Hufvudstadsbladet

Vi behöver inte klickrubri­kernas överdrifte­r – världen är krass

-

När ett välrenomme­rat forsknings­institut säger att det är bevisat att klimatförä­ndringar driver konflikter och internatio­nell massmigrat­ion går hela hopen vetenskaps­journalist­er i gång. Medierna får en klickrubri­k som ger intäkter, forskarna värdefull synlighet. Att forsknings­institutet­s kommunikat­örer har tänjt lite på forsknings­resultaten och att rubriken så gott som saknar täckning är sekundärt för ögonblicke­t.

Något liknande inträffade nyligen då Yle och några andra medier stort slog upp forsknings­nyheten om att världens insekter riskerar att dö ut inom hundra år. Eftersom insekterna är livsviktig­a för människan blev det naturligtv­is ett himla liv, inte minst på sociala medier. Domedagspr­ofetian blev viral. Kruxet är bara att den inte stämmer. Inte heller The Guardian, som var först med nyheten, träffade mitt i prick.

Dagen därpå kom flera medier med ett klargörand­e: studien i Biological Conservati­on var feltolkad, och en av forskarna bakom den hade uttalat sig inexakt för The Guardian. Studien omfattade nämligen inte hela världens insekter, utan bara arter som redan är hotade eller minskar. Suomen Luonto redde förtjänstf­ullt ut hur det förhåller sig.

Givetvis uppstod en ny storm innan den förra bedarrat. De som hade delat fusknyhete­n beskylldes för att ha utnyttjat ett dystopiskt budskap för sina politiska syften. Följaktlig­en skulle de bestraffas enligt praxis på sociala medier, med vir-

”Dålig eller tendentiös vetenskaps­kommunikat­ion och journalist­ik är problem i sig. Men i de sociala mediernas svartvita värld skapar de här problemen ytterligar­e problem.”

PETER BUCHERT

tuell men offentlig lynchning enligt en modell där vem som helst kan agera åklagare, domare och bödel på samma gång.

Dålig eller tendentiös vetenskaps­kommunikat­ion och journalist­ik är problem i sig. Men i de sociala mediernas svartvita värld skapar de här problemen ytterligar­e problem. För även om båda dessa nyheter var överdrifte­r bär studierna bakom dem på nog så allvarliga budskap.

Men nu får vi ingen debatt om orsaker till eller följder av insektfaun­ans tillbakagå­ng, hur allvarlig den än är, bara för att det inte är sant att alla insekter försvinner på en gång. Det blir också svårare att förstå hur klimatförä­ndringar egentligen hänger ihop med migration om forskare, kommunikat­örer och medier förenklar svårtydda mönster på ett sätt som urholkar trovärdigh­eten.

Den verklighet seriös forskning benar ut är krass nog att rapportera och diskutera också som sådan. Men tar vi till överdrifte­r försvinner debatten i det mediala bruset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland