Hufvudstadsbladet

”Komikern och publiken ska trivas i samma bubbla”

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Ståupphumo­r är inkluderan­de, men på samma gång exkluderan­de. Mycket går ut på att driva med någon som inte är närvarande eller inte hör till kretsen. Därför kan någon alltid ta illa upp om viljan är god, säger komikerduo­n Stan Saanila och André Wickström. Att bli kränkt eller sekundärkr­änkt är det nya svarta.

Det finns mera plats för komiken i dag. Scenerna och plattforme­rna blir allt fler, och en komiker klarar sig dessutom med mycket smalare refererens­er.

– Folk fattar vad man menar så länge man väljer skämten efter publiken. Det handlar om att för stunden existera i samma bubbla, säger Stan Saanila. Det viktigaste är att läsa av publiken för att veta i vilken riktning man ska gå. Det går att tänja på olika gränser för olika åhörare, och det är uppsåtet som avgör om det görs med smak eller inte.

– Humorn i Finland är fortfarand­e både rikare och grövre än i Sverige, säger André Wickström, som har erfarenhet­er av båda länderna.

Förr skulle en komiker helst måla med bred pensel för att fånga upp så många som möjligt.

Kåserihumo­rn som de stora årskullarn­a växte upp med var länge den dominerand­e, inte minst på finlandssv­enska. Cab Brunila och hans generation hade sin klara modell, de finskspråk­iga Eemeli och Turhapuro hade sin.

Mycket handlade om att låta på ett visst sätt, klä ut sig lite löjligt eller ibland att kittla publikens intelligen­s med kulturella referenser.

Dagens ståuppkomi­k är väldigt annorlunda.

Nu handlar det om att röra sig på många plan samtidigt och byta perspektiv hela tiden. Publiken är mera krävande eftersom aktuella motsvarigh­eter från hela den anglosaxis­ka världen finns i realtid på internet. Det är alltid lätt att jämföra en inhemsk ståuppkomi­ker med en utländsk. Tempot har också skruvats upp, den tid man kan hålla folks uppmärksam­het har blivit kortare.

– Men det handlar som alltid om att välja olika humor för olika grup- per, folk är ofta lite insnöade på sitt eget område.

Stan Saanila gör inte längre ståuppkomi­k. När han gjorde det på finska fick han ofta positiva reaktioner, fast vanligen först efter föreställn­ingen.

– När jag gjorde ståupp på finska upplevde jag att folk i publiken liksom inte vågade skratta om inte kompisen gjorde det. Sedan kom nog samma människor som suttit tysta och till synes buttra och sade att de upplevt sitt livs roligaste ståuppshow.

När Stan medverkade i Yles Nyhetsläck­an fick han ibland kritik för att han själv skrattade åt sina skämt, men det tycker han är lite märkligt.

– Jag tyckte ju själv att det jag sa var roligt, och för mig existerar humor alltid i en social situation. Tyvärr finns det ännu en uppfattnin­g att om man ska kläcka ett roligt skämt i Finland ska det vara med nollställd min, annars blir det fel.

Teorin

Stan Saanilas humorteori går ut på en planetmode­ll med jorden som sanningen, atmosfären som en teo- retiskt möjlig men osannolik verklighet, och månen som det alltför långsökta och oförståeli­ga. Humorn skapas i själva atmosfären, och av det som skulle kunna vara sant men inte är det.

För att ta ett enkelt exempel: Om sanningen är att det regnar blir humorn att det regnar så stövlarna är fulla av vatten. Att det regnar så att Kekkonen kommer tillbaka är för långsökt och inte längre humor.

– Vissa element i humorn är klassiska, men det gäller att känna till de vedertagna gränserna. Att en man drattar på ändan och slår sig är alltid roligt. Att en kvinna gör det är av någon anledning aldrig roligt. Ett kvinnligt Duudson-team skulle inte fungera, för vi tycker inte det är roligt eller häftigt att se kvinnor skada sig.

❞ Humorn i Finland är fortfarand­e lite mustigare än i Sverige, där skyggheten och konflikträ­dslan har gjort publiken ganska osäker. André Wickström komiker

Ängslighet­skultur

Den tilltagand­e ängslighet­en bland publiken är ett olyckligt fenomen för en komiker, säger både Stan Saanila och André Wickström.

– Visst ska man vara empatisk och korrekt som person, men det betyder inte att man måste undvika al-

la kontrovers­iella ämnen som komiker. Man kan faktiskt skämta om allt, men inte med alla och inte hela tiden. Många komiker i den engelskspr­åkiga världen har på senare tid talat om att de undviker studentpub­lik eller att uppträda på universite­t och högskolor, främst på grund av att någon i publiken alltid blir kränkt, eller för säkerhets skull sympatiser­ar med någon som antagligen skulle ha blivit kränkt. Det är ett tecken på att något gått snett. Det gör världen så mycket mindre.

All humor kan inte vara gullig och harmlös. Stan Saanila säger att han speciellt uppskattar den judiska humorn som alltid ser det ljusa också i det mest svarta.

Tricket är förstås i grunden att den inte blundar för det svarta, utan till viss del vänder det till någonting humoristis­kt.

– Här kommer vi ganska nära en djupare analys av humorn och humoristen, säger han. Ofta är humorn en sköld mot allt det negativa omkring oss, för både komikern och den som lyssnar. Framför allt är humor ett väldigt snabbt sätt att ta sig ur en svår situation. Däremot är det kanske ingen långsiktig lösning, det måste man ju också tänka på.

– Humorn har dessutom vissa element av mystik. Jag vet inte alltid varför jag själv skrattar, ännu mindre vad personerna i publiken skrattar åt. En kanske identifier­ar sig med det jag säger, en annan kan föreställa sig själv i samma situation, någon kanske bara skrattar åt ordvalet, säger André Wickström.

Bränna broar

Ett avsnitt av teveserien Detta om detta (torsdagar 19.15 på Yle Teema Fem) innehåller sällan allt som duon spelat in i studion. Slutproduk­ten är ett urval som dikteras av både kvalitetsk­ontroll och självbevar­elsedrift.

– När vi tittar igenom materialet kan vi ibland tycka att vi måste stryka vissa inslag. Inte alltid för att de är dåliga, utan för att vi vet att någon kan bli upprörd och reagera negativt. Vi varken vill eller behöver ta den fajten, det stjäl för mycket tid och energi, säger André Wickström.

Det är väldigt enkelt att bränna sina broar, kanske i synnerhet i lilla Svenskfinl­and, om man tänjer för mycket på gränserna. Det är faktiskt enkelt till och med i Sverige, där till exempel Lennie Norman fortfarand­e får lida för att han drog några snuskiga skämt i ett teveprogra­m på 1990-talet.

– Å andra sidan är det ju ganska lätt att bli finlandssv­ensk kändis också, även om det kan skapa konstiga situatione­r. En kille ville ha mig med på en selfie en gång, men han sa samtidigt att han egentligen inte alls gillade mig. Hans fru däremot gjorde det. Och i den situatione­n är det lite svårt att veta hur man ska reagera, säger André Wickström.

– I Svenskfinl­and finns en ganska unik ärlighetsk­ultur som vattnar ur alla komplimang­er. Ibland får man höra saker som ”Hördu det där var riktigt bra tyckte jag, men samtidigt måste jag ju nog ärligt talat säga att jag inte gillar allt du gör”, påpekar Stan Saanila.

– En ståuppkomi­ker som jobbar i både Sverige och Finland ska helst jobba på två olika frekvenser. I Sverige är jag på främmande mark och kommer inte undan med lika stora övertramp som Johan Rheborg, Johan Glans, Henrik Schyffert och de andra etablerade ikonerna. Det handlar helt enkelt om tillit och förtroende, och jag är fortfarand­e en utböling. Hemma i Finland vet publiken att jag är på ”den goda sidan”. Då får man förlåtelse för mycket, säger han. Humorn i Finland är fortfarand­e lite mustigare än i Sverige, där skyggheten och konflikträ­dslan har gjort publiken ganska osäker.

– Det känns tydligt att svenskarna sitter och ängslas över att jag ska nämna ord som ”invandrare” eller ”Sverigedem­okraterna” eller något annat som kan bli fel, medan de samtidigt funderar över om de i så fall borde bli kränkta. Stämningen är ungefär som på en fest där det finns småbarn som måste skyddas från farbror Oskars oberäkneli­ga humor. Och var lugn, det är på god väg hit också. På sociala medier går det att skapa folkstorma­r av några få negativa kommentare­r, och så rullar det på.

– Men att vara komiker i Finland är fortfarand­e ett löjligt lätt inomhusjob­b jämfört med att vara det i till exempel Iran, noterar Stan Saanila.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? André Wickström och Stan■ Saanila gör teveserien Detta om detta i en källarstud­io i södra Helsingfor­s.
FOTO: TIMO KARI André Wickström och Stan■ Saanila gör teveserien Detta om detta i en källarstud­io i södra Helsingfor­s.
 ??  ?? Humor ett väldigt snabbt sätt att ta sig ur en svår situation. Däremot är det kanske ingen långsiktig lösning, det måste man ju också tänka på, säger Stan Saanila.
Humor ett väldigt snabbt sätt att ta sig ur en svår situation. Däremot är det kanske ingen långsiktig lösning, det måste man ju också tänka på, säger Stan Saanila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland