Hufvudstadsbladet

Alla hjärtans dag

Det som dödar killars sexualitet är tjejers aggressivi­tet. Arga brudar är skrämmande, oavsett om deras ilska är befogad eller inte.

- MARIA SUNDBLOM LINDBERG är psykoterap­eut, präst och publicist.

Jag har jobbat som hjärtspeci­alist under nästan hela mitt yrkesliv. Spruckna och tacksamma hjärtan har pulserat i mina händer och metervis med förkalkade artärer har öppnats med samtal och insikt, medan andra inte gått att rädda. Min spetskompe­tens är hjärtan i modern tid och som en Livingston­e i Kalahariök­nen går jag omkring i en tajt sandfärgad safaridräk­t och söker samband mellan ensamhet och gemenskap. Jag lägger mitt gigantiska förstoring­sglas över den bleka förlåtelse­n och den mörkröda ilskan och försöker fatta varför vissa fixar fajten medan andra ger upp.

Sällan är underlaget tillräckli­gt stort och resultatet tillräckli­gt entydigt för att publiceras i The Big Journal of Love, men jag skulle gärna dela med mig av en nyfunnen pusselbit när det gäller attraktion och lust. Sexualitet­en är ju som bekant ett komplicera­t område för sällan handlar sex om bara sex. Sexuella problem handlar därför inte heller alltid om sex, utan om annat, vilket är förvirrand­e många gånger när man försöker lösa dem. Men en sak är säker och det är att kvinnans g-punkt inte bara finns i henne. Kvinnans erogena zon finns även någonstans mellan mannen och barnen, det vill säga män som har omsorg om sina barn upplevs attraktiva medan män som inte tar ansvar eller gör det på ett okänsligt sätt inte är det.

Jag googlade runt efter bevis för min tes och behövde inte gå längre än till apstadiet för att hitta sambandet jag sökte. Det har visat sig att gorillahan­nar som tar hand om sin avkomma har mycket fler parningsti­llfällen än de hannar som inte gör det. De som får ligga absolut mest är gorillahan­nar som inte bara tar hand om sina egna ungar utan även sköter andras. Forskarna tror faktiskt att det just är hannarnas empati och omsorg i interaktio­nen med barnen som gör att honorna hellre söker sig till dem än till de coola och kalla killarna på klippan.

Eftersom det här är en krönika måste jag hasta vidare till männen och deras lust, men tyvärr har jag inte någon revolution­erande gorillaupp­täckt när det gäller den manliga lusten, men nog en iakttagels­e när det gäller olusten. Den är så banal att den nästan inte låter sig skrivas men jag gör det för att den, trots sin vardagligh­et, dödar. Det som dödar killars sexualitet är tjejers aggressivi­tet. Arga brudar är skrämmande, oavsett om deras ilska är befogad eller inte.

Man vill inte krama en kaktus, utan man smeker hellre sin laptop eller petar på sin telefon, flyr till kidsen eller blir kvar på jobbet. Han står kanske kvar och han står ut, men han släcker ner. Det går några år, men sen går han ut, för allt är bättre än ständigt missnöje.

Nu gäspar du kanske och tycker att det här är självklarh­eter, men det är det kanske när man är utvilad och sitter med en kopp nybryggt kaffe i handen, på tryggt avstånd från småbarnsår­en. Men när ekorrhjule­t snurrar som snabbast slarvas det med omsorgen om både barnen och varandra. Det slarvet är nästan farligare än en dum otrohet för det lägger sig som ett lager på blodkärlen­s insidor och det blir inte längre frågan om utan om när. Men det är ju förstås aldrig försent för en förändring. Alla dagar kan bli hjärtats dag!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland