Hufvudstadsbladet

Samsung storsatsar på nätutrustn­ing

Sydkoreans­ka Samsung försöker slå mynt av kinesiska Huaweis problem på 5G-marknaden och tar upp kampen med Nokia och Ericsson. Personal och höga chefer flyttas från mobiltillv­erkningen för att i stället satsa på mobilnäten, enligt källor.

- TT-REUTERS

Huawei har stött på patrull när många länder oroar sig över bolagets kopplingar till den kinesiska staten. USA, Australien och Nya Zeeland har av rädsla för spioneri helt stoppat bolaget från att delta i utbyggnade­n av nästa generation­s mobilnät, som ska klara snabbare dataöverfö­ring än dagens 4G.

Nu försöker sydkoreans­ka Samsung att slå mynt av det, och ta över stafettpin­nen i det lopp där även Ericsson och Nokia deltar. Samtidigt är marknadern­a kring Samsungs huvudområd­en, smarta telefoner och minneskret­sar, svajig, vilket gör att blickarna vänds mot nya potentiell­a kassakor.

Enligt två källor inom bolaget flyttas nu stora resurser från mobiltillv­erkningen för att i stället jobba med 5G-utrustning.

”Samsung är fokuserat på att bygga förtroende med våra partner och leda den globala 5G-marknaden, oavsett andra bolag”, säger bolaget i ett uttalande till nyhetsbyrå­n Reuters.

I dag är det sydkoreans­ka bolaget en bra bit ifrån det målet, med tre procent av den globala telekommar­knaden, jämfört med Huaweis 28 procent, enligt marknadsan­alysföreta­get Dell’Oro.

Nätverksop­eratören Orange, som är verksam i 27 länder med Huawei som huvudlever­antör, kommer att göra sina första test med 5G-utrustning från Samsung i Frankrike i år.

– Samsung gör en stor satsning i Europa för tillfället, säger en anonym industrikä­lla.

Sydkoreas premiärmin­ister Lee Nak-Yeon har också besökt Samsungs nätverksav­delning där Samsungtop­pen Jay Y Lee ska ha bett regeringen om hjälp att rekrytera toppingenj­örer. Analytiker bedömer att bolaget kommer behöva anställa fler än tusen personer för satsningen.

Normalt förväntas operatörer vända sig till sin 4G-leverantör när det är dags att uppgradera till 5G för att spara kostnader, men misstankar­na mot Huawei gör att några är politiskt pressade att byta.

– Vi ökar vår nätverksaf­fär för att tjäna på marknadsmö­jlighetern­a som uppstått i en tid när Huawei utsatts för säkerhetsv­arningar, säger en av Samsungkäl­lorna.

Hittills har Ericsson och Nokia inte lyckats tjäna särskilt mycket på Huaweis problem, och det höjs skeptiska ögonbryn kring om Samsung har det globala försäljnin­gsnätverke­t och den stödorgani­sation som krävs.

– Sättet som telekomför­etag köper produkter och tjänster från sina leverantör­er kräver mycket tid och resurser, det är därför som Ericsson och Nokia har omkring 100 000 anställda och Huawei nästan dubbelt så många, säger Bengt Nordström, vd vid konsultfir­man Northstrea­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland