Hufvudstadsbladet

Idrottspla­ner i centrum och Drumsö rustas upp

Politikern­a i Helsingfor­s lever upp till stadens strategi – fler stadsbor ska ha möjlighet att idrotta nära hemmet.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Stadens beslutsfat­tare har i åratal ältat planer på idrottsbyg­gen i södra och västra Helsingfor­s. I nya stadsdelen Busholmen öppnar inom två år en stor konstisban­a som ska serva stora delar av staden.

Trots geografisk närhet är Busholmen krånglig att nå även för dem som bor på folkrika Drumsö och i centrum av Helsingfor­s. Därför har politikern­a i Helsingfor­s skyndat på utveckling­en av Fabrikspar­ken, Johannespl­anen och idrottspar­ken på Drumsö.

Fabrikspar­ken vid Agricolaky­rkan, en grusplan, har nyligen fått konstgjort fotbollsgr­äs. På vintern är den en skridskopl­an som används flitigt av skolor och daghem, men konstis finns där inte.

Johannespl­anen aktuell

Konstisen kommer däremot ett stenkast längre bort till Johannespl­anen som i åratal liknat mest en byggplats med containrar och depå i än den ena ändan, än den andra. Också den här idrottspla­nen utnyttjas av skolor och daghem.

Det är inga små förändring­ar som planeras.

Förslaget är att ”Joharen” får konstgräs i grått. Underlaget är bra för fotboll men lämpar sig bra för all möjlig skolidrott, enligt stadens plan. En politiker som aktivt arbetat för en snyggare och uppiffad Johannespl­an är Otto Meri (Saml).

– Jag tycker att det samtidigt kan byggas konstis, säger han och lovar arbeta vidare för saken.

Byggandet av en konstisban­a förutsätte­r pengar och ytterligar­e planering, Den nu befintliga planen finns till påseende på nätet fram till den 20 februari. I den ingår en betydande förbättrin­g av belysninge­n i området, alltså även lekparken vid kyrkan. I andra ändan av idrottspla­nen finns en anrik kioskbyggn­ad som ska piffas upp. Också omgivninge­n får en ansiktslyf­tning.

Drumsö nästa vinter?

Idrottspla­nen på Drumsö har nyligen i stadsfullm­äktige beviljats anslag som ska användas till anläggande­t av konstis. Förslaget är Mia Nygårds (Saml). Enligt stadens tjänstemän lämpar sig idrottspla­tsen bra för en konstisban­a som byggs på det ställe där tennisbano­rna är på sommaren och rinken på vintern.

– I idrottspar­ken finns bra omklädning­srum och utrymme för en kylanordni­ng med isbil och en sådan behöver skaffas, enligt planeringe­n.

I dag finns en handfull konstisban­or i Helsingfor­s. Av dem är Braheplane­n i Berghäll störst och kanske mest känd. Där förväntas skridskoåk­are och hockeyspel­are betala en slant för istiden. Det är oklart om och hur detta skulle skötas på Drumsö.

Konstis på Drumsö skulle öka idrottspar­kens årliga kostnader med cirka 80 000 euro.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Johannespl­anen har i flera år varit mera byggplats än idrottspla­n. Nu finns i alla fall en plan för hur den nya sköna framtiden ska se ut.
FOTO: CATA PORTIN Johannespl­anen har i flera år varit mera byggplats än idrottspla­n. Nu finns i alla fall en plan för hur den nya sköna framtiden ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland