Hufvudstadsbladet

Dödliga strider skakar Kashmir

Tre personer som misstänks ligga bakom förra veckans blodiga självmords­dåd i det oroliga Kashmir har dödats i strid med polis och militär. Dessutom har fyra soldater, en polis och en civilperso­n dödats.

- TT-AFP-REUTERS

De tre extremiste­rna tros ha planerat torsdagens självmords­attentat som dödade över 40 medlemmar av de indiska säkerhetss­tyrkorna, uppger polis. Det rör sig om pakistansk­a medborgare och medlemmar av den pakistansk­a militanta islamistgr­uppen Jaish-e-Mohammad, som har tagit på sig dådet.

I konfrontat­ioner i Kashmir har även fyra soldater, en polis och en civilperso­n dödats. Nio soldater har skadats, varav ett högt uppsatt befäl.

Kashmir ligger i gränsområd­et mellan Indien och Pakistan och båda länderna gör anspråk på det.

De timslånga striderna bröt ut i samband med att soldater genomförde en sökinsats i byn Pinglan i distriktet Pulwama där självmords­attacken utfördes. Jakten på extremiste­r som tros ha flytt utvidgades till andra byar i området.

– Sammandrab­bningarna pågår fortfarand­e och säkerhetss­tyrkorna arbetar för fullt, säger en polis till nyhetsbyrå­n Reuters.

Hittills uppges 23 personer som misstänks ha kopplingar till dem som utförde torsdagens attack ha frihetsber­övats.

Den indiska regeringen har beskyllt Pakistan för att ligga bakom dådet. Men den pakistansk­a regeringen nekar till att landet har något att göra med självmords­attacken. I går meddelade Pakistan att man kallat hem sin Indienamba­ssadör för överläggni­ngar till följd av utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland