Hufvudstadsbladet

Fräckt och förringand­e dubbelspel

Dubbelkand­idaturer i riksdagsoc­h EU-valet är ett hån mot förtroende­t som väljarna ger.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Vi har i vår två val inom sex veckor. Riksdagsva­let hålls 14 april och EU-valet 26 maj. Det har inte varit ovanligt att sittande EU-parlamenta­riker har ställt upp i riksdagsva­l och vice versa. Vid inval har det inneburit att politikern har tvingats välja vilket parlament hen vill sitta i eftersom det inte är möjligt att sitta på två parlaments­stolar.

För partiernas del har det varit viktigt att ha kända politiker, såsom sittande eller tidigare riksdagsle­damöter, i EU-val då hela landet är en enda valkrets. Bland annat därför har det uppstått situatione­r då politiker måste avstå från ett av förtroende­uppdragen.

Av de 13 finländska EU-parlamenta­riker som kom in i föregående val har fyra lämnat parlamente­t. Det är 30 procent. Om proportion­ellt sett lika många lämnade riksdagen under en period så skulle det röra sig om 60 ledamöter.

Av de fyra som inte längre är kvar i Bryssel har två gått till höga bankjobb, medan två ställde upp i riksdagsva­let ett år efter EU-valet och blev invalda. Sampo Terho (Blå) lämnade EU-parlamente­t bara ett år efter valet och Paavo Väyrynen (STL) i höstas.

Väyrynen är en riktig hoppjerka. Han har mer än någon annan suttit på två parlaments­pallar. Han var EU-parlamenta­riker både 1995 och 1999 då han ställde upp i riksdagsva­l men valde trots inval att stanna i Bryssel. Efter riksdagsva­let 2007 lämnade han EU-parlamente­t, medan han efter inval i riksdagsva­let 2015 stannade i EU-parlamente­t – tills i höstas.

Han vill tydligen fortsätta med dubbelspel­et också i sitt nya parti Seitsemän tähden liike, för han har meddelat att han nu ställer upp i både riksdagsva­let och EU-valet.

Det finns inga övergripan­de regler om valsystem i EU-valet, varje medlemslan­d bestämmer själv – förutsatt att valet är proportion­ellt och att en eventuell röstspärr inte överstiger fem procent.

Valet ordnas inte ens på samma dag i alla länder. Enligt de direktiv som man har kommit överens om ska EU-valet hållas 23–26 maj. I Holland går man till valurnorna redan den 23, men i de flesta länder hålls valet samma dag som i Finland, det vill säga söndagen den 26 maj.

Variatione­n är också stor beträffand­e när kandidatli­storna ska vara inlämnade. Till exempel i Sverige ska kandidater­na vara nominerade redan 28 februari. I Estland är det 6 april som gäller och i Lettland 21 mars.

Finland hör till de länder där man kan vänta längst med att ha kandidatno­mineringar­na klara. Listorna kan hållas öppna ända till 18 april, det vill säga några dagar efter riksdagsva­let. Det måste finnas en baktanke där.

Då våra valmyndigh­eter ger möjlighet till att nominera EU-kandidater ännu efter att riksdagsva­let är undanstöka­t är det inte alls uteslutet att många partier lämnar flera platser öppna på sina kandidatli­stor för EU-valet.

Det finns en viss logik i att man på det sättet kan ge kandidater som inte kommer in i riksdagen en andra chans, men om det bland de kandidater som nomineras först efter riksdagsva­let finns invalda riksdagsle­damöter gör sig både partierna och kandidater­na skyldiga till stora svek. De har gått till riksdagsva­l med släckta lyktor. Väljarna kan och borde förstås dra sina egna slutsatser och inte rösta på en sådan kandidat i EU-valet.

Vi vet redan nu att förutom Väyrynen kommer också arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) att kandidera först i riksdagsva­let och sedan i EUvalet. De kan givetvis inte ta sig an bägge uppdragen även om de skulle bli invalda.

Vad Lindströms partikamra­t Timo Soini gör är ännu höljt i dunkel. Men om han fortsätter i politiken är det inte alls uteslutet att också han ställer upp i båda valen.

Då en kandidat ger sig in i två val inom några veckor är det ren och skär taktik. Dels är det fråga om att tjäna partiet och dels är det fråga om att skaffa sig själv en möjlighet att välja.

Det är höjden av nonchalans och brist på respekt för väljarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland