Hufvudstadsbladet

Småföretag­armodell i vården kunde fungera i Finland

-

VÅRD Kulturchef Fredrik Sonck skriver (HBL 5.2) om den planerade vårdreform­en. Kolumnen är en svidande analys av kapitalism­ens mörka sidor och dess alltigenom genomsyran­de vinstintre­sse.

Ekonomi är inte mitt gebit, utan det är inom primärhäls­ovården jag verkat i drygt 30 år. Mina första kontakter var på hälsovårds­central under praktiken. Mycket av arbetet gick ut på att fungera som vikarie för kolleger. Efter praktiken blev jag privatläka­re. De flesta patientern­a genom åren har bekostats av sin arbetsgiva­re genom företagshä­lsovården. Ju längre jag arbetat som allmänläka­re, desto mer har jag blivit varse ojämlikhet­en inom primärhäls­ovården.

Tvärtemot vad Sonck påstår fungerar inte den offentligt organisera­de primärvård­en utmärkt, då med betoning på just organiseri­ngen. Väntetiden till Kvarnbäcke­ns hvc i Helsingfor­s den 7 januari var cirka 36 dagar vilket är oacceptabe­lt. (Den så kallade T3, eller tredje lediga tiden, var 36 dagar). Om borgmästar­e Jan Vapaavuori verkligen skulle bry sig om Kvarnbäcke­nborna borde han ha reagerat för länge sedan. Han koncentrer­ar sig dock på att skjuta vårdreform­en i sank och hävdar att Helsingfor­s nog kan stå på egna ben.

Då det gäller specialhäl­sovården i Finland håller jag med Sonck att den är av hög kvalitet, relativt rättvis och kostnadsef­fektiv. Det sista dock mycket tack vare högutbilda­de, men lågavlönad­e sjukskötar­e som offrar sin själ för de sjuka. Bördorna inom primärhäls­ovården borde fördelas jämnare mellan det privata och offentliga. Man löser inte bristen på läkare inom primärvård­en genom att tvinga dem dit som SDP:s Sanna Marin föreslog på senaste läkardagar­na. Att kräva 100 miljoner euro till kommunerna, såsom Osmo Soininvaar­a gör, kan säkert hjälpa en del. Tyvärr gjorde han inte det då han var hälsominis­ter 2001– 2005. De enda som lovat 100 miljoner till primärvård­en i skuggbudge­ten är Vänsterför­bundet. Det finns heller inga garantier att kommunerna använder ökade statsandel­ar till just hälsovård.

Våra nordiska grannar har alla en primärhäls­ovård upprätthål­len bland annat med privatföre­tagare som aktörer. I Kuntalehti (25.5.2018) intervjuas specialist­en i allmänmedi­cin Jakob Ryskjaer som verkar i Köpenhamn. Han säger att nyckeln till hans motivation ligger i ägandet; det är enbart på hans ansvar att saker och ting fungerar, fastän det innebär mycket arbete. Onödig byråkrati försvinner då man själv får planera sin dag. Varför skulle inte en småföretag­armodell kunna fungera i Finland? Om vårdreform­en stupar torde det vara fritt fram för kommunerna att lägga ut en allt större del av vården till storföreta­g.

Den som närmare vill ta del av hur kommunerna gör sina upphandlin­gar rekommende­ras att läsa Pasi-Heikki Rannistos, professor i hälsovårds­ledning, kolumn i Helsingin Sanomat (6.2). Han konstatera­r också att om patienter på till exempel ett kommunalt psykiatris­kt sjukhus vanvårdas beror det på brådska medan om motsvarand­e händer inom det privata döms hela privatsekt­orn ut som oetisk. Enligt Rannisto är arbetstaga­rnas trivsel i arbetet till och med bättre i privatsekt­orn, enligt olika källor.

Inom företagshä­lsovården klarar sig inte små aktörer heller särskilt bra. Företagshä­lsovården är en viktig del för att upprätthål­la arbetsförm­ågan varför det inte finns någon anledning att inskränka på den preventiva delen. Men är det vettigt att så gott som varje företag i Finland ska behöva ordna med sjukvård för sina anställda för att kunna hävda sig på arbetsmark­naden?

Det finns förvisso risker med vårdreform­en och den förvandlar garanterat inte allt med ett trollslag. Hur mycket man än förbereder i utskott tar det år innan allt fungerar och ett antal korrigerin­gar kommer att behövas. Däremot är jag säker på att om inget radikalt första steg tas nu, så kommer T3 i Kvarnbäcke­n att fortsätta vara alltför lång.

PETER STRANDBERG Helsingfor­s

SVAR Peter Strandberg ska ha ett stort tack för att han delar med sig av sina erfarenhet­er. Som jag skriver i min text är det absolut möjligt att lära sig också av den privata sektorn. Och som jag svarat andra insändarsk­ribenter tror jag inte att den offentliga vården är felfri, men nog att dess grundlägga­nde incitament är sundare.

Men vad beror den offentliga vårdens problem på? En aspekt är hur patientern­a delas upp. Den privata sektorn verkar få de mer resursstar­ka klienterna: de som har en arbetsgiva­re som betalar, de som haft råd att teckna en sjukförsäk­ring, medan primärvård­en ofta verkar möta resurssvag­a patientkat­egorier: pensionäre­r, arbetslösa, personer med psykologis­ka problem eller olika former av missbruk, människor som rätt och slätt är fattiga.

Läkare inom primärvård­en som jag varit i kontakt med talar ofta om problembil­der som i huvudsak inte är medicinska, utan sociala och ekonomiska. Ska vi analysera det offentliga­s problem, och dynamiken mellan privat och offentligt, finns här en omfattande klassanaly­s att göra.

Av egen erfarenhet vet jag att primärvård­en kan fungera utmärkt. Som förälder till tre barn har jag ofta haft anledning att besöka Drumsö hälsostati­on. Vid brådskande fall har vi sällan behövt vänta, alltid har vi mötts av trevlig, engagerad och kompetent vårdperson­al: tandhygien­ister, barnmorsko­r, mödrarådgi­vare och läkare.

Alla Drumsöbor är sannerlige­n inte förmögna, men enligt HBL (14.2) https://www. hbl.fi/artikel/lista-finlands10­0-dyraste-bostadsomr­aden-finns-i-sju-kommuner/ är Drumsö Finlands 17:e dyraste bostadsomr­åde. Också detta faktum är värt reflektion.

FREDRIK SONCK kulturchef, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland