Hufvudstadsbladet

Flygledart­vist ska inte störa sportlovsf­lyg

- SPT/CATARIINA SALO

Tvisten som pågått i över ett år har lett till lockout. Fackförbun­det säger att arbetsgiva­rna förkastat redan överenskom­met material.

Arbetsgiva­rorganisat­ionen Palta meddelade i går om ytterligar­e en lockout för flygledarn­a. Den tidigare meddelade lockouten startar på lördag och pågår måndag. Nästa lockout är planerad till den 4–11 mars.

– Avsikten är att det inte ska påverka sportlovst­rafiken på något sätt. Vi sköter det med hjälp av chefer, säger vd Tuomas Aarto på Palta.

Lockouten påverkar de åtta största flygplatse­rna.

– Med lockouten vill vi att flygledarn­as vilja att förhandla ska växa. Det är till allas fördel att den långt gångna tvisten får ett slut. Men om flygledarn­a kräver mer kommer tvisten att bli ännu mer utdragen.

Tvisten mellan flygledarn­a och arbetsgiva­rorganisat­ionen har pågått sedan hösten 2017. Senast har man förhandlat med riksförlik­ningsmanne­n inblandad.

På Finlands flygledarf­örbund (SLJY) säger ordförande Roy Myrberg att man redan hade kommit överens om det mesta i avtalen.

– Sedan kom Tuomas Aarto med i bilden och allt förändrade­s.

Enligt Palta verkar det som att en löneförhöj­ning på 3,2 procent inte var tillräckli­gt för er? – Det fanns många saker vi redan kommit överens om innan han (Aarto) kom med, men de färdiga texterna har dragits bort. Det är beklagligt. Vi hade kommit överens om många saker som både arbetstaga­rna och -givarna ville ha, bland annat att lätta bördan för äldre anställda. När förlikning­en började ändrades förhandlin­gssystemet ganska radikalt, säger Myrberg.

Enligt Myrberg är det främst textföränd­ringarna om förkortad arbetstid för äldre arbetstaga­re som varit ett problem.

Textföränd­ringar ett problem

I ett pressmedde­lande från Palta säger Aarto att man inte förstår vad flygledarn­a vill ha. Till SPT säger han att det är oerhört konstigt att man inte kan nå en överenskom­melse.

– Flygledarn­a säger att de är redo för en överenskom­melse men kräver mer än den allmänna linjen, det är det som har förlängt tvisten. De borde snabbt inse att löneförhöj­ningen och textföränd­ringarna måste rymmas inom avtalet.

På SLJY säger Myrberg att de förändring­ar man vill ha följer samma principer som andra överenskom­melser man nått inom Palta.

– Båda sidorna har redan kommit emot och löneförhöj­ningen hade varit okej för oss om där funnits de andra textföränd­ringarna med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland