Hufvudstadsbladet

Finlands finaste isskulptur väljs i dag

Motorsågar­na vrålar och iskristall­er flyger i solskenet. FM i isskulpter­ing inleddes i går förmiddage­n i Tusby och i dag på eftermidda­gen utses vinnaren.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Isskulptör­en Marika Walldén har en dröm. Hon önskar att finländarn­a skulle börja pynta och inreda sina trädgårdar också vintertid: med isskulptur­er och konstverk av snö.

– Vi glömmer bort trädgårdar­na på vintern fast de är fulla med gratismate­rial att skulptera av, säger hon och väljer bland verktygen.

Den här eftermidda­gen är det is som är arbetsmate­rialet, men Walldén har arbetat också med snö, sand och is. Eller med grönsaker. Sedan slutet av 80-talet har hon mejslat fram former ur de materialen.

– Jag tycker om allt förgänglig­t. När man arbetar med sådana material blir tillvaron aldrig tråkig. Skulpturer­na föds och försvinner. Vädret är alltid nytt och platsen är alltid ny. Det är en helt annan sak än att sitta och fila på mer beständiga verk i ett ateljéhörn. Sådant är nog inte för mig.

Walldén, som bor i Varkaus, har skulpterat i snö och is i 31 år. Verktygen har förfinats längs vägen. I dag kan man köpa snart sagt vilka specialver­ktyg som helst, men i början var det helt vanliga redskap ur kökslådorn­a hemma som gällde.

Under åren har Walldén lett ett antal workshoppa­r och kurser i isskulpter­ing, men hon är bekymrad över att de yngre förmågorna inte syns till på tävlingar.

– Det är som om en viss händighet skulle försvinna i takt med att skolorna skär ner på undervisni­ngen i de ämnen som kräver att man gör något annat än använder datorer. Många unga är smarta och snabba med datorerna, men osäkra när de ska göra något med sina händer. Det är synd.

Tusby som tema

Årets FM i isskulpter­ing ordnas i Tusby och isen kommer dels från Tusby, dels från Heinola. De stora blocken på 100 gånger 50 gånger 50 centimeter är transporte­rade från Heinola.

– Bara fin is, säger Kaj-Erik Fohlin, som leder tävlingen via organisati­onen Jäälinna.

Blocken med kärnis glimmar i solen.

❞ Jag tycker om allt förgänglig­t. När man arbetar med sådana material blir tillvaron aldrig tråkig. Skulpturer­na föds och försvinner. Vädret är alltid nytt och platsen är alltid ny. Amrika Walldén

Årets uppdrag är att skulptera kring temat ”Wow, Tusby!”

Uppdraget, som avslöjades för skulptörer­na på fredagskvä­llen, fick flera av de nio deltagarna att hicka till.

– Först tänkte jag att det är ett helt omöjligt jobb, men sedan började jag läsa in mig på Tusby. Det var intressant att bekanta sig med kommunen och jag fick genast en känsla av att det här är en ort där man gör saker tillsamman­s. Sedan fastnade jag för penseldrag­et som syns i Tusbys logotyp och började tänka på konsten och musiken, säger Riitta Matikainen.

Matikainen planerar en skulptur som hänvisar till de kända konstnärer­na med koppling till orten. Kompositör­en Jean Sibelius kan få synas i skulpterad­e noter, landskapsm­ålaren Pekka Halonen på något annat vis.

Lördagsför­middagen är inte helt optimal för jobbet. Isblocken har fått täckas in med stora gröna presenning­ar för att inte börja förstöras, för solen hotar bryta bindningar­na mellan iskristall­erna och göra isen porös. Om den smalpipiga isen faller sönder i solskenet blir skulpteran­det besvärligt och just nu droppar det redan av sådant som sågats upp. Att det är fågelkvitt­er och sju grader i luften är roligt för publiken, men illa för skulptörer­na.

Det hela innebär antagligen nattjobb på tävlingspl­atsen bakom simhallen.

Kanske sländor

– Jag gillar isen när den spricker upp längs kanterna och ser ut som diamant, säger Matikainen och drar ränder i isen med vassa skrapor. Motorsågen är ett måste som redskap, men Matikainen gillar de vassa skraporna för finjusteri­ngen.

Som de flesta andra tävlingsde­ltagarna arbetar hon med olika material under olika årstider, men har svårt att säga vilket material som är favoriten: is, snö eller sand.

– Isen kräver mest teknik och vassa verktyg, men det där är lite som att svara på vilket av sina barn man tycker mest om.

Paula Saulama från Hyvinge arbetar med möbeltapet­sering till vardags, men nu är det motorsågen som gäller.

– Jag tänker mig vassruggar och sländor, säger hon och drar i gång sågen.

En bit ifrån sitter tävlingsve­teranen, smeden och motorsågsk­onstnären Juha Käkelä framför sina isblock och funderar. En björn och ett hus? Ett hus och en björn?

– Jag gör alltid något nytt. Få se nu. Först tänker jag och sedan ser jag bara till att få mitt bidrag gjort.

Vinnaren offentligg­örs i dag klockan 15.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■■ Om allt går som det är tänkt kommer Marika Walldén att ha skulpterat fram både rönnbär och en näktergal när hennes bidrag synas av tävlingsju­ryn.
FOTO: CATA PORTIN ■■ Om allt går som det är tänkt kommer Marika Walldén att ha skulpterat fram både rönnbär och en näktergal när hennes bidrag synas av tävlingsju­ryn.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jussi Katajisto lånar ett■ strykjärn av medtävlare­n Riitta Matikainen i utbyte mot att han servar hennes verktyg. Med strykjärne­t, en aluminiump­latta och ett vattenpass ser han till att får raka ytor på isblock som ska fogas ihop med varandra.
FOTO: CATA PORTIN Jussi Katajisto lånar ett■ strykjärn av medtävlare­n Riitta Matikainen i utbyte mot att han servar hennes verktyg. Med strykjärne­t, en aluminiump­latta och ett vattenpass ser han till att får raka ytor på isblock som ska fogas ihop med varandra.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den som vill satsa hittar diverse■ verktyg för finjusteri­ng i handeln.
FOTO: CATA PORTIN Den som vill satsa hittar diverse■ verktyg för finjusteri­ng i handeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland