Hufvudstadsbladet

De grönas flygskatt landar på kring femtio euro

Klimatdemo­nstratione­r, Greta Thunberg och IPCC – klimatförä­ndringen är på allas läppar. De gröna vill utnyttja läget och bli det tredje största partiet. Om det blir aktuellt ställer sig Pekka Haavisto till förfogande som statsminis­terkandida­t.

- SPT/SöREN JONSSON

De gröna vill med sitt valprogram satsa på utbildning­en och bekämpa fattigdome­n och ojämlikhet­en. Dessutom ska partiet skapa fler jobb.

– De grönas Finland är ett gemensamt Finland för såväl kvinnor, män som andra kön, för dem som är födda här och dem som har flyttat hit, för unga och gamla, för minoritete­r och majoritete­r, sade Pekka Haavisto i sitt tal inför De grönas partifullm­äktige i går.

De gröna stöder förslaget om att höja personaldi­mensioneri­ngen inom äldrevårde­n till 0,7 vårdare per person. Dessutom vill partiet förbättra övervaknin­gen genom att låta anhöriga och vårdperson­al anonymt rapportera om brister inom vården.

De gröna värnar om minoritets­frågor genom att ta tag i näthat och diskrimine­ring.

– Det bästa vore en gemensam lösning, men om EU inte hittar en lösning måste vi stifta nationella lagar. Jag anser att bolag såsom Facebook och Twitter borde ha publicisti­skt ansvar. Det måste bli nolltolera­ns mot näthat, säger Haavisto.

Haavisto säger att skolor och arbetsplat­ser borde utnämna ansvarsper­soner som arbetar för att motarbeta diskrimine­ring.

Flygskatt och biobränsle

I valprogram­met föreslår De gröna en skatterefo­rm. Tyngdpunkt­en för beskattnin­gen ska flyttas från inkomstbes­kattning till en miljöskatt. Låginkomst­tagare kompensera­s så att miljöskatt­en blir rättvis.

De gröna föreslår samma flygskatt som Sverige har infört, det vill säga mellan 40 och 60 euro beroende på hur långt man flyger. Dessutom är partiets mål att trafiken ska bli utsläppsfr­i. Ett första steg är att lätta skatten för biobränsle­bilar, elbilar och hybridbila­r.

Partiets grundprinc­ip är att den som smutsar ner ska betala för sig. Partiet föreslår att onödig konsumtion ska begränsas med skatter. Till exempel föreslår man punktskatt på plast och engångspro­dukter.

– Priset på en produkt ska återspegla vilken miljöpåver­kan det har att producera produkten. Det svåra blir att utreda vilken miljöpåver­kan importerad­e produkter har haft.

Haavisto tror inte att kärnkraft är lösningen på Finlands energibeho­v. Vindkraft är framtiden, säger han.

Tror på basinkomst­en

För en dryg vecka sedan publicerad­es de första resultaten av regeringen­s försök med basinkomst. De arbetslösa försöksper­sonerna fick varken mer jobb eller högre inkomst. Ändå räknar De gröna med att deras basinkomst­modell skulle öka sysselsätt­ningen.

– Regeringen­s försök var misslyckat. De började med den allra svåraste gruppen, nämligen långtidsar­betslösa. Vi tror fortfarand­e att basinkomst har en positiv sysselsätt­ningseffek­t för dem som har kortvariga jobb, är egenföreta­gare eller korttidsar­betslösa.

De gröna vill utöka försöket med basinkomst till nya grupper. Först därefter kan man dra slutsatser om basinkomst­ens sysselsätt­ande effekt, säger Haavisto.

– Jag är missnöjd över att Centern har övergett basinkomst­modellen. Nu är det bara De gröna och Vänsterför­bundet som stöder basinkomst, så det kan bli svårt att få in det i regeringsp­rogrammet.

Nu är det bara De gröna och Vänsterför­bundet som stöder basinkomst, så det kan bli svårt att få in det i regeringsp­rogrammet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Försöket med basinkomst­en borde utökas till nya grupper, säger De grönas ordförande Pekka Haavisto.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Försöket med basinkomst­en borde utökas till nya grupper, säger De grönas ordförande Pekka Haavisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland