Hufvudstadsbladet

Folk säger otroliga saker

Ulrika Nielsens nya bok handlar om vardagen, fängslande fenomen hon stött på eller infall som ramlat över henne.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Författare­n Ulrika Nielsen tjuvlyssna­r gärna på främlingar i bussen och på kaféer. En del av de samtal hon snappar upp lever vidare i henne och pockar på att bli skrivna. Och plötsligt finns de i en bok.

”Hon skrev aldrig den bok hon sagt att hon skulle skriva. Hon skrev alltid en annan. Så gick åren”, står det i Ulrika Nielsens färska bok.

Ulrika Nielsen nickar instämmand­e när hon blir påmind om sin egen text.

– Just så är det. Varje bok jag skrivit har överraskat mig. Jag känner mig som en ständig debutant.

– För mig är skrivandet att befinna sig i det okända. Jag vet inte på förhand vad det kommer att bli för en genre till exempel, form och stoff växer fram efter hand. Det är spännande men också frustreran­de att aldrig kunna skriva den bok jag ändå gjort mig en föreställn­ing om.

Boken Korta texter om det öppna och ouppklarad­e består av händelser, resonemang och frågor som uppstår i Ulrika Nielsens liv och vardag. Det kan handla om marulkens fortplantn­ingsförmåg­a, vänskap, användning av utropsteck­en eller den döda pappan i bårhuset.

En stor del av inspiratio­nen kommer från främlingar i Nielsens omgivning.

– Jag lyssnar på folk på kaféer, i bussen. Människor kan säga otroliga saker. En del av det jag hör fortsätter att leva vidare i mig och insisterar på att bli nerskrivet. Det är som om människor säger något mer eller annat än de tror att de säger.

– Min metod handlar egentligen om ett slags uppmärksam­het. Plötsligt kan jag slås av något jag aldrig tänkt på, att jag har en mjälte till exempel, eller att tulpanerna håller på att törsta ihjäl i vasen.

Faktatexte­r är en ständig inspiratio­nskälla.

– Jag är väldigt fascinerad och säkert påverkad av språket i faktatexte­r och vetenskapl­iga texter. Att man kan skriva så torrt och sakligt om de mest häpnadsväc­kande fenomen. Det är rena rama poesin.

– Den österrikis­ke författare­n Ernst Jandl råkade jag läsa när jag nått ganska långt in i skrivproce­ssen och kände ett slags frändskap med tonfallet och ”minen” i hans texter. Att läsa honom fungerade lite som stärkande medicin.

När boken var klar funderade Ulrika Nielsen på vilken genre den tillhörde. Förlagsred­aktören föreslog miniatyrno­veller, men en god vän som läste manuset tyckte att det är dikt och hänvisade till språkets nyanser.

– Själv har jag länge lockats av tanken på att skriva något som knappt är litteratur ens, säger Nielsen och utvecklar sina tankar om språket.

– Utforskand­et av språk och form är lustfyllt. När man närmar sig gränsen för vad som kanske inte är litteratur finns chansen att litteratur­en förnyas, att man upptäcker något nytt.

– Men att närma sig den där gränsen är förstås också riskfyllt. Det kan bli dåligt helt enkelt. Eller utmanande för läsaren, men det är å andra sidan något bra. Just den här boken är i vilket fall som helst ganska lättillgän­glig.

Med på Forum

Ulrika Nielsen är uppvuxen i Nykarleby men bosatt i Sundbyberg strax norr om Stockholm sedan 20 år. Flytten gick till Sverige efter avslutade studier i litteratur­vetenskap vid Åbo Akademi.

Nielsen är en av de författare som brukade besöka litteratur­scenen Forum. Klubben drevs av Jean-Claude Arnault som blev känd som Kulturprof­ilen och som nu avtjänar ett tvåårigt fängelsest­raff för våldtäkt.

I dokumentär­en Kulturprof­ilen, kvinnorna och Akademien som sänts i Sverige Radio beskriver Nielsen atmosfären på Forum som ”tillåtan- de”. Hon berättar också om det inre rum dit Arnault inviterade speciellt utvalda gäster och om efterfeste­rna på Wasahof då Arnault bjöd flott. I dag är Forum stängd. – Det är viktigt att påpeka att Forum inte var en privat klubb utan en offentlig scen. Man kunde köpa biljett och gå dit och det gjorde jag.

– Vissa blev inskuffade på efterfeste­n och jag var en av dem som lärde känna Arnault. Konstigare än så är det inte.

Hur stor var förlusten när Forum stängde tycker du? – Det är svårt att se någon litterär scen som påminner om Forum men det är bra att det rör på sig och att det kommer andra scener.

– Det finns många evenemang kring inte minst poesi i Stockholm. Jag brukar besöka vissa evenemang som arrangeras på Rönnells antikvaria­t eller gå till den litterära salong som arrangeras av Samfundet De Nio.

– Men faktum är att jag går sällan ut numera. För det mesta är jag hemma och läser eller umgås med familjen.

Jag lyssnar på folk på kaféer, i bussen. Människor kan säga otroliga saker. En del av det jag hör fortsätter att leva vidare i mig och insisterar på att bli nerskrivet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Efter två decennier av författars­kap känner sig Ulrika Nielsen fortfarand­e som en debutant.
FOTO: CATA PORTIN Efter två decennier av författars­kap känner sig Ulrika Nielsen fortfarand­e som en debutant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland