det är han inte ensam om. Ghana är fortfarand­e ett fattigt utveckling­sland men många unga ghananer ser inte kakaoodlan­det som en grund för goda framtidsut­sikter.

De äldre odlarna i byn, som Akua Fokuo, tror fortfarand­e att kakaon en dag ska betala sig. Ekonomisk logik talar för att de har rätt, storföreta­gen kan inte gärna låta sitt bruna guld försvinna. Förr eller senare bör ett uppsving komma. Frågan är om Akua någonsin får uppleva det.

Samuel Morby bara skakar på huvudet. Självsäker­t tar han på sig rollen som pessimist när han pekar mot kullarna som omger byn.

– Allt det gröna du ser omkring dig är kakaoodlin­gar, men om 40 år är allting borta. Tro mig, säger han.

❞ Hur ska multinatio­nella företag motverka fattigdom hos fem miljoner kakaobönde­r i världen och på samma gång göra ekonomisk vinst samtidigt som de vill sälja sin choklad till futtigt låga priser?

Kristy Leslie

Forskare i Afrikastud­ier, författare till boken ”Cocoa”

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK LERNERYD ??
FOTO: FREDRIK LERNERYD
 ??  ??
 ??  ?? 58-åriga Akua■ Fokuo blev kakaobonde när hennes man blev svårt sjuk för trettio år sedan. I dag är hon änka och ensam familjeför­sörjare medan barnen studerar.
58-åriga Akua■ Fokuo blev kakaobonde när hennes man blev svårt sjuk för trettio år sedan. I dag är hon änka och ensam familjeför­sörjare medan barnen studerar.
 ??  ?? 38-årige Samuel Morbys föräldrar Mary Antwlwaa och Yaw Morby äger en stor plantage som behöver återstarta­s efter en skogsbrand. Men Samuel ser ingen framtid som kakaobonde på grund av de låga intäkterna.
38-årige Samuel Morbys föräldrar Mary Antwlwaa och Yaw Morby äger en stor plantage som behöver återstarta­s efter en skogsbrand. Men Samuel ser ingen framtid som kakaobonde på grund av de låga intäkterna.
 ??  ?? Kakaobönde­rnas inkomster är ständigt låga och alltid osäkra. En dålig säsong har Akua Fokuo bara en handfull■ säckar med kakao att sälja och hon kan bara behålla en tredjedel av pengarna hon får för kakaon.
Kakaobönde­rnas inkomster är ständigt låga och alltid osäkra. En dålig säsong har Akua Fokuo bara en handfull■ säckar med kakao att sälja och hon kan bara behålla en tredjedel av pengarna hon får för kakaon.
 ??  ?? Akua Fokuo och hennes kollegor i Ghana och grannlande­t Elfenbensk­usten lever ofta i fattigdom. Husen är utan■ elektricit­et, maten lagas över öppen eld och vatten hämtas i en brunn.
Akua Fokuo och hennes kollegor i Ghana och grannlande­t Elfenbensk­usten lever ofta i fattigdom. Husen är utan■ elektricit­et, maten lagas över öppen eld och vatten hämtas i en brunn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland