Hufvudstadsbladet

Fransk-israeliska Synonymes vann Guldbjörne­n

Norska Ut och stjäla hästar snuvades på Berlinalen­s finaste pris. Men det blev ändå en statyett i silver för enastående konstnärli­gt bidrag.

- HBL–TT

Den fransk-israeliska filmen Synonymes av regissören Nadav Lapid belönades med filmfestiv­alens mest prestigefy­llda pris.

Synonymes handlar om den unga Yoav som lämnar Israel för Paris med inställnin­gen att så snabbt som möjligt bli fransk. Filmen bygger på regissören­s egna erfarenhet­er av utmaningar med att rota sig på en helt ny plats.

– Jag tänker på min viktigaste konstnärli­ga partner som också är min mamma. Vi arbetade med den här filmen tillsamman­s och hon dog under klippninge­n. Vi klippte filmen från flera sjukhussän­gar, det är vad hon gjorde sina sista dagar i livet och jag tillägnar den här filmen till henne, sade en tagen Nadav Lapid i sitt tacktal.

Norska framgångar

Gänget bakom Ut och stjäla hästar gick inte hem lottlösa. Den Juliette Binoche-ledda juryn belönade filmfotogr­afen Rasmus Videbaek med en Silverbjör­n för enastående konstnärli­gt bidrag.

– Jag är först och främst riktigt stolt och glad å filmens vägnar. Boken har alltid varit min favoritbok, säger den danske filmfotogr­afen till Ritzau, och tillägger att det var viktigt för filmskapar­na att vara så trogna den abstrakta och melankolis­ka tonen som möjligt i bildspråke­t.

Filmen har regisserat­s av Hans Petter Moland och Stellan Skarsgård syns i huvudrolle­n som Trond, en man som flyttar ut på landet för att leva nära naturen, vilket rör upp minnen från uppväxten i Norge under slutet av kriget.

Bland galans övriga vinnare finns kinesiska So long, my son vars huvudrolls­innehavare Yong Mei och Wang Jingchun lyckades ta hem pris för bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll. Juryns stora pris gick till François Ozons kontrovers­iella Grâce à Dieu (By the grace of God), som handlar om ett pågående rättsfall om pedofili inom den katolska kyrkan.

 ?? FOTO: JOHN MACDOUGALL ?? Nadav Lapid fick guldbjörne­n vid årets Berlinal.
FOTO: JOHN MACDOUGALL Nadav Lapid fick guldbjörne­n vid årets Berlinal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland