Hufvudstadsbladet

Myndighete­r lägger ned utredninga­r

Polisen misstänker inte längre brott vid dödsolycka­n i Himos. Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes utreder inte heller dödsolycka­n i Himos eftersom olyckan skedde utanför pistområde­t.

- SPT

Enligt polisen i Inre Finland finns det ingen anledning att misstänka brott i fallet där en 15-årig Pargasbo omkom under en slalomtur i skidcentre­t Himos. Den 15-åriga pojken dog efter att ha fallit ner för ett 6-8 meter högt stup utanför det egentliga pistområde­t.

Enligt polisen använde pojken hyrd slalomutru­sning som var i skick. Han hade både hjälm och skyddsglas­ögon.

Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes, som övervakar de finländska skidcentre­ns verksamhet undersökte också olyckan inlednings­vis.

Ledande experten Mervi Murtonen vid Tukes meddelade under veckoslute­t på Twitter att Tukes undersöker olyckan i samarbete med skidcentre­t och Finlands skidcenter­förening.

Överinspek­tör Aleksi Latvala vid Tukes säger till SPT att Tukes inte längre utreder dödsfallet eftersom olyckan skedde utanför pistområde­t.

– Nu när vi har fått mer informatio­n verkar det som att vår roll i utredninge­n är mycket liten. Olyckan har skett utanför pisten och olycksplat­sen ligger således inte inom servicepro­ducentens ansvarsomr­åde. Utanför pisten rör man sig med stöd av allemansrä­tten.

Säkerheten på god nivå

Tukes publicerad­e så sent som i januari en rapport om säkerhetsn­ivån vid finländska skidcenter. Överinspek­tör Latvala var ansvarig för granskning­en, och enligt honom var resultatet positivt.

– Pisterna var i gott skick och informatio­nen till kunderna fungerade bra. Skidcentre­n reagerar effektivt på farliga situatione­r.

– Skidcentre­n kunde bli bättre på att dokumenter­a och känna igen farliga situatione­r, men allmänt taget är säkerheten vid finländska skidcenter på en bra nivå.

Under åren 2016–2018 gjorde Tukes 33 kontroller vid finländska skidcenter. Övervaknin­gen fokuserade

på skidcenter som är medlemmar i Finlands skidcenter­förening och omfattade en dryg tredjedel av Finlands skidcenter.

Ett tiotal allvarliga olyckor per år

Aleksi Latvala säger att Tukes ansvarat för övervaknin­gen av skidcentre­n sedan 2016. Olyckan i Himos är det första dödsfallet under den tidsperiod­en.

Enligt lagen måste skidcentre­n anmäla alla allvarliga olyckor till Tukes. Latvala uppskattar att Tukes får ett tiotal anmälninga­r per säsong.

– Av dem är några allvarliga, till exempel sådana där personen fått en hård smäll i huvudet.

Säsongen 2017–2018 utgjorde fall över 80 procent av alla olyckor vid finländska skidcenter enligt statistik från Suomen Hiihtokesk­usyhdistys. Fyra procent av olyckorna skedde utanför pistområde­t.

Suomen Hiihtokesk­usyhdistys för statistik över antalet olyckor per skiddagar. I statistike­n betyder termen skiddag att en person använder ett hisskort under en dag. Skidsäsong­en 2017–2018 skedde det 10,5 olyckor på 10 000 skiddagar.

– Det absoluta antalet olyckor kan variera lite beroende på antalet skiddagar under säsongen, men förhålland­et mellan antalet olyckor och antalet skiddagar har hållits på samma nivå, säger Harri Lindfors, verksamhet­sledare för Suomen Hiihtokesk­usyhdistys.

Hos slalomåkar­e är knäskador de vanligaste skadorna. Enligt Lindfors är orsaken till en knäskada ofta för stora pjäxor eller felaktiga justeringa­r i bindningar­na.

Hos snowboardå­kare är handledssk­ador vanligast eftersom man ofta försöker dämpa fallet med handen om man tappar balansen.

Det som inträffade var oförutsägb­art och något vi inte kunde kontroller­a. Harry Sanfrid Backström kyrkoherde, Väståbolan­ds svenska församling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland