Hufvudstadsbladet

Utlandsfin­nar kan rösta per brev

- JARMO VIRMAVIRTA talman, Utlandsfin­ländarparl­amentet ordförande MARKUS AALTONEN vice ordförande EVA BIAUDET vice ordförande TINA STRANDBERG verksamhet­sledare Finland-Samfundet

VAL I artikeln ”Brist på informatio­n, slarv från myndighete­ns sida och långa avstånd till röstlokale­rna – många röster går förlorade i Sverige” (HBL 29.1) konstatera­r Ella Turta, ordförande för Sverigefin­ska ungdomsför­bundet och Voitto Visuri, ordförande för Sverigefin­ska riksförbun­det, att det är få kandidater som driver kampanjer riktade till utlandsfin­ländare.

I riksdagsva­len 2019 blir det för första gången möjligt att rösta per brev för drygt 250

000 röstberätt­igade som bor permanent eller vistas tillfällig­t utomlands. Utlandsfin­ländarna är en betydande grupp: de står för 5,6 procent av alla röstberätt­igade. Finlandssv­enskarna i Finland utgör en ungefär lika stor befolkning­sgrupp. Till antalet finns det flest utlandsfin­ländare från Helsingfor­s valkrets och näst mest från Nyland. Relativt flest utomlands bosatta röstberätt­igade är från Ålands valkrets.

Finland-Samfundet och Utlandsfin­ländarparl­amentet har jobbat närmare 20 år för att utlandsfin­ländarna skulle kunna brevrösta. Målet är att

öka valdeltaga­ndet. Brevröstni­ng är möjligt i många andra länder. Till exempel i Sverige har utlandssve­nskarna kunnat brevrösta sedan 2002. Valdeltaga­ndet har ökat och är cirka 32 procent av utlandssve­nskarna.

Finland-Samfundet har drivit en aktiv informatio­nskampanj om brevröstni­ngen och uppmanat hela finländska mediefälte­t och alla utlandsfin­ländska medier och andra aktörer att delta i kampanjen. Vi vädjar till alla partier och kandidater att de är aktiva eftersom utlandsfin­ländarna förväntar sig det! Med gott samarbete mellan olika aktörer och effektiv informatio­n når vi ut till röstberätt­igade finländare utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland