Hufvudstadsbladet

Semenya: Jag vill bara springa som jag är född

Vad avgör om en kvinna ska få tävla mot andra kvinnor? När löparstjär­nan Caster Semenyas överklagan mot IAAF:s nya regler kring testostero­nnivåer ska behandlas har Idrottens skiljedoms­tol (Cas) en mycket större fråga än en enskild idrottskar­riär att ta hä

- TT/MAKOTO ASAHARA

I går inledde Idrottens skiljedoms­tol (Cas) arbetet med Caster Semenyas överklagan mot Internatio­nella friidrotts­förbundets (IAAF) nya regler kring tillåtna testostero­nnivåer för hyperandro­gena, kvinnliga medeldista­nslöpare.

Reglerna som skulle ha implemente­rats i november förra året, har skjutits på i väntan på Cas beslut, som väntas komma i mars.

För Caster Semenya skulle reglerna innebära att hon behöver sänka sina testostero­nnivåer med hjälp av medicineri­ng.

”Jag vill bara springa naturligt, som jag är född. Det är inte rättvist att jag blir tillsagd att förändra mig. Det är inte rättvist att människor ifrågasätt­er vem jag är. Jag är en kvinna och jag är snabb”, sade Semenya i ett uttalande när hon valde att, med uppbacknin­g av Sydafrikas friidrotts­förbund, överklaga regeländri­ngen hos Cas.

En regeländri­ng som inte bara kritiserat­s av Semenya och hennes nationsför­bund, utan även av flera andra runtom i världen.

”Orättfärdi­gt och diskrimine­rande”

Experter från FN:s råd för mänskliga rättighete­r har kallat reglerna ”orättfärdi­ga och diskrimine­rande”. Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach och svenska Hedvig Lindahl har i ett öppet brev konstatera­t samma sak. Och så sent som i söndags frågade sig 18-faldiga grand slam-vinnaren Martina Navratilov­a huruvida det kunde vara rätt att begära idrottare att medicinera sig för att tävla.

Fallet handlar dock inte enbart om en OS- och VM-guldmedalj­örs möjlighete­r att fortsätta idrotta på elitnivå, något som Semenya själv var tydlig med när hon mötte presssen i november förra året.

– Om jag låter det här passera, vad händer med nästa generation? Det skulle döda dem. Vad händer med unga tjejer som önskar att springa och som kanske är i samma situation som jag, sade 28-åringen.

– Jag vill visa dem att det som de gör inte är rimligt, för när man börjar klassifice­ra kvinnor får man problem.

På andra sidan står IAAF, som menar att Semenyas medfödda testostero­nnivåer

ger henne ett övertag mot konkurrent­erna.

”Det här är nödvändigt för att säkerställ­a rättvisa tävlingar för alla kvinnor. Utan regeln riskerar vi att förlora nästa generation av kvinnliga idrottare då de inte ser någon väg till framgång inom vår sport”, skriver IAAF i ett pressmedde­lande.

”Kommer dominera alla prispallar...”

Klart är att Cas beslut kommer påverka inte bara Caster Semenya – utan damidrotte­n som helhet.

Enligt The Guardian säger IAAFadvoka­ten Jonathan Taylor att ”idrottare med avvikande könsutveck­ling kommer att dominera alla prispallar och prispengar, och kvinnor med normala testostero­nnivåer kommer inte ha en chans att vinna” om Cas går på Caster Semenyas linje.

Doktor Stéphane Bermon, chef för IAAF:s hälso- och vetenskaps­råd, tror att en tredje könskatego­ri inom idrotten i framtiden inte är någon omöjlighet.

Och en annan vetenskaps­man menar att testostero­nbaserade kategorier inom idrotten, likt viktklasse­r inom kampsport, kan vara en väg att gå.

 ?? GILLIERON/KEYSTONE
FOTO: TTAP-KEYSTONE/LAURENT ?? Caster Semenya och hennes advokat Gregory Nott anländer till Idrottens skiljedoms­tol (Cas) i Lausanne.
GILLIERON/KEYSTONE FOTO: TTAP-KEYSTONE/LAURENT Caster Semenya och hennes advokat Gregory Nott anländer till Idrottens skiljedoms­tol (Cas) i Lausanne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland