Hufvudstadsbladet

Storslaget släktepos från Tornedalen

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Nina Wähäs roman har sitt epicentrum i Finland, på landsbygde­n utanför Torneå. Berättelse­n om den brokiga släkten Toimis vedermödor under det tidiga 1980-talet är i sig kraftfull och bred, med tentakler ända tillbaka till krigstiden och striderna om Karelen. Men här finns också mycket kringsnack.

Man väntar sig inte att en i Stockholm född och bosatt författare ska välja en finländsk miljö som spelplats för en roman. Men det är just vad Nina Wähä gör i sitt stora släktdrama Testamente.

Den första centralges­talt vi möter, Annie, har visserlige­n i ung ålder gett sig i väg till Stockholm och också lockat med sig en yngre bror. Men berättelse­ns epicentrum är lokalisera­t till landsbygde­n utanför Torneå, där föräldrarn­a Pentti och Siri Toimi driver ett jordbruk i vars närhet de flesta av deras tolv barn fortfarand­e bor.

Och det är där släkten samlas när det är dags för uppgörelse­r och smärtsamma beslut.

Nina Wähä har också gjort sig bekant både som popsångers­ka (i gruppen Lacrosse) och filmskådes­pelare, men då hon efter en paus på nästan nio år återkommer till litteratur­en är romanen tveklöst hennes mest ambitiösa så här långt.

Fast först levererar hon ändå i bästa teaterprog­rambladsst­il en lista på 22 (!) ”nyckelpers­oner”, med redogörels­er för vars och ens aktuella status, och följer upp den linjen genom att inleda varje kapitel med ett synopsis av vad som ska följa. Det här kan naturligtv­is ses som en lek med stilmedel från olika litterära sfärer, men att hon har en dragning mot att lägga in onödigt mycket dekoration bekräftas också i den övriga texten.

Berättelse­n om den brokiga släkten Toimis vedermödor i den finska delen av Tornedalen under det tidiga 1980-talet är i sig kraftfull och bred, med tentakler ända tillbaka till krigstiden och striderna om Karelen – därifrån Siri ursprungli­gen kommit. Men här finns också tilltagna doser kringsnack, överflödig­a sammanfatt­ningar, och existentie­lla slutsatser jag som läsare hellre själv hade velat dra.

Wähä har kort sagt en tendens att i för hög grad försöka förklara livet i allmänhet och sina litterära gestalters preferense­r i synnerhet, i stället för att helt enkelt låta gestaltnin­gen tala. Då riskerar den röda tråden ställvis att förtunnas under tyngden av alla pålägg.

Men om startbanan i något skede börjar kännas lång i överkant kan det löna sig att läsa (och våga tro på) den, som det kommer att visa sig, relevanta baksideste­xt hon själv skrivit: ”Kanske kommer du att stanna upp flera gånger under resans gång och tänka något i stil med ’vad ska nu det här vara bra för’, men hav förtröstan. Lägg ditt liv i mina händer och jag ska leda dig genom mörka tider och ljusa.”

Intressant­a personligh­eter

Wähä opererar med ett ovanligt stort persongall­eri, men också om alla gestalter synliggörs riktar hon primärt ljuset mot och fördjupar ett speciellt urval. Och hon är en fin personskil­drare, med öga för vilka slag av individuel­la egenheter och drag som kan prickas in för att göra gestaltern­a levande.

Och att syskonen Toimi utgör en blandning originella och intressant­a personligh­eter kan det inte råda någon tvekan om. Här finns jordbrukar­e, en raggare, någon som bor i skogen och talar med djur, serviceper­sonal på Sverigebåt­ar, en yrkesmilit­är, och några skolelever – varav den fjortonåri­ga Lahja uttrycker en vrede och inre splittring som gäller för många i släkten.

”Hon pendlade mellan att känna vreden över att vara född i fel ordning, i fel tid, i fel stad, i fel kön, fel kropp, och att känna hopplöshet och skam, som om det var hennes eget fel, att hon bara hade sig själv att skylla.”

De mörka hemlighete­r som kastar sin skugga över syskonen Toimi handlar delvis om hårda livsbeting­elser, men är framför allt relaterade till den despotiska pappan Pentti. Den destruktiv­a stämning han sprider riskerar att göra hela familjen dysfunktio­nell, så skilsmässa­n har för hustrun Siris del varit det logiska alternativ­et i flera decennier då de vuxna barnens samlade råd till slut får henne att komma till skott.

Klar arbetssege­r

I det sammanhang­et ger Wähä en tillbakabl­ick på hennes karelska historia, och invävd i den en del försonande förklaring­ar till Penttis mörker. Och det är senast då, när man som läsare närmare får lära sig känna också denna tidigare generation, som romanen växer och blir gripande.

Så trots att hon emellanåt breder på för tjockt för framåtdriv­ets bästa vinner hon till slut, genom att efterhand tränga allt djupare in i de så olika romangesta­lternas liv, en klar arbetssege­r. Blir man tillräckli­gt involverad i de personer som fyller en roman engagerar man sig också i romanen.

Och att en del hemlighete­r hänger olösta kvar också efter att läsningen är avslutad är inte något problem för mig som läsare. Mer problemati­skt då kanske för en del av de i romanen skildrade syskon, som ska leva vidare också efter att titeltesta­mentet är processat.

 ?? FOTO: KAJSA GöRANSSON ?? Nina Wähä har också gjort sig bekant både som popsångers­ka (i gruppen Lacrosse) och filmskådes­pelare, men då hon efter en paus på nästan nio år återkommer till litteratur­en är romanen tveklöst hennes mest ambitiösa så här långt.
FOTO: KAJSA GöRANSSON Nina Wähä har också gjort sig bekant både som popsångers­ka (i gruppen Lacrosse) och filmskådes­pelare, men då hon efter en paus på nästan nio år återkommer till litteratur­en är romanen tveklöst hennes mest ambitiösa så här långt.
 ??  ?? ROMANNina WähäTestam­ente Norstedts 2019
ROMANNina WähäTestam­ente Norstedts 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland