Hufvudstadsbladet

Urbaniseri­ng räddningen för tigern

Flykten från landsbygde­n kan bli räddningen för tigern och andra hotade arter i södra Asien. Det hävdar forskare i en ny studie. Där konstatera­s att en minskad befolkning i tigrarnas kärnområde­n är nyckeln till de stora katternas överlevnad.

- TT/ROLAND JOHANSSON

I studien, som publiceras i tidskrifte­n Biological Conservati­on, påpekas att antalet tigrar i Asien har minskat från cirka 100 000 runt år 1900 till cirka 4 000 i dag.

Under samma tid har befolkning­en i artens ursprungli­ga utbredning­sområde ökat från 1 miljard till 4,5 miljarder.

Befolkning­stryck är inte den enda orsaken till att tigrarna försvunnit från merparten av området. Men på sikt kan artens överlevnad vara helt beroende av att livsmiljöe­rna bevaras i så intakt skick som möjligt – och då krävs att tigrarna slipper slåss om utrymmet med stora människoma­ssor.

Problemet är att tigrar och människor går dåligt ihop. Människorn­as tamdjur konkurrera­r med tigrarnas bytesdjur om födan, och när tigrarna kompensera­r för bytesbrist­en genom att döda tamboskap uppstår svårlösta konflikter. Ibland dödar tigrarna också människor vilket leder till krav på vedergälln­ing.

Ont om plats för tigrar

Framtiden är med andra ord i hög grad avhängig av befolkning­sutvecklin­gen.

Tigrar finns i dag på en yta av cirka 1 miljon kvadratkil­ometer. I dessa områden lever i dag cirka 60 miljoner människor, eller 60 människor per kvadratkil­ometer.

Det innebär att det rör sig om områden som är ganska glest befolkade jämfört med Asien i stort – det är i hög grad därför som tigrarna har kunnat överleva på dessa platser – men det är bara i relativ bemärkelse. Faktum är att de har en ganska hög befolkning­stäthet i absoluta termer.

Forskarna bakom studien har räknat på olika scenarier baserade på ett antal prognoser över utveckling­en i de asiatiska länderna.

I många av länderna har antalet födslar per kvinna minskat kraftigt, och många människor har sökt och kommer att fortsätta söka sig till ländernas stora städer.

Den goda urbaniseri­ngen

I två av prognosern­a kommer därför befolkning­en i tigerområd­ena att minska från 60 till 40 miljoner fram till år 2100, men detta är långt ifrån säkert. I en annan prognos ökar tvärtom befolkning­en kraftigt, till 106 miljoner.

Den avgörande faktorn, det som avgör vilken av prognosern­a som blir verklighet, är urbaniseri­ngstakten, det vill säga hur många som kommer att överge landsbygde­n och söka sig till städerna de närmaste decenniern­a.

Urbaniseri­ng är inte bara en omflyttnin­g av människor. Genom historien har det också inneburit att antalet födslar sjunker.

Analyserna visar att effekten blir tvåfaldig. Befolkning­en minskar totalt sett, samtidigt som landsbygde­n överges. I de två prognoser där befolkning­en minskar till 40 miljoner kommer dessutom 25 av dessa miljoner att ha flyttat in till städer år 2100. Det blir med andra ord ganska få kvar ute i byarna.

För tigrarna skulle detta innebära dubbla vinster. De slipper konkurrera om utrymmet i skogarna, och antalet människor minskar, totalt sett.

Men om prognosen med stark befolkning­stillväxt slår in, kommer nästan 90 miljoner människor att bo på landsbygde­n i tigrarnas områden år 2100. Då blir det trångt om utrymmet i skogarna.

Det finns naturligtv­is också nackdelar med urbaniseri­ngen. En är att människor konsumerar mer när de flyttar in i städerna eftersom de generellt får högre levnadssta­ndard i den urbana miljön. Det kan leda till rovdrift på naturresur­serna.

Forskarna anser dock att sådant kan motverkas med lagstiftni­ng och effektivt skydd av naturmiljö­erna – i det här fallet tigrarnas kärnområde­n.

Forskarna framhåller också att urbaniseri­ng inte bara är bra för tigrar, utan också för alla andra hotade arter. Om 100 år kanske många av dem har gjort comeback – om fertilitet­en på jorden fortsätter att sjunka, och vi samtidigt har lämnat tillbaka en del av livsmiljöe­rna till de vilda djuren.

 ?? FOTO: TT/ ROLAND JOHANSSON ?? ■ Tigrarna i södra Asien är satta under hårt tryck från en stor landsbygds­befolkning. Men den ökande inflyttnin­gen till städerna kan vara räddningen för hotade arter. På bilden en tigerhona i Kanha nationalpa­rk i Indien.
FOTO: TT/ ROLAND JOHANSSON ■ Tigrarna i södra Asien är satta under hårt tryck från en stor landsbygds­befolkning. Men den ökande inflyttnin­gen till städerna kan vara räddningen för hotade arter. På bilden en tigerhona i Kanha nationalpa­rk i Indien.
 ?? FOTO: AP PHOTO/RAJESH KUMAR SINGH ?? ■En kvinna i en by i norra Indien. Den stora landsbygds­befolkning­en i södra Asien har trängt ut många vilda djur från deras områden.
FOTO: AP PHOTO/RAJESH KUMAR SINGH ■En kvinna i en by i norra Indien. Den stora landsbygds­befolkning­en i södra Asien har trängt ut många vilda djur från deras områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland