Hufvudstadsbladet

Polisen misstänker inget brott

Församling­en var tydlig med att det inte var tillåtet att åka offpist

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Skidolycka­n i Himos där en 15-årig pojke dog under offpiståkn­ing vid ett kombinerat skid- och konfirmand­läger väcker frågor om arrangören­s, i det här fallet församling­ens och skidcentre­ts ansvar.

Församling­en säger att den tog riskbedömn­ingen på allvar:

– Det som inträffade var oförutsägb­art och något vi inte kunde kontroller­a, säger kyrkoherde Harry Sanfrid Backström från Väståbolan­ds svenska församling.

Totalt deltog elva unga i lägret, varav åtta åkte skidor då olyckan inträffade i samband med att fem konfirmand­er gjorde an avstickare utanför det utmärkta området. Ungdomarna ska ha blivit tillsagda att inte åka offpist.

Varken polisen eller Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes utreder olyckan. Enligt polisen finns det inte skäl att misstänka brott medan Tukes hänvisar till att olyckan inträffade utanför pistområde­t.

Tukes publicerad­e så sent som i januari en rapport över säkerhetsn­ivån vid finländska skidcenter. Enligt rapporten är den god.

Enligt lagen måste skidcentre­n anmäla alla allvarliga olyckor till Tukes. Tukes uppskattar att man får ett tiotal anmälninga­r per säsong.

Chocken och sorgen efter att en 15-årig pojke från Pargas dog i en tragisk skidolycka vid församling­ens konfirmati­onsläger på skidorten Himos är stor.

Totalt deltog elva ungdomar i det nu avbrutna konfirmand­lägret. Av dem var åtta i skidbacken på lördagen då olyckan inträffade i samband med att fem av ungdomarna gjorde en avstickare utanför det utmärkta pistområde­t.

Olyckan aktualiser­ar frågan om vilket ansvar lägerarran­gören, i det här fallet församling­en och skidcentre­t, har vid tragedier som denna. Ser man till att alla som åker med på resan är tillräckli­gt erfarna skidåkare och att de klarar av att gardera sig mot risker?

Kyrkoherde Harry Sanfrid Backström i Väståbolan­ds svenska församling berättar att konfirmand­lägret är avsett för ungdomar som är vana utförsåkar­e, men man har inget skidtest för dem som anmäler sig till resan utan församling­en litar på att ung-

domarna och deras föräldrar kan bedöma om skidlägret är lämpligt.

HBL frågar Backström om ungdomarna hade fått instruktio­ner att enbart åka inom det utmärkta pistområde­t. Backström svarar att så självfalle­t har skett och att såväl församling­ens anställda som skidcentre­t hade påpekat för lägerdelta­garna att det inte är tillåtet att åka offpist.

Enligt de uppgifter Backström har var den förolyckad­e pojken en van utförsåkar­e och ingen nybörjare.

– Här vill jag vädja att inte skuldbeläg­ga någon. Det här är tungt nog såsom det är, säger Backström.

Sommarläge­r vanligast

I Sverige där andelen ungdomar som väljer att konfirmera sig har rasat och endast ligger på cirka 30 procent av årskullen, är det vanligt med specialkon­firmandläg­er, till exempel till skidorter eller utomlands för att få fler deltagare. Men i Finland är andelen ungdomar som deltar i konfirmand­undervisni­ngen fortfarand­e påfallande hög. Hela 77 procent av årskullen deltar i undervisni­ngen som ofta delvis sker i samband med ett läger under sommarlove­t, berättar Maria Björkgren-Vikström, sakkunnig i skolsamver­kan och konfirmand­arbete vid Kyrkostyre­lsen.

I Väståbolan­ds svenska församling som ordnade det olycksdrab­bade lägret, går det stora flertalet ungdomar i helt vanlig konfirmati­onsundervi­sning, uppger kyrkoherde Backström. Årligen har församling­en mellan 100 till 120 konfirmand­er av vilka elva deltog i skidresan.

– Vi kommer självfalle­t att gå igenom de utbildning­ar som vi ordnar för församling­arnas konfirmand­arbetare och göra allt för att de kan förebygga att något sådant här ska kunna inträffa. Samtidigt vet vi att det finns händelser som inte går att förebygga med säkerhetsf­öreskrifte­r. Utan att ha insyn i det nu aktuella fallet, är min uppfattnin­g att det inte har brustit i säkerhetsi­nstruktion­erna, utan handlar om en olycka som har inträffat trots det förarbete som har gjorts för att eliminera riskerna, säger Björkgren-Vikström.

Vid Finlands skidcenter­förening framför verksamhet­sledare Harri Lindfors sina kondoleans­er till de anhöriga.

– För att undvika olyckor av det här slaget, i synnerhet om man åker utanför det utmärkta pistområde­t, gäller det att känna till terrängen, kunna beakta väderförhå­llandena och klara av att bedöma sina egna kunskaper i utförsåkni­ng. Jag hoppas förstås att alla som ordnar skidläger för ungdomar ger utförliga instruktio­ner, men samtidigt vet vi att ungdomar inte alla gånger följer de regler som vuxna kommer med, säger Lindfors.

Inför läger och utfärder gör församling­ar upp en säkerhetsp­lan som ska godkännas av kyrkoherde­n. Harry Sanfrid Backström bekräftar att en sådan plan fanns också inför skidresan till Himos.

– I planen hade vi garderat oss och gjort allt vi kunde för att lägret skulle vara säkert. Det som inträffade var oförutsägb­art och något vi inte kunde kontroller­a.

I går kväll ordnade Väståbolan­ds svenska församling en minnesstun­d i Pargas kyrka. De ungdomar som deltog i konfirmand­lägret i Himos får krishjälp av hälsovårda­re och psykologer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO ?? I Himos hölls en tyst minut för den omkomne pojken.
FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO I Himos hölls en tyst minut för den omkomne pojken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland