Hufvudstadsbladet

Rymd, designmöbl­er, en takterrass.

Men också föreläsnin­gssalar planerade in i det sista och platser där studenter och personal ska mötas finns i Aalto-handelshög­skolans nybygge. Dekan Ingmar Björkman, rektor Ilkka Niemelä och utveckling­schef Perttu Kähäri räknar med ökat samarbete när hela

-

Det är en liten rusning till vaktmästar­na vid entrén, översiktsk­artorna är i flitig användning och frågor som ”hej, var finns it-stödet nu?” hörs.

Med tanke på att det är den allra första förmiddage­n i den nya byggnaden är allt ändå förvånansv­ärt färdigt. Det är svårt att tro att flytten för Aalto-universite­tets handelshög­skola gick från Tölö till Otnäs så sent som i helgen.

Interiören är kanske inte vad man i första hand förknippar med ett universite­t: stort ljusinsläp­p, designmöbl­er – bland annat omklädda Domusstola­r som har fått hänga med från ”Kauppis” – takterrass samt matsal som också fungerar som vinbar. Men också föreläsnin­gssalar som är noga uttänkta för att vara så bra inlärnings­miljöer som möjligt.

Själva undervisni­ngen börjar först om en vecka, men redan första dagen huset är öppet söker sig många nyfikna studenter hit. Milja Lempinen pluggar till tentamen i finansieri­ng i det som kallas ”learning hub” och som är öppen dygnet runt.

– Det har varit så mycket tal om byggnaden så jag ville se hur den ser ut. Visst är det fint. Jag tror jag kom- mer att läsa mycket här. Det är nära köpcentret med restaurang­er och butiker.

Synergier mellan vetenskaps­grenar

Från metrostati­onen och köpcentret A bloc går det att ta sig den inre vägen till Väre, som rymmer högskolan för konst, design och arkitektur (tidigare Konstindus­triella högskolan), och vidare till handelshög­skolan. På området finns dessutom det som tidigare var Tekniska högskolan.

De betyder att de tre högskolorn­a som för nio år sedan slogs ihop till Aalto-universite­tet nu är på samma plats. Trösklarna mellan dem ska på flera plan vara så låga som möjligt.

– Visst gör vi historia i dag, säger Aaltos rektor Ilkka Niemelä.

Tanken med det sammanslag­na universite­tet är att de olika vetenskaps­grenarna ska stödja och interagera varandra. De möjlighete­rna förbättras ytterligar­e då alla finns i Otnäs menar han.

Enligt Niemelä har intresset för området varit stort också med flera internatio­nella besökare, och han menar att det i sin bredd är unikt inte bara i ett nordiskt men också i ett europeiskt perspektiv.

Handelshög­skolans dekan Ingmar Björkman jämför med universite­t som Stanford i USA, där han själv studerat där allt finns på ett campus. Björkman betonar ändå att ”det går att säga vad som helst uppifrån” som synergier, men att initiativ måste komma från de berörda.

Han berättar om gemensamma utbildning­ar för Aalto-personalen som lett till samarbete mellan professure­r.

– Det har uppstått bieffekter som kanske egentligen är huvudeffek­ter.

I handelshög­skolan är studenter och personal nu placerade nära var-

 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? I byggnaden som invigdes på måndagen finns nu magisterss­tudenterna i ekonomi samt gamla ”kauppis” personal. Sammanlagt har Aalto 10 700 studerande och en personal på 4 200 personer.
I byggnaden som invigdes på måndagen finns nu magisterss­tudenterna i ekonomi samt gamla ”kauppis” personal. Sammanlagt har Aalto 10 700 studerande och en personal på 4 200 personer.
 ??  ?? Handelshög­skolans nya byggnad har kostat 40 miljoner. Ingmar Björkman är dekan och står framför ett konstverk som samtidigt visar vilka som har donerat pengar till högskolan.
Handelshög­skolans nya byggnad har kostat 40 miljoner. Ingmar Björkman är dekan och står framför ett konstverk som samtidigt visar vilka som har donerat pengar till högskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland