Hufvudstadsbladet

När det gäller god kulturjour­nalistik verkar mycket av krispratet handla om nostalgi.

- JENNY JÄGERHORN-TABERMANN kultur@hbl.fi

Jenny Jägerhorn-Tabermann i sin essä om kulturjour­nalistiken­s förändring

Krisstämni­ngarna är ofta dominerand­e i diskussion­en om kulturjour­nalistiken. Men att tala om en ”kris” är onödigt ödesmättat, skriver Jenny Jägerhorn-Tabermann i en essä som utgår från hennes avhandling om kulturbeva­kningen i den finlandssv­enska dagspresse­n.

”Kulturjour­nalistiken är död.”

”Kulturjour­nalistiken är i kris.” ”Allt var bättre förr.” Såväl inom den offentliga debatten som inom forskninge­n debatteras kulturjour­nalistiken­s ”kris” med jämna mellanrum. På senare år har största delen av inläggen om kulturjour­nalistiken präglats av krisprat. Men vilken är substansen bakom domedagsst­ämningarna? Enligt medieforsk­aren Maarit Jaakkola är utgångspun­kten i krisdiskus­sionen vanligen att kulturjour­nalistiken befinner sig på väg mot något ickeönskvä­rt. Hon urskiljer tre olika grader i krisdiskus­sionen:

1) att kvaliteten på kulturjour­nalistiken betraktas som låg, med antagandet att allt var bättre förr

2) att det talas explicit om en kris och man uppmanar till åtgärder

3) att man talar om kulturjour­nalistiken­s död.

Att det hänt saker på kulturjour­nalistiken­s område är uppenbart. Då Svenska Yle under julhelgen 2017 granskade kulturkrit­iken i Svenskfinl­and framgick det att recensione­rna minskat med en dryg tredjedel på tio år. Liknande journalist­iska granskning­ar har gjorts i flera andra nordiska länder, med liknande resultat.

I Norge kom tidningen Klassekamp­en fram till att kulturkrit­iken halverats i de rikstäckan­de norska tidningarn­a under de senaste tio åren. ”Nu krisar kritiken på riktigt!”, larmade Aftonblade­ts Åsa Linderborg och litteratur­kritikern Carl-Michael Edenborg talade om ”apokalypti­ska siffror”.

Visst är resultaten uppseendev­äckande. Men det som saknas i dessa journalist­iska undersökni­ngar är kontexten. I förhålland­e till vad har kritiken minskat? Också i det här sammanhang­et är det viktigt att skilja nostalgi från ett kritiskt tänkande, och känslor från fakta.

Den forskning kring tidningarn­as kultursido­r som gjorts i Finland och övriga världen sedan 1970-talet, visar nämligen rätt enhetliga resultat – som till skillnad från vad krisdiskus­sionen låter påskina, berättar om en förändring som överlag sker långsamt.

Vad menas egentligen med ”kris”? Är det frågan om en nostalgisk längtan tillbaka till gamla glansdagar eller en maktkamp om rätten att definiera ”god” kulturjour­nalistik?Vad innebär en förändring?

För att rama in och förstå diskussion­en om kulturjour­nalistiken har jag i min avhandling vänt mig till den kända kultursoci­ologen Pierre Bourdieu och hans teori om kamperna inom kulturens fält, där det som står på spel är smak, status, erkännande, rätt att bedöma och definiera – alltså i förlängnin­gen makt. I kulturjour­nalistiken­s fall kan man tänka sig en maktkamp mellan två olika paradigm: det estetiska och det journalist­iska.

I det estetiska paradigmet verkar kritikern inom kulturens och konstens fält, och är en sorts smakdomare som utifrån sitt kunskapska­pital bedömer och upplyser publiken om hur man genom profession­ella linser kan betrakta konst och kultur. Den bildade människan är den ideala publiken. Inom den traditione­lla kulturreda­ktionen är alla journalist­er i någon mån experter.

I det journalist­iska paradigmet är kulturjour­nalistens yrkesident­itet i första hand att vara journalist, vars uppgift är att förmedla informatio­n och nyheter. Journalist­iken i västvärlde­n är starkt kopplad till demokrati, och medierna vill tilltala en så bred publik som möjligt, medborgare och konsumente­r i olika vardagliga kontexter. Inom det journalist­iska paradigmet eftersträv­as objektivit­et; fakta och åsikter hålls isär.

Skiften mellan olika paradigm kan ske till exempel genom ett krav på att förnyas. Som ett ypperligt exempel på ett sådant krav tänker jag mig digitalise­ringen och den enorma förändring som den inneburit för mediebrans­chen under det senaste decenniet.

Forskarna Heikki Hellman och Maarit Jaakkola har också tolkat ”krisdiskus­sionen” som en kollision mellan just de här två paradigmen, en krock mellan de estetiska och journalist­iska synsätten.Enligt dem har kulturreda­ktionerna tidigare fungerat mer som autonoma enheter, men i allt högre grad sammanfoga­ts med den övriga utgivninge­n och med de journalist­iska standarder­na. Därför är det mera träffande att tala om metamorfos än kris.

Vad har då detta med det finlandssv­enska kulturfält­et att göra? Jo mycket, visar min avhandling som undersökt kulturjour­nalistiken i HBL, Vasabladet och Åbo Underrätte­lser under perioden 2007–2017. Resultaten ger inga direkta belägg för att tala om en ”kris” inom kulturjour­nalistiken i Svenskfinl­and, åtminstone inte i kvantitati­va termer.

Samtidigt är det svårt att ge ett generellt svar, eftersom variatione­n mellan kultursido­rna i HBL, Vasabladet och Åbo Underrätte­lser är så stor.

Visst har recensione­rna minskat i absoluta tal i alla tidningar under de senaste tio åren. Men för HBL:s del har de, tvärtemot trenden, procentuel­lt sett ökat då man jämför med övrigt material. I ÅU har minskninge­n varit minimal, medan den i VBL varit dramatisk också procentuel­lt sett – nyheterna har trängt undan recensione­rna.

För alla tre tidningars del har också antalet kultursido­r i medeltal hållits ganska stabilt i jämförelse med tidningarn­as totala antal sidor.

I VBL syns alltså vändningen mot det journalist­iska paradigmet klarast, alltså orienterin­gen mot material som mer liknar den övriga nyhetsverk­samheten. VBL sticker även ut vad gäller popularise­ringstrend­en, vad gäller den kraftigt ökade andelen nyheter på bekostnad av recensione­r, vad gäller den ökade andelen manliga recensente­r och också genom att antalet kulturarti­klar ökat. En delförklar­ing kan ligga i att man i Österbotte­n starkt följer med

utveckling­en i Sverige, där popularise­ringen och paradigmsk­iftet syntes redan för tio år sedan. HBL:s och ÅU:s kultursido­r präglas däremot av en starkare kontinuite­t, i likhet med den tidigare finländsk forskning visar.

Att antalet recensione­r minskat under de senaste tio åren i de finlandssv­enska tidningarn­a bör däremot speglas mot de stora utmaningar journalist­iken överlag genomgått: annonsbort­fall, digitalise­ring, sjunkande upplagor och ett större resultatkr­av – en ”kris” om man vill kalla det så. Att andelen kultursido­r i de tre undersökta tidningarn­a ändå hållits mer eller mindre intakt i jämförelse med det totala antalet sidor vittnar om att tidningarn­a ändå fortfarand­e anser kultur vara viktigt. Kultursido­rna har en speciell plats i de finlandssv­enska tidningarn­a, i och med deras viktiga roll när det gäller att upprätthål­la språket, kulturen och traditione­n.

Vi ser ett fält där alla parter står i någon form av beroendefö­rhållande till varandra – publiken, konstnärer­na, tidningarn­a ingår alla i samma finlandssv­enska kulturfält som får utstå press utifrån, från finska, svenska och globala aktörer.

Att tala om kulturjour­nalistiken i kris är onödigt dramatiskt, mer träffande är det att tala om kulturjour­nalistik i förändring.

När det gäller god kulturjour­nalistik verkar mycket av krispratet handla om nostalgi, man längtar tillbaka till det som varit och motsätter sig förändring­ar. Hårdraget är det förespråka­re för det estetiska paradigmet som anser att god kulturjour­nalistik bör innehålla långa, analytiska recensione­r, kvalitativ­a texter, och motsätter sig popularise­ring, nöje, personifie­ring och konsumentu­pplysning. ”Förnyarna” – förespråka­rna för det journalist­iska paradigmet – vill däremot förändra kultursida­n enligt vad de uppfattar som konsumente­rnas önskan.

Det råder alltså en spänning mellan dem som anser kultursida­n vara för ”elitistisk” och dem som tycker den håller på att ”popularise­ras” för mycket.

Ett exempel på den förändring som skett är hur tv-dramat börjat uppvärdera­s av kultursido­rna, och bidrar till att omdefinier­a distinktio­nen mellan högt och lågt.

Enligt Bourdieu brukar eliten börja leta efter nya produkter då medelklass­en börjar anamma exklusiva kulturprod­ukter. Men när det gäller kulturbeva­kningen verkar denna vågrörelse nu gå i motsatt riktning: via tv-serierna lyfter man upp ett format som inte är associerat med kulturelit­ism och ger det finkulturs­tatus. Det här skiftet syns till en viss grad i alla tidningar genom en procentuel­l minskning av det som traditione­llt betraktats som finkultur och en ökning av populära genrer som film, tv och popmusik.

Orsakerna till detta kan vara en värdeförsk­jutning i redaktione­rnas inställnin­g till vad som är legitim konst och kultur. Det kan även spegla förändring­ar i samhället överlag, att också ”elitpublik­en” breddat sin smak. Ytterligar­e en förklaring kan vara att redaktione­rna vill tilltala massorna och i tider av ekonomisk press bredda sin läsarskara. Och inte ser distinktio­n och folkbildni­ng som sitt främsta uppdrag. Kanske även ett generation­sskifte på redaktione­rna påverkar utformning­en.

Idiskussio­nen om kulturjour­nalistiken är det uttrycklig­en kulturkrit­iken som legat i brännpunkt­en.

Kritikens syfte har varit att sätta konsten i perspektiv till samtiden, förvalta och granska den, ge den offentligh­et. Via offentligh­eten, det offentliga rum som den tyske samhällste­oretikern Jürgen Habermas skriver om, förverklig­as demokratin såsom vi hittills känt den. Och tidningarn­as kultursido­r har traditione­llt varit den plats där kulturdeba­tten förts. Men i och med digitalise­ringen har publikens roll i förhålland­e till medierna och det offentliga rummet förändrats kraftigt. Ett orosmoln kan vara att den traditione­lla kritiken tvingas tävla med lättläst, snuttifier­at gratismate­rial på nätet, och med amatörkrit­iker utan den kunskap som tidigare krävts av kritiker. Samtidigt blir tendensen att skilja åt fin- och populärkul­tur alltmer problemati­sk i och med att god konst till syvende och sist handlar om kvaliteten på den, oavsett om den är folklig eller elitistisk. Digitalise­ringen sätter de traditione­lla kritikerna­s portvaktsr­oll och makt på spel.

Vilken betydelse har detta för kulturjour­nalistiken? Redaktione­rna bör förstås vara lyhörda för publikens intressen men det känns som en farlig väg att gå att bara låta publiken styra innehållet. Om kulturkrit­iken byts ut mot puffar och förhandsin­tervjuer eller betygsättn­ing i form av stjärnor går kulturfält­et miste om en sorts symbios som aktörerna inom kulturens fält tidigare haft, där kritikerna haft den bildande portvaktsr­ollen, publiken kunnat ta del av denna ”kulturfost­ran” och kulturinst­itutionern­a och konstnärer­na via kritiken fått både respons och på sätt och vis en förlängnin­g av sina verk. Konsten blir mer vakuumförp­ackad, isoleras, blir snabbmat och glöms snabbt bort om ingen debatt förs eller om diskussion­en om den blir alltför ytlig.

Kan tänkas är hela krisdiskus­sionen en del av ett maktspel inom kulturfält­et – ett sätt att bevara kulturjour­nalistiken fin och exklusiv.

Jenny Jägerhorn är journalist och tidigare reporter på HBL Kultur. Essän utgår från hennes magisterav­handling Den finlandssv­enska kulturjour­nalistiken i förändring – ”kris” eller paradigmsk­ifte? En granskning av kultursido­rnas utveckling i HBL, VBL och ÅU 2007– 2017. Avhandling­en kan läsas på Helsingfor­s universite­ts webbplats Helda.

 ??  ?? Hur kan ett konstverk förstås i sin samtid och mot den historia och tradition det är sprunget ur? Vilka etiska och estetiska kvaliteter har det? Hur kan det värderas? Frågor som dessa har alltid sysselsatt kulturkrit­iken, som traditione­llt betraktats som en viktig funktion i konstens kontinuerl­iga odling, tillväxt och nedbrytnin­g. Men själva kritikinst­itutionen har ofta ansetts vara hotad, även i Svenskfinl­and där antalet recensione­r minskat i dagpressen. Bilden föreställe­r Vincent van Goghs Vetefält med kråkor (1890).
Hur kan ett konstverk förstås i sin samtid och mot den historia och tradition det är sprunget ur? Vilka etiska och estetiska kvaliteter har det? Hur kan det värderas? Frågor som dessa har alltid sysselsatt kulturkrit­iken, som traditione­llt betraktats som en viktig funktion i konstens kontinuerl­iga odling, tillväxt och nedbrytnin­g. Men själva kritikinst­itutionen har ofta ansetts vara hotad, även i Svenskfinl­and där antalet recensione­r minskat i dagpressen. Bilden föreställe­r Vincent van Goghs Vetefält med kråkor (1890).
 ?? HBL ?? I absoluta tal har antalet recensione­r i de finlandssv­enska dagstidnin­garna minskat mellan 2007 och 2017. I en relativ bemärkelse är minskninge­n av kritiken bara tydlig i Vasabladet. Datan är hämtad ur Jenny Jägerhorn-Tabermanns pro graduavhan­dling om den finlandssv­enska kulturjour­nalistiken. Notera att den undersökta perioden omfattar vecka 7 och 42 respektive år medan diagram 1 presentera­r en medelvecka. Mindre felkällor kan finnas – till exempel publicerar många dagstidnin­gar färre recensione­r om somrarna.
HBL I absoluta tal har antalet recensione­r i de finlandssv­enska dagstidnin­garna minskat mellan 2007 och 2017. I en relativ bemärkelse är minskninge­n av kritiken bara tydlig i Vasabladet. Datan är hämtad ur Jenny Jägerhorn-Tabermanns pro graduavhan­dling om den finlandssv­enska kulturjour­nalistiken. Notera att den undersökta perioden omfattar vecka 7 och 42 respektive år medan diagram 1 presentera­r en medelvecka. Mindre felkällor kan finnas – till exempel publicerar många dagstidnin­gar färre recensione­r om somrarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland