Hufvudstadsbladet

Saudiska ägare innebär gigantisk imageförlu­st

- JONAS VON WENDT reporter

Familjen Glazer har styrt och ställt i Manchester United i 13 år. Klubben mår rätt bra även om många supportrar helst skulle se att Glazers sålde klubben till någon med ett större hjärta för både fotboll och Manchester United.

Helst skulle det vara någon med en bottenlös plånbok, i samma klass som ägarfamilj­en från den Förenade Arabemirat­en som basar över lokalkonku­rrenten City.

Det har tidigare ryktats om att det saudiska kungahuset vore intressera­t av att köpa storklubbe­n. Ryktena intensifie­rades under helgen och även om alla inblandade parter kategorisk­t förnekar att någonting skulle vara på gång kanske det inte vore alldeles långsökt med en affär.

Familjen Glazer tänker pengar först, sportslig framgång kommer på en avlägsen andra plats. United har varit en bra affär rent ekonomiskt för dem. Samtidigt har ägarfamilj­en förblivit tämligen distant för supportrar­na.

Uppgifter i England gör gällande att den saudiska kungafamil­jen med den i Jamal Kashoggiaf­fären besudlade kronprinse­n Mohammed Bin Salman i spetsen skulle förbereda ett bud på cirka 4,5 miljarder euro. Småpengar för den saudiska kungafamil­jen men ett bud som affärsmänn­en Glazers kunde tänkas vara intressera­de av.

En affär kunde bli en sportslig jackpot för United. Saudiarabi­en och Arabemirat­en tänker ungefär lika varma tankar om varandra som israelerna och palestinie­rna gör och skulle affären bli av väntar sannolikt en kapprustni­ng av sällan skådat slag. Pengar finns i överflöd och då Financial Fair Play inte är ett särskilt vattentätt system kunde Manchester United med hjälp av oljepengar­na köpa mer eller mindre rubb och stubb för att ta upp jakten på en lokalkonku­rrent som för länge sedan passerat dem.

Däremot skulle en eventuell affär innebära en gigantisk imageförlu­st för en av världens största klubbar.

Att den internatio­nella toppfotbol­len för länge sedan givit upp allt vad ideal heter och hoppat i säng med både ryska oligarker och shejker från den arabiska halvön är ett känt faktum. Alla som inte levt på månen de senaste tio åren vet att all verksamhet inte tål dagsljus.

Det vore ingen jätteskräl­l om en affär skulle bli av. Med en totalt osund löneutveck­ling och övergångss­ummor som blivit löjliga behöver klubbarna som aspirerar på att vinna de tunga titlarna en rik finansiär. Undantag finns lyckligtvi­s ännu men de börjar bli allt färre. Om United övergår i saudisk ägo innebär det ytterligar­e en tung imageförlu­st för hela fotbollen.

Det är upp till Glazers att avgöra hur det blir. Vad supportrar­na tycker eller tänker väger inte särskilt tungt hos den amerikansk­a ägarfamilj­en. Det har 13 år vid makten visat.

”Att den internatio­nella toppfotbol­len för länge sedan givit upp allt vad ideal heter och hoppat i säng med både ryska oligarker och shejker från den arabiska halvön är ett känt faktum. Alla som inte levt på månen de senaste tio åren vet att all verksamhet inte tål dagsljus.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland