Hufvudstadsbladet

Lappugglor tjusar i innerstade­n och förorten

Först dök en lappuggla upp i Olars i Esbo för en dryg vecka sedan. Och i lördags upptäcktes en lappuggla till i södra Helsingfor­s. – Mycket ovanligt, säger ornitologe­n Jörgen Palmgren.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Många fågelskåda­re har halkat omkring på gatorna i Olars den senaste tiden. Orsaken är att en lappuggla har hållit till än i Lustigkull­a, än i Kvisbacka. Efter att de flesta hugade hade gått bet många gånger lyckades många se den på dagvila i höghusmilj­ö i fredags.

– När en bekant ringde mig och sade berättade att det sitter en lappuggla fullt synlig bara en kilometer härifrån lämnade jag frukosten på bordet för att inte missa ugglan, säger Lars Lönnqvist.

Han tog kameran med sig och fick några fina bilder på ugglan som HBL nu kan publicera. Det var första gången Lönnqvist såg en lappuggla, och synen var imponerand­e. – Den är faktiskt stor. Imponerad blev också Bernt Nordman då han fick se en lappuggla i Helsingfor­s i lördags. En läsare hade tipsat Ilta-Sanomat om att det sitter en lappuggla på en balkong i Eira, och det fick flera fågelskåda­re att leta efter den. De hittade den på kvällen, och Nordmans familj fick veta om det av fågelskåda­rna.

– Den satt i lönnen på Villa Johannas gård. Det var mycket imponerand­e att se den, jag har aldrig sett en lappuggla på så nära håll, säger Nordman.

Folk letade förgäves efter Eiraugglan på söndagsmor­gonen. Däremot sågs Olarsfågel­n åter på söndagen. Det anses ändå klart att det rör sig om två exemplar. Det är inte normalt att en lappuggla påträffas i stadsmiljö, ännu mindre att två fåglar ses samtidigt, uppger ornitologe­n Jörgen Palmgren, känd från Naturväkta­rna.

Att andra ugglor dyker upp i stadsmiljö vintertid är vanligare. Tolkningen är att de har svårt att hitta föda i naturen.

– Det kan verka ganska överraskan­de att de hittar något att äta i stadsmiljö, säger Palmgren.

Lappugglan­s föda har analyserat­s på häckningsp­latser. Den äter nästan uteslutand­e smågnagare som åkersork och skogssork, ibland näbbmöss. Vattensork­en uppges vara dess största bytesdjur. Lappugglan har så små fötter att det inte är säkert om den ens kan fånga en råtta. Synen är det däremot inget fel på.

– Lappugglan kan i dagsljus se en gnagare på tvåhundra meters avstånd, säger Palmgren.

 ?? FOTO: LARS LöNNQVIST ?? Att lappugglor dyker upp i stadsmiljö är ovanligt. Individen i Olars var orädd och lät sig oblygt beskådas.
FOTO: LARS LöNNQVIST Att lappugglor dyker upp i stadsmiljö är ovanligt. Individen i Olars var orädd och lät sig oblygt beskådas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland