Hufvudstadsbladet

Ett annat dåligt vårdaltern­ativ

-

En bra äldrevård är tydligen mycket svårare att åstadkomma än till exempel bra utbildning eller bra specialist­vård. Problemen finns både i den privata och den offentliga sektorn, både på äldreboend­en och i hemvården.

I Tyskland finns ännu ett alternativ som också det är dåligt: en underbetal­d utländsk vårdare som bor i hemmet dygnet runt, även känd som ”eine Polin”, eftersom det vanligaste ursprungsl­andet åtminstone tidigare var Polen.

Många familjer väljer det alternativ­et för att inte familjens äldre ska behöva ”skickas till ett hem”, en lösning som inte är lika accepterad som i Norden. Inställnin­gen är att äldre ska vårdas i familjen. Och när familjemed­lemmarna inte är beredda att vårda dem ser de sig om efter någon som kan flytta in hos de gamla och bo där dygnet runt.

Också min familj övervägde det för en demenssjuk drygt 90-årig gammelmorm­or som behöver hjälp med precis allt. Hon fick plats på ett serviceboe­nde, men efter att hon fallit ur sängen och slagit armen kom frågan upp igen. ”Hade hon haft en polska hemma hade det inte hänt”, tyckte en släkting.

Men fallolycka­n på boendet berodde inte på vanvård, och inte ens med en vårdare i samma rum hade den kunnat undvikas. Till och med en 24-timmars in-house-betjänt måste väl få sova om natten.

Flera hundra tusen vårdare från Östeuropa arbetade i Tyskland för två år sedan, enligt konsuments­tiftelsen Warentest som i sin undersökni­ng kom fram till att alla undersökta förmedlare missaktade vårdarnas rättighete­r när det gällde arbetstid och viloperiod­er.

Totalt 1 470 euro i månaden inklusive skatter, försäkring­ar och arbetsgiva­ravgifter debiterar till exempel Seniocare2­4, en av många förmedlare, om vårdaren inte behöver kunna tyska. 2 270 euro om personen talar mycket god tyska. För det priset flyttar personen in och står till förfogande dygnet runt, visserlige­n lagligt, men gör ett ansträngan­de och ansvarsful­lt jobb i ett främmande land långt från hem, familj och vänner.

Vilken summa som går till vårdaren själv är en annan fråga. I tidningen Die Zeit berättade en polsk hemvårdare att hon fick 900 euro netto per månad, mer än för motsvarand­e jobb i sitt hemland, men att hon kände sig som en frigiven slav när hon sagt upp sig.

Även om det skulle vara värt det för vårdaren är arrangeman­get oskäligt.

Därför måste samhället kunna ordna en fungerande äldrevård där resurserna räcker till, och den måste få kosta. Då behöver vi inte heller vara rädda för vad som ska hända med oss när vi blir gamla och sjuka.

”I Tyskland finns ett alternativ till äldrevård som också det är dåligt: en underbetal­d utländsk hemmavårda­re, även känd som ”eine Polin”, eftersom det vanligaste ursprungsl­andet varit Polen.”

ANNIKA WILMS HBL:s medarbetar­e i München

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland