Hufvudstadsbladet

Spricka i Labour skapar nytt drama kring brexit

Mitt i ett allt osäkrare brexitläge skakas opposition­spartiet Labour av ett jätteavhop­p när sju parlaments­ledamöter väljer att gå sin egen väg. Storbritan­niens regering pressas samtidigt av uppgifter om nya fabriksned­läggningar.

- HBL-TT/WIKTOR NUMMELIN

Raka ord och inga visor framförs av sju rejält missbelåtn­a tidigare Labour-parlamenta­riker på en presskonfe­rens i London på måndagen.

– Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemiti­skt parti. Jag är rasande över att Labour-ledningen underlätta­r brexit, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

– Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderinga­r att ansluta sig till oss. Ni kan komma från olika politiska lägen – vi bjuder er att lämna era partier och hjälpa oss hitta en ny väg framåt, säger i sin tur Chuka Umunna, som varit en de Labour-ledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröst­ning och att Storbritan­nien ska stanna i EU.

Antisemiti­sm

Utöver oenigheten om brexit har Labour den senaste tiden skakats hårt av diskussion­er om utbredd antisemiti­sm. Judiska parlaments­ledamoten Luciana Berger har länge påtalat problemet – vilket i sin tur anses ha bidragit till att hon hotats med en förtroende­omröstning i sin lokalavdel­ning. Nu är hon en av avhopparna. – Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsamman­s med kollegor som respektera­r varandra, säger Berger enligt tidningen The Guardian.

Chris Leslie från Nottingham anser att Labour har tagits över av ”extremväns­tern” och att det vore oansvarigt att låta partiledar­en Jeremy Corbyn bli premiärmin­ister.

Sprickan inom Labour skapar ytterligar­e fragmentis­ering av det brittiska parlamente­t i ett läge när oenigheten redan är enorm kring framför allt brexit.

I grannlande­t Irland är frustratio­nen stor över att underhuset ännu inte kunnat enas om ett utträdelse­avtal.

– Vi har mindre än 40 dagar kvar innan Storbritan­nien lämnar EU och

vi vet fortfarand­e inte vad den brittiska regeringen egentligen vill ha för att få igenom det här avtalet, säger utrikesmin­ister Simon Coveney på besök i Bryssel.

På samma plats befinner sig även brittiske brexitmini­stern Stephen Barclay för nya samtal med EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier.

Honda lägger ner?

I morgon väntas dessutom premiärmin­ister Theresa May komma över Engelska kanalen för att diskutera läget med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.

Även ekonomiskt råder stor ovisshet kring brexit. Till råga på allt väntas dessutom den japanska biltillver­karen Honda i dag meddela att man år 2022 lägger ner sin fabrik i Swindon i sydvästra England med över 3 000 anställda.

– Det är inte brexitrela­terat, utan kopplat till den globala utveckling­en. De försöker samla sin produktion till Japan, säger lokale parlaments­ledamoten Justin Tomlinson till Reuters.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS ?? Flera Labourprof­iler hoppar av. Från vänster Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Luciana Berger, Chuka■ Umunna och Mike Gapes.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS Flera Labourprof­iler hoppar av. Från vänster Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Luciana Berger, Chuka■ Umunna och Mike Gapes.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS ?? ■ Opposition­spartiet Labours ledare Jeremy Corbyn pressas hårt av intern oenighet om brexit.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS ■ Opposition­spartiet Labours ledare Jeremy Corbyn pressas hårt av intern oenighet om brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland