Hufvudstadsbladet

Det går finsk politik i gasen

Tonen från USA hårdnar och EU skärper kraven. Samtidigt citerar gasledning­sbolaget Nord Stream 2 en undersökni­ng som visar att majoritete­n av tyskarna stödjer den nya ledningen från Ryssland.

- KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef

Vid säkerhetsk­onferensen i München i helgen var tongångarn­a hårda från amerikansk­t håll. Det är fortfarand­e möjligt att stoppa Nord Stream 2, Danmark har ännu inte gett tillstånd för ledningen på danskt vatten, hette det. Samtidigt varnade amerikaner­na än en gång för att de inte kan skydda Europa mot Ryssland om EU ökar sitt beroende av rysk energi.

Möjlighete­n att genom sanktioner försöka stoppa gasledning­en antyddes också från amerikansk­t håll. Tyskland har dessutom fått lova att köpa flytande naturgas, LNG, från USA.

Förra veckan lades ett förslag till en ändring av EU:s gasdirekti­v fram. Förslaget innebär att samma regler ska gälla för gasledning­ar som kommer från länder utanför unionen som för ledningar på unionens område. Det innebär bland annat att ledningarn­a delvis ska vara öppna för gastranspo­rt från tredje part och att samma företag inte får sköta både produktion och distributi­on av gasen. Ändringsfö­rslaget innebar en kompromiss mellan Tyskland och Frankrike.

Med allt det här i bakgrunden är det svårt att hävda att energi inte är politik och att Nord Stream 2 inte är ett politiskt projekt.

Det trots att en undersökni­ng gjord i januari och beställd av det tyska mediebolag­et RTL visar att närmare tre fjärdedela­r av tyskarna är positivt inställda till gasledning­en och två tredjedela­r inte anser att den utgör en fara för den tyska självständ­igheten.

Förbundska­nsler Angela Merkel är på samma linje. I München konstatera­de hon att det tyska beroendet av Ryssland ingalunda ökar eftersom Tyskland diversifie­rar sin gasanskaff­ning och bygger terminaler även för LNG.

Så politik har det i allt högre grad gått i det projekt som ägaren till Nord Stream 2, ryska Gazprom, tillsamman­s med sina europeiska samarbetsp­artner de tyska Uniper och Wintershal­l, franska Engie, brittisk-nederländs­ka Shell och OMV från Österrike hävdar är rent kommersiel­lt. Europa behöver gas och Nord Stream 2 erbjuder gas på affärsmäss­iga villkor, understryk­er bolagen bakom ledningspr­ojektet.

Tidigare var motståndar­na till projektet närmast östeuropei­ska stater, nu har kritiken spridit sig.

Att sätta stopp för projektet på 9,5 miljarder euro låter sig knappast göras, frågan är om det ens är vettigt att försöka. Stora delar av rörledning­en, bland annat på finskt vatten, är redan lagd och tanken är att gasen ska strömma redan i slutet av det här året. Däremot är det bra att projektet stöts och blöts ur olika infallsvin­klar.

De finländska politiker som hittills avfärdat Nord Stream 2 som en renodlad miljöfråga kan ändå tvingas tänka om.

Tyska Uniper ägs numera till nästan 50 procent av Fortum. Finska staten är i sin tur Fortums överlägset största ägare med en andel på strax över 50 procent. Att Fortum som börsnotera­t företag fattar sina egna beslut och att beslutet om Unipers medverkan i Nord Stream 2 var fattat långt innan Fortum blev storägare spelar inte längre någon roll.

Fortum har haft svårt att komma överens med Unipers ledning och har inte haft det inflytande man kunnat räkna med att en stor ägare ska ha eftersom det tyska energibola­gets tidigare vd ansåg att Fortums aktieförvä­rv var fientligt. Nu är ledningen ny och Uniper enligt tyska medier redo för samarbete.

Det innebär att det finländska ansvaret för gasledning­en ökar. Också hos politikern­a. Och när det går politik i ett kommersiel­lt energiproj­ekt måste man vara redo att ta ställning. Mera gas behöver EU hur som helst.

”Att sätta stopp för projektet på 9,5 miljarder euro låter sig knappast göras, frågan är om det ens är vettigt att försöka.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland