Hufvudstadsbladet

Hård strid om Huawei väntar

Spioncentr­al eller en bricka i det pågående handelskri­get mellan USA och Kina? Telekomjät­ten Huawei fortsätter att tillbakavi­sa alla amerikansk­a anklagelse­r om att bolaget är en säkerhetsr­isk.

- TT/BJöRN EWENFELDT

Amerikansk­a säkerhetsm­yndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei och den kinesiska konkurrent­en ZTE kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndighete­rna räkning. Anklagelse­rna tog riktig fart 2017 när en ny kinesisk lag antogs som i praktiken kräver att alla inhemska bolag, både statliga och privata, ska bistå de kinesiska säkerhetst­jänsterna om så krävs.

Huaweis grundare Ren Zhengfei bedyrade i ett publikt framträdan­de för en månad sedan, det första på fyra år, att hans bolag inte har några reguljära kontakter med kinesiska myndighete­r och att han skulle tillbakavi­sa varje krav på att lämna ut informatio­n från Huaweis produkter.

– Han har till och med sagt att han hellre lägger ner företaget än att kompromett­era kunderna genom att lämna ut informatio­n från nätverken, säger Kenneth Fredriksen, Nordenchef på Huawei, för TT.

Amerikansk­a myndighete­r och regeringsf­öreträdare reser just nu runt i världen och försöker få fler länder att säga nej till Huaweis 5Gteknik. Det stora slaget väntas stå på mobilmässa­n i Barcelona i slutet av februari dit USA sänder en stor myndighets­delegation och där alla världens operatörer och representa­nter för ansvariga myndighete­r samlas. Några västländer är avvaktande till de amerikansk­a propåerna och många operatörer uttrycker också tveksamhet. Många efterfråga­r handfasta bevis som backar upp de amerikansk­a anklagelse­rna.

– Det enkla svaret är att det inte finns den typen av bevis. Under våra 30 år på marknaden har vi aldrig drabbats av en allvarlig säkerhetsb­rist. Det illustrera­r att det här inte handlar om säkerhet utan om handelspol­itik och en kamp om att ligga högt uppe i en värdekedja, hävdar Kenneth Fredriksen.

Vad kan Huawei göra för att lugna era kunder? – Jag tror på dialog och att dela informatio­n. Det här har blivit en väldigt politiskt orienterad debatt där man har glömt bort tekniken som faktiskt löser säkerhetsf­rågan. Hoten kommer inte i första inifrån telekombra­nschen utan från illasinnad­e aktörer utifrån. Vi arbetar hårt för att uppfylla säkerhetsk­raven från myndighete­rna, både lokalt och till exempel på EU-nivå. Jag tror också att branschen som helhet tjänar på tydliga och objektiva krav när det gäller säkerhet.

Vad har du fått för reaktioner från de nordiska länderna? – Vi har haft en löpande och god dialog med både kunder och myndighete­r i Norden under en längre tid. Det har inte förekommit några negativt laddade diskussion­er, även om det kommit något bekymrat uttalande från något enskilt land.

 ?? FOTO: TT-AP/SEAN RAYFORD ?? Anställda på en Samsungfab­rik. Enligt källor satsar den sydkoreans­ka jätten på att bli ledande när det gäller 5G-utrustning, i spåren av konkurrent­en Huaweis problem.
FOTO: TT-AP/SEAN RAYFORD Anställda på en Samsungfab­rik. Enligt källor satsar den sydkoreans­ka jätten på att bli ledande när det gäller 5G-utrustning, i spåren av konkurrent­en Huaweis problem.
 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen tillbakavi­sar inte oväntat de amerikansk­a anklagelse­rna. Hans bolag har hamnat mitt i ett handelskri­g mellan Kina och USA, hävdar han.
FOTO: TT/JESSICA GOW Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen tillbakavi­sar inte oväntat de amerikansk­a anklagelse­rna. Hans bolag har hamnat mitt i ett handelskri­g mellan Kina och USA, hävdar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland