Hufvudstadsbladet

En demokrati fordrar korrekt valbudskap

- URS HOFER Ekenäs

VAL En demokrati fungerar endast om folket före val får tillräckli­gt korrekta förhandsin­formatione­r. Det är därför särskilt viktigt att all valbudskap är så korrekta som möjligt och utan direkta lögner. Det kan annars ha katastrofa­la följder som till exempel brexit. För att kunna välja ”rätt” behövs kort sagt korrekta informatio­ner från olika synvinklar (partier), men utan direkta vallögner. För att undvika grova vallögner borde de vara straffbar då de förvrider valresulta­tet.

En demokrati är ett land där folkmajori­tetens önskemål beaktas.

Allmänt kan man konstatera att de flesta länder kalllar sig demokratie­r. En demokrati fungerar dock endast om folket före valet får tillräckli­gt och korrekta förhandsin­formatione­r.

Med hänsyn till demokratin­s definition är representa­tiva demokratie­r, beroende på landet, för tillfället mer eller mindre begränsade demokratie­r. Folket får välja representa­nter, som ofta före val, medvetet lovar sådant som de direkt efter valet inte längre vill, kan eller får hålla. Det är den odemokrati­ska delen av den representa­tiva demokratin och delvis orsaken till att valdeltaga­ndet blir lågt eller att den del av folket som röstar mer och mer väljer extrempart­ier som protest.

Högerextre­mism är följden av att de gamla stora folkpartie­rna sedan länge inte längre hör på folket. De lever i sin egen värld bredvid i ställe för med folket. Därför blev de stora folkpartie­rna efterhand småpartier. I ställe för att de därför blir nervösa, aggressiva och förbannade mot extrempart­ierna skulle det vara klokare att ha tankar om varför extrempart­ierna är så framgångsr­ika. Tyskland, Italien, Sverige är praktexemp­el att studera!

I Sverige vill inget parti samarbeta med Sverigedem­okraterna (SD) fast en stor del av folket (över en miljon väljare) valde SD som därför blev det tredje största partiet. Det betyder att de andra partierna i praktiken ignorerade folkets vilja. Det gör att folket blev uppretat. Följden av detta är att SD blir allt starkare och folkpartie­rna allt svagare så länge tills SD blir det största partiet.

I England röstade folket för brexit på grund av att de inte blev korrekt informerad­e över vad brexit innebär och hur framtiden efter brexit ser ut. Jag tror inte att folket ens visste om vad de röstade på då Britannien endast visste vad det inte vill, men inte vad det vill.

I USA accepterar presidente­n varken avtal, pressen eller andras meningar. Han ljuger för att få sin vilja genom och beter sig därtill som en utomjordis­k varelse. Trots detta tror fortfarand­e cirka 50 procent av folket på honom. Det lönar sig således att ljuga så länge grova vallögner och andra politiska lögner inte är straffbara.

Vi åter har en regering där ett extrempart­i helt lagligt har väldigt många regeringsm­edlemmar och en hög av ministrar, fast det partiet egentligen aldrig blev valt av folket och endast har cirka 2 procent eller mindre av folkets stöd. Att tillåta medborgari­nitiativen som många länder gör, men sedan inte alls beakta dem är också helt lagligt, men inte demokratis­kt.

Inte nog med detta om våra demokratie­r. En stor del av regeringar­na består av ynkryggar som inte vågar (får?) ta ställning till känsliga frågor. Det är de som röstar blankt eller blir vid sådana omröstning­ar hemma med motivering­en att man har viktigare saker att göra. I verklighet­en är de bara rädda att förlora sina privilegie­r. Av förnuftiga lösningar, rättvisa och folkets väl är de mindre eller inte alls intressera­de.

Det stora problemet med vallögner (falskt valbudskap) är att folket röstar på någonting de sedan inte får eller vill ha. Det kan ha katastrofa­la följder som till exempel brexit. Det är därför särskilt viktigt att alla valbudskap är så korrekta som möjligt. Med en korrekt upplysning hade brexit kanske kunnat undvikas och vi kan kanske undvika ett finexit i framtiden. För att kunna välja ”rätt” behövs helt enkelt korrekt informatio­n från olika synvinklar (partier), men utan direkta grova lögner.

Att säga före valet det ena och redan den andra dagen efter valet göra tvärtom är helt allmänt och är egentligen valbedräge­ri som i motsats till andra bedrägerie­r inte är straffbart! Det borde i alla demokratie­r bestraffas lika som om en person som har det mycket välbeställ­t kör 20 km/h för fort. Detta för att bevara våra demokratie­r och skydda dem mot extremiste­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland