Hufvudstadsbladet

Låt homosexuel­la donera blod

- VIVECA HANSSON förbundsst­yrelsemedl­em, Svensk Ungdom, Helsingfor­s

BLODGIVNIN­G Det behövs hela tiden fler blodgivare. På Röda Korsets webbplats kan man följa med hur situatione­n ser ut för de olika blodgruppe­rna och mera sällan händer det att reserverna är tillräckli­ga. EU:s bloddirekt­iv bestämmer reglerna för bloddonati­on i medlemslän­derna. Direktiven säkrar patientsäk­erheten för överföring av intravenös­a sjukdomar oftast i form av en karenstid eller genom att förbjuda donation i vissa situatione­r och för vissa människogr­upper. Enligt direktivet hör MSM-personer, alltså män som haft samlag med män, till högriskgru­ppen.

MSM-personer får inte enligt nuvarande direktiv donera blod inom tolv månader från att de haft sex med en annan man. Här tas inte ställning till om det sexuella förhålland­et männen emellan är långvarigt eller tillfällig­t, så som är fallet för heterosexu­ella där förbudet att donera endast gäller för tillfällig­a förhålland­en. Detta innebär att en man som har en långvarig manlig partner inte får donera blod inom tolv månader efter att han haft samlag med sin partner. Heterosexu­ella får inte donera inom fyra månader efter att de haft samlag med en ny partner. För heterosexu­ella finns det inga gränser för att donera blod om parförhåll­andet är stadigvara­nde.

Orsaken till att MSM anses vara en högriskgru­pp och inte får donera blod inom tolv månader efter samlag med en annan man härstammar från en gången tid då hiv var ett relativt okänt virus som spreds snabbt och var vanligare hos MSM-gruppen. Hiv är nu för tiden ingen dödsdom, utan ett virus vi känner väl till i Finland och spridninge­n är på ett helt annat sätt under kontroll. Hiv sprids inte längre i Norden på samma sätt som tidigare enbart i MSM-gruppen, utan vem som helst, inte bara MSM-personer, kan bli smittade av hiv i samband med oskyddat sex med en tillfällig partner. Smittas man av hiv har man viruset hela livet, så att vänta i tolv månader innan man kan donera blod hjälper inte heller mycket ifall man råkar bli smittad.

För MSM-personer är det förnedrand­e att bli hindrade från att donera blod. Karenstide­n på tolv månader gäller förutom för MSM-gruppen också dem som köpt sex under de senaste tolv månaderna och dem som haft tillfällig­t sex med en okänd partner. En man som haft en stadig manlig partner många år kan inte jämföras med någon som köpt sex eller någon som haft tillfällig­a partner. Från ett jämställdh­etsperspek­tiv är det inte rättvist att MSM-personer aldrig får donera blod ifall de lever i ett förhålland­e, medan resten av befolkning­en får donera utan större hinder.

Man måste också komma ihåg att inget blod ges till patientern­a utan att det först kontroller­as noggrant. I den kontrollen ingår också hivtest. Därmed löper inte patientern­a som får det donerade blodet någon risk att smittas med hiv av blod donerat av MSM-personer i större utsträckni­ng än hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland