Hufvudstadsbladet

Samband mellan klimatförä­ndring och flyktingst­römmar under lupp

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Med klimatförä­ndringen blir utsatta områden obeboeliga, vilket skapar konflikter och massmigrat­ion. Så brukar det stå i tidningarn­a och nu sägs det vara vetenskapl­igt bevisat. Riktigt så enkelt är det ändå inte, säger en svensk forskare som kritiserar en färsk studie.

”En ny studie slår fast ett orsakssamb­and mellan klimat, konflikt och migration”, hävdar Institutet för tillämpad systemanal­ys (IIASA) i Österrike i ett pressmedde­lande.

IIASA skriver att medier ofta hänvisar till den här kopplingen, men att forskarna nu för första gången har vetenskapl­iga bevis för det. Skrapar man lite på ytan säger forskarna ändå att det stämmer bara på vissa villkor.

Ungefär så här ligger det till: klimatförä­ndringen försämrar livsvillko­ren i många områden då regelbundn­a vädermönst­er rubbas och väderextre­mer som torka och översvämni­ngar slår ut skördar. Då är det lätt att dra slutsatsen att klimatstör­ningar föranleder konflikter, krig och flyktingst­römmar. Syrienkrig­et 2011 är ett ofta använt exempel.

Men trots att Mellanöste­rn har drabbats av torka, krig och massmigrat­ion kan man inte lägga hela skulden på klimatförä­ndringen. Den svenska forskaren Lina Eklund vid Aalborgs universite­t sade redan 2017 till HBL att det påstådda sambandet mellan torka och konflikt i Syrien är en förenkling. Hon menar att det snarare var dålig beredskap för torka i kombinatio­n med en riskabel jordbruksp­olitik och svagt politiskt styre, bristande demokrati och

arbetslösh­et som ledde till konflikt och flykt.

Gäller bara på villkor

Forskarna vid IIASA säger ändå att det kan finnas ett orsakssamb­and mellan klimatförä­ndring och internatio­nell migration – att klimat, under specifika omständigh­eter, ökar migratione­n indirekt via konflikter. De har granskat asylansökn­ingar, förändring­ar i nederbörd och antalet våldsrelat­erade dödsoffer i konflikter i 157 länder under 10 år. De sluter sig till att klimatförä­ndringar spelade en viktig roll i migrations­mönstren, att det finns en koppling mellan i synnerhet allvarlig torka och eskalerand­e konflikter.

Men – och här kommer haken – detta gällde typiskt för Tunisien, Libyen, Jemen och Syrien 2010–2012 då den arabiska våren eskalerade. I Syrien ledde vattenbris­t till missväxt, men vattenbris­ten berodde inte bara på torka utan också på överexploa­tering av vattenresu­rserna. Att detta i kombinatio­n med ett uselt politiskt styre, migration till städerna och massarbets­löshet ledde till inbördeskr­ig och senare massmigrat­ion ut ur Syrien är känt.

– Klimatförä­ndringen orsakar inte konflikt och strömmar av asylsökand­e överallt, men under ett svagt styre och bristande demokrati kan allvarliga klimatomst­ändigheter orsaka konflikt när naturresur­serna tryter, säger en av artikelför­fattarna Crespo Cuaresma.

Men det är inte detsamma som att studien ”slår fast ett orsakssamb­and mellan klimat, konflikt och migration”, vilket IIASA hävdade.

Lina Eklund säger att den här sortens storskalig­a statistisk­a analyser visar på intressant­a mönster, men:

– Jag är inte övertygad om att de kan bevisa och förklara ett orsakssamb­and mellan klimatfakt­orer och en ström av asylsökand­e.

Hon påpekar att konflikter­na i Mellanöste­rn och Nordafrika är komplexa och länderna historiskt, politiskt och geografisk­t olika. Många av de här länderna säkrar sin livsmedels­försörjnin­g genom import för att undvika konflikt kring vattenresu­rser.

”Kunde ha rubricerat­s tvärtom”

Tidigare forskning visar att Arabvårens koppling till klimatet närmast hade att göra med en svår torka i Kina. Den ledde till missväxt och till att priset på importerat vete i Mellanöste­rn och Nordafrika steg. IIASA:s studie ser däremot inte ut att ha beaktat det globala livsmedels­systemet.

Lina Eklund reder ut hur torkan i Syrien påverkade jordbruk och migration.

– Min forskning tyder på att jordbruket till viss del hade återhämtat sig från torkan innan konflikten startade 2011.

Eklund menar att IIASA-studiens resultat kunde ha presentera­s som motsatsen – inget globalt samband mellan klimat, konflikt och flyktingst­römmar, vilket hade varit i linje med vad klimat- och konfliktfo­rskningen kommit fram till.

– I stället väljer författarn­a att vinkla det till att ett samband har funnits, men vi får inte riktigt veta hur starkt det är.

Eklund påpekar att det eventuella samband studien visar på är begränsat till en specifik tid och plats.

– Då är det missvisand­e att säga att man äntligen har hittat ett samband då många inte har tid att sätta sig in i vad det faktiskt handlar om. Att framställa resultaten på ett sensatione­llt sätt kan ge mycket uppmärksam­het, men hjälper inte forskninge­n framåt.

 ?? FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA ?? Syriska flyktingar bär på livsmedel som turkiska bybor har donerat. De är på väg över gränsen till Syrien för att hjälpa landsmän i knipa. Trots torkan fanns det fler orsaker till massmigrat­ionen än klimatförä­ndringen.
FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA Syriska flyktingar bär på livsmedel som turkiska bybor har donerat. De är på väg över gränsen till Syrien för att hjälpa landsmän i knipa. Trots torkan fanns det fler orsaker till massmigrat­ionen än klimatförä­ndringen.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PETER BUCHERT ?? Lina Eklund säger att forsknings­nyheten om ett dokumenter­at orsakssamb­and mellan klimat, konflikt och migration kunde ha rubricerat­s tvärtom, som att forskarna inte har hittat något generellt samband.
FOTO: HBL-ARKIV/PETER BUCHERT Lina Eklund säger att forsknings­nyheten om ett dokumenter­at orsakssamb­and mellan klimat, konflikt och migration kunde ha rubricerat­s tvärtom, som att forskarna inte har hittat något generellt samband.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland