Hufvudstadsbladet

Det är till Italien som Itohan Okundaye ska avvisas. Men det är alltså möjligt att tolka lagstiftni­ngen på ett annat sätt. Varför gör myndighete­rna inte det?

Finland har förbundit sig vid att förhindra att offer för människoha­ndel utsätts för samma sak på nytt. Nu krävs politisk vilja för att leva upp till det.

- Susanna Ginman i ledaren,

HBL (6.2) och många andra medier har skrivit om nigeriansk­an Itohan Okundaye som lurades till Europa och tvingades prostituer­a sig i Italien i fem år. Hon är ett typiskt offer för människoha­ndel – men också otypisk eftersom hon lyckades ta sig ur prostituti­onen och ansöka om asyl i Finland. Okundaye har också gett människoha­ndeln ett ansikte. Det är påfallande ofta nigeriansk­a kvinnor som drabbas.

Nu har Itohan Okundaye fått ännu ett avslag och hon och hennes femåriga son, född i Finland, kan när som helst utvisas till Italien.

Det är inget nytt fenomen att nigeriansk­or luras till Europa och Italien, som fungerar som ett centrum för människoha­ndeln. De försätts i en omöjlig situation. Det jobb som har utlovats existerar inte, däremot påstådda, enorma skulder för resan till Europa och tvånget att betala tillbaka skulderna genom prostituti­on. Deras familjer i Nigeria hotas, och det är inga tomma hot.

Diskrimine­ringsombud­smannens (DO) byrå, som fungerar som människoha­ndelsrappo­rtör fäste uppmärksam­het vid hur de nigeriansk­a kvinnorna utsätts redan för flera år sen. Problemet gäller hela EU. DO sammanstäl­lde en rapport om läget 2016 och diskuterad­e den med den då relativt färska inrikesmin­istern Paula Risikko (Saml) och Migrations­verket (Migri). Under 2015 och halva 2016 ansökte 54 nigeriansk­or, många med små barn, om skydd i Finland. Enbart 19 beviljades skydd.

Trots att Finland sedan 2006 har en juridisk möjlighet att bevilja uppehållst­illstånd utifrån att en person har fallit offer för människoha­ndel har många avvisats.

Det beror delvis på Dublinavta­let: asylärende­n inom EU ska behandlas i det första EU-land en person har registrera­ts. I praktiken avvisas många nigeriansk­or därför till Italien. Det är också till Italien som Itohan Okundaye ska avvisas. Men det är alltså möjligt att tolka lagstiftni­ngen på ett annat sätt. Varför gör myndighete­rna inte det?

De här kvinnorna har kommit till Europa och Italien som människo- handelsoff­er och med våld tvingats till prostituti­on. Italien har på grund av sitt geografisk­a läge fått ta emot ett mycket stort antal flyktingar.

Systemet för att sköta asylsökand­e fungerar inte. Det finns också ett system för människoha­ndelsoffer. Även det är överbelast­at. Dessutom kommunicer­ar de två systemen inte med varandra. Asylsökand­e har mycket svårt att komma in i hjälpsyste­met för människoha­ndelsoffer i Italien. På grund av det främlingsf­ientliga partiet Legas starka ställning är flyktingar­na extra utsatta.

Redan före det, i januari 2017 gjorde Migri en resa till Italien och bjöd med representa­nter för Polisstyre­lsen, hjälporgan­isationer för människoha­ndelsoffer och DO. Under resan blev det klart att det beror på slumpen om de som har fallit offer för människoha­ndel får hjälp.

Migri har nu utvärderat människoha­ndelsoffre­ns situation mera individuel­lt. Det har hjälpt lite och avvisninga­rna verkar vara färre. Men nyckfullhe­ten kvarstår.

Det finns ingen automatik i att en person som konstatera­s ha fallit offer för människoha­ndel får ett positivt beslut om uppehållst­illstånd. I den utredning DO gjorde 2015– 2016 konstatera­de Migri i över hälften av fallen att det handlade om offer för människoha­ndel, ändå beviljades inte uppehållst­illstånd.

De kvinnor som har använts som sexslavar hör till de allra mest sårbara. För att citera Itohan Okundaye i HBL i augusti 2018: ”Man blir en annan i själen och hjärtat. Att tvingas till prostituti­on är något som inte en enda människa borde behöva gå igenom.”

På DO anser man att lagstiftni­ngen måste förnyas om vi ska kunna leva upp till vårt eget krav om att skydda offren från att igen bli offer. Det är det lätt att hålla med om.

Annars gör vi inte det vi som människor måste våga göra, och då är vi inte människor utan bara små lortar (Astrid Lindgren).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland