Hufvudstadsbladet

Vad är vackert, det stora eller det lilla?

- PEKKA MATTILA är Professor of Practice vid Aalto-universite­tet och vd för Aalto Executive Education, kommentato­r och skribent.

För inte mer än tio eller femton år sedan var stort vackert. Ju större företaget eller mer berömt varumärke var, desto mer lockande kändes det.

Alla vi konsumente­r understödd­e marknadsle­daren med glädje oberoende om det gällde senap, öl eller mobiltelef­oner. Det kändes tryggt att rida på den robusta segraren.

Men under 2010-talet började en smygande förändring och stort blev fult. Det stora varumärket är nu marknadens mobbare som skoningslö­st pressar sina utmanare medan det lilla varumärket är lätt bemött, tilltaland­e, väcker tillgivenh­et och är till och med gulligt.

Det lilla varumärket erbjuder kunderna möjlighete­n att genom sina val uttrycka något om sig själva. Den franska bysenapen är så mycket mer individuel­l än den alldagliga tuben från storköpet. Hantverksö­l väcker debatt medan ett glas från husets kran är ett tecken på avtagande intelligen­s.

Det stora varumärket är i dag den tråkiges val. Det visar på avsaknad av fantasi och att man har nöjt sig med situatione­n. Inget under att så många marknadsle­dare febrilt försöker hitta på sätt att framträda som små och sympatiska genom att lansera begränsade upplagor, specialkol­lektioner och samarbetsp­rojekt med uppstartsf­öretag.

Förändring­en i förhålland­et mellan det stora och det lilla syns även på annat håll. Att ha möjlighete­n att vara kund hos ett stort och uppskattat företag var hård valuta några decennier bakåt i tiden. Firman valde och godkände sina kunder, som i sin tur snällt underteckn­ade avtalen.

Nu är det stora företaget glupskt och tvivelakti­gt. Det krossar sin motståndar­e utan känslor, köper, integrerar och standardis­erar bara för att styra vinsterna till skattepara­disöar. Så här ser det nämligen ut i medierna och de sociala medierna.

I den allmänna diskussion­en återkommer ett mönster där det lilla söta företaget ställs emot en stor monolitisk koncern. Det lilla företaget är rart och familjärt och ifall några oegentligh­eter skulle uppdagas handlar det alltid om missförstå­nd och beror närmast på företagare­ns oerfarenhe­t i byråkratin­s kugghjul.

När ett stort företag gör ett felsteg är situatione­n en helt annan. Det stora företagets smidiga kommunikat­ion och välpreppad­e talesman får folkets raseri att stiga till nya nivåer. Att de bara har mage att klä sig väl och uppträda som om ingenting hänt! Om felsteget kan upptäckas presentera­s den genast inom ramen för brott. Låt rätten besluta när tiden är inne hur det egentligen låg till. Attans kvinnor i byxdress och män i slips med fina tänder, de förtjänar att sitta inne.

I dag förverklig­as detta mediefenom­en just nu inom vårdbransc­hen. Jag vill under inga omständigh­eter minimera allvarliga försummels­er som klart har avslöjats. De bör åtgärdas och förseelser skall bestraffas kompromiss­löst.

Däremot anser jag att diskussion­ens rådande ram är något oärlig och till och med orättvis på ett intellektu­ellt plan. När det gäller storskalig­a företag med stor personalst­yrka händer det misstag också oftare än i små enheter med några vårdplatse­r och ett par arbetstaga­re.

Hos en stor aktör stämplar de lokala missarna hela företaget och alla anställda – även den stora majoritete­n som gör sitt bästa med en knapp budget och lyckas. Frågan till oss läsare och medierna lyder hur man samtidigt kan vara rättvis och sträng både mot små och mot stora varumärken och företag.

”Hos en stor aktör stämplar de lokala missarna hela företaget och alla anställda – även den stora majoritete­n som gör sitt bästa med en knapp budget och lyckas.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland