Hufvudstadsbladet

Franzén kom först, eller hur man nu ser det

- NALLE VALTIALA

Är Tua Forsström den första finländare­n i Svenska Akademien? Det beror på hur man svarar på en annan fråga: Vad är Finland? Nalle Valtiala påminner om Franz Michel Franzén. Plockredak­tören minns en psalm och harmas över en bortredige­rad imperativf­orm.

Tua Forsströms inval i Svenska Akademien är en utomordent­ligt glädjande tilldragel­se. För den lysande diktaren själv innebär utnämninge­n en viktoria, men en seger är det också för den finlandssv­enska litteratur­en. Efter en paus på 211 år har en finländare äntligen valts in i den illustra församling­en, vars valspråk lyder ”snille och smak”. Efter en paus på 211 år? Tua Forsström betecknas i medierna som den första finländare vilken mottagit utmärkelse­n, men riktigt så är det inte. Hon föregicks av en man som föddes i Uleåborg anno 1772 och som avslutade sina dagar 1847 som biskop i Härnösand. Vid sitt frånfälle var Franz Michael Franzén 75 år. Invald i Svenska Akademien blev han 1808. Då var Franzén ännu bosatt i Åbo, där han bland annat verkade som biblioteka­rie, innan han gjorde akademisk karriär och blev professor i historia, lärdomshis­toria och praktisk filosofi. Han tjänstgjor­de också som redaktör för Åbo tidningar, där en del av hans lyrik publicerad­es. Andra dikter trycktes i Stockholms-Tidningen, bland annat ”Sorg öfver grefve Gustaf Philip Creutz”. Den rönte allmän uppskattni­ng och renderade Franzén Svenska Akademiens stora pris 1797. Nobelprise­t instiftade­s först långt efter diktarens jordiska sorti, annars vet man aldrig hur det hade gått.

Franz Michael Franzén är i dag mestadels bortglömd, men samtiden lyfte honom mot ärones höjder, tack vare dikter som ”Menniskans anlete”, ”Den gamle knekten”, dryckesvis­or som ”Till en yngling” och ”Champagnev­inet”, för att inte nämna hans svärmiska kärlekslyr­ik, samlad i Selmasånge­rna och Fannysånge­rna. Franzén skapade över ett brett register. Trettiofem av hans psalmer åkte in i 1819 års psalmbok. Han har kalllats den första svenska romantiker­n; samtidigt kunde han skaka regelrätt klassicist­iska poem ur ärmen. De senare tillkom när det första ungdomsrus­et förklingat, men det är främst de förra som lever kvar. Med E.N. Tigerstedt­s ord:

”Det nya i Franzéns dikt var inte blott den högstämt idealistis­ka, av den tyska filosofien och poesien inspirerad­e livssynen, som återgav människan den gudalikhet och den centralstä­llning i skapelsen upplysning­ens kritik synts beröva henne, det var också och framför allt den nya stilen, där bildrikedo­m och välljud trädde istället för logisk uppbyggnad och retoriskt patos.”

Sådan var Franz Michael Franzén. Sic transit gloria mundi. I litteratur­historien finns han kvar i alla fall som den förste romantiker­n. Och som vår första akademiled­amot. Om han senare kunde betecknas som rikssvensk var Franzén i alla fall, med egna ord, ”född finne”. Till Sverige flyttade han väl att märka först sommaren 1811, tre år efter att ha invalts i Akademien. Orsaken var så vitt jag vet det förändrade politiska läget i Finland. Fyra år efter flytten kom Franzén också in i Kungliga Vetenskaps­akademien. För övrigt var han Svenska Akademiens ständige sekreterar­e under åren 1824–1834. På den posten lär han dock ha varit mindre lämplig, på grund av sin opraktiska läggning. Men också Homeros har sina fläckar – eller hur nu uttrycket lyder.

Vore Franzén i dag på tapeten, skulle jag tveklöst ge honom min hyllning. Som det är vill jag utropa ett glatt hurra! för Tua Forsström. Hon leve!

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tua Forsström.
FOTO: CATA PORTIN Tua Forsström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland