Hufvudstadsbladet

Syrienkrig­et

-

●●Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 efter den så kallade arabiska våren, då flera regeringar i regionen utmanades av demonstrat­ioner och upproriska stämningar. Den syriska opposition­en krävde president Bashar al-Assads avgång och i utgångsläg­et demokratis­ka reformer, men motståndet kapades delvis av andra intressen.

●●Kriget förs i dag i praktiken av regionala stormakter, genom ombud. Bashar al-Assads regeringss­tyrkor har med Ryssland, Iran och den libanesisk­a Hizbollahm­ilisens stöd tvingat bort rebeller och jihadistgr­upper från en rad fästen i landet.

●●Ofta har regimens övertagand­en föregåtts av långa belägringa­r och omfattande bombangrep­p, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlin­gar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhåll­na områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

●●Västländer som till en början i första hand stödde rebellerna ställde efterhand om till att bekämpa terrororga­nisationen IS. USA har stött den arabisk-kurdiska alliansen SDF som består av den kurdiska milisen YPG, som USA:s Natokolleg­a Turkiet ser som ett hot och betraktar som en terrororga­nisation.

●●I norra och nordöstra Syrien kontroller­ar kurdiska styrkor stora områden, men där finns också Turkietall­ierade rebellstyr­kor. Turkiet har utfört luftanfall mot kurdiska positioner i området och har planer på att ”rensa ut” såväl kurdiska styrkor som IS från landet.

Källor: Utrikespol­itiska institutet i Sverige, AFP, Reuters

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland