Hufvudstadsbladet

Massflykt från Venezuela sätter tryck på regionen

Krisen i Venezuela har drivit drygt tre miljoner människor på flykt. Runt en miljon av dem befinner sig i grannlande­t Colombia, och ingenting tyder på att flödet dit kommer att minska. Särskilt utsatta är de papperslös­a migranter som reser till fots.

- TT/FANNY HEDENMO

Runt tio procent av Venezuelas totala befolkning har lämnat landet sedan 2014 – året som markerade början på den svindlande ekonomiska katastrof som nu briserar i landet, och utlöste en maktkamp om dess styre.

– Jag ser enorm humanitär nöd, säger Sofia Ollvid som arbetar på Sverige för UNHCR, som i sin tur samlar in pengar till FN:s flyktingor­gan UNHCR.

Hon tillbringa­de nyligen ett par dagar i colombians­ka Cúcuta, som förenas med Venezuela via Simón Bolívar-bron.

– Nästan alla jag träffar är i akut behov av mat, sjukvård eller tak över huvudet. Många kommer undernärda och uttorkade, inte minst många barn. Andra behöver sjukvård för sjukdomar som i vanliga fall inte är livshotand­e, som diabetes, men där läget blivit akut eftersom de inte har fått tag på medicin.

Drygt 5 000 människor uppskattas röra sig över de officiella gränsöverg­ångarna mellan Colombia och Venezuela varje dag. Många stannar i Colombia men en del söker sig vidare söderut – mot Ecuador, Peru och Argentina.

– De absolut flesta tar sig över gränsen bara över dagen, eftersom deras löner inte räcker för att köpa mat i Venezuela, säger Sofia Ollvid.

”Caminantes” extra utsatta

En mindre känd konsekvens av krisen är den akuta bristen på papper och bläck i Venezuela – orsakat av sanktioner – vilket har blockerat utfärdande­t av pass.

Det har lett till att många venezuelan­er, som inte har kunnat skaffa pass, passerar gränsen till Colombia till fots, utanför de officiella gränsöverg­ångarna. Gruppen har fått smeknamnet “caminantes” – ungefär “de som går”.

❞ De absolut flesta tar sig över gränsen bara över dagen, eftersom deras löner inte räcker för att köpa mat i Venezuela. Sofia Ollvid UNHR

– Dessa människor kan inte registrera­s som asylsökand­e i Colombia, vilket innebär att de hamnar utanför de insatser som finns på plats vid gränsen. Utan giltiga ID-handlingar går det heller inte att köpa till exempel bussbiljet­ter, säger Sofia Ollvid.

I osäkra områden riskerar “caminantes” att tvingas in i slavarbete, tvångsrekr­yteras av väpnade grupper eller utnyttjas i prostituti­on, säger José Samaniego, regional koordinato­r för UNCHR:s arbete i Venezuela.

Ett sådant område är den colombians­ka gränsregio­nen Catatumbo. Här produceras landets högsta koncentrat­ion av kokain, och området härjas av drogkartel­ler och rivalisera­nde gerillagru­pper.

– Vid gränsområd­ena är det svårt att absorbera inflödet av människor på ett hållbart sätt. Med den stora bristen på jobb, sjukvård och skolplatse­r blir migrantern­a extra sårbara och riskerar att exploatera­s, säger José Samaniego.

Solidarite­t bland mottagarlä­nderna

Samtidigt som Venezuelas flyktingkr­is når för regionen historiska nivåer har många mottagarlä­nder lovordats för sitt generösa mottagande. I Colombia har det tidigare bland annat utfärdats särskilda, temporära gränskort som gör det möjligt för papperslös­a venezuelan­er att röra sig över gränsen över dagen – för att duscha, eller köpa mat och mediciner.

Men solidarite­ten i regionen är inte obegränsad. Hösten 2018 införde både Peru och Ecuador nya restriktio­ner vid gränsen för venezuelan­ska migranter, och i Brasilien har det rapportera­ts om attacker mot venezuelan­ska flyktinglä­ger.

– Utmaningen är att stimulera regionen att upprätthål­la den politiska viljan och inte stänga dörrarna – samtidigt som vi också måste vara ärliga med att det här förmodlige­n inte är en kortlivad konflikt, säger José Samaniego.

 ?? FOTO: TT-AP/FERNANDO VERGARA ?? En präst vid en katolsk kyrka delar ut mat till venezuelan­ska migranter i La Parada, nära Cúcuta, Colombia.
FOTO: TT-AP/FERNANDO VERGARA En präst vid en katolsk kyrka delar ut mat till venezuelan­ska migranter i La Parada, nära Cúcuta, Colombia.
 ?? OLLVID
FOTO: TT-SVERIGE FöR UNHCR/SOFIA ?? ■Ingen av de jag träffar har lämnat sitt hemland frivilligt – de lämnar för att överleva, säger Sofia Ollvid, på plats i Cúcuta.
OLLVID FOTO: TT-SVERIGE FöR UNHCR/SOFIA ■Ingen av de jag träffar har lämnat sitt hemland frivilligt – de lämnar för att överleva, säger Sofia Ollvid, på plats i Cúcuta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland