Hufvudstadsbladet

Fler väljer ljudböcker – intresset för deckare svalnar

- HBL-TT/ELIN SWEDENMARK

Allt fler köper litteratur via ljudbokstj­änster medan antalet fysiska bokhandlar fortsätter att minska i Sverige, enligt en ny rapport. För femte året i rad ökar också försäljnin­gen av barn- och ungdomsböc­ker. Trenden håller i sig: fler och fler tar del av böcker via digitala abonnemang. Under 2018 ökade de tjänsterna med 33,4 procent jämfört med året innan. Det visar den årliga rapporten Bokförsälj­ningsstati­stiken från Svenska Bokhandlar­eföreninge­n och Svenska Förläggare­föreningen.

– Det har pågått under flera år. Hela tillväxten i branschen är det som sker digitalt, säger rapportens författare Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshög­skolan i Stockholm, till TT.

Digitalböc­ker ökar

Digitaltjä­nsternas ökning är ännu större sett till volym: alltså antalet gånger en bok lyssnas på. Det betyder också att snittintäk­terna för digitalböc­kerna minskar, vilket Erik Wikberg tror kommer att bli en viktig fråga för förlag och författare framöver.

– Det här är fantastisk­t positivt för konsumente­rna, det är som en bokrea året om att ta del av böcker till så lågt pris. Men över tid ligger det också i konsumente­rnas intresse att branschen ska kunna ge ut böcker. Det är inte lätt att leva på att vara författare och går intäkterna ner ännu mer kommer det leda till att många författare slutar, säger han.

Branschen har också oroat sig för att ljudbokens uppsving ska leda till att enklare berättelse­r prioritera­s, eftersom de är mer anpassade för mediet. Samtidigt blir tröskeln inför ny litteratur lägre för dem med digitala abonnemang, tror Mats Ahlström, ordförande för Svenska Bokhandlar­eföreninge­n. Med en fast avgift förlorar man inget på att testa en ny bok.

– Jag tror att människor konsumerar berättelse­r i större omfattning när det finns flera format, säger han.

Fler barnböcker

Försäljnin­gen av barn- och ungdomslit­teraturen fortsätter också att öka, vilket den har gjort de senaste fem åren. Den gick upp med 8,3 procent förra året. Samtidigt pekar Erik Wikberg på att undersökni­ngar om barns läsning inte visar på en ökning i samma takt. Det är alltså troligtvis barn som redan läser som får böckerna, så utmaningen att få fler att läsa kvarstår understryk­er han.

– Forskning visar att läsande barn har ett dramatiskt större ordförråd och det påverkar också hur de tar till sig av samhällsin­formation, journalist­iska artiklar och all form av text. Alla håller med om att det är fint och bra att läsa men pratar inte lika mycket om de nödvändiga aspekterna. Det är en demokratif­råga, säger Erik Wikberg.

Ser man på den litteratur som efterfråga­s står svenska berättare högt i kurs medan intresset för deckare har svalnat. Det kan å andra sidan bero på att just den genren är populär att lyssna på, och de digitala abonnemang­en tas inte upp i jämförelse­n. Tydligt är dock att översatt skönlitter­atur minskar, med 16 procent, medan svenska romaner ökar med 11 procent.

De fysiska bokhandlar­na I Sverige har det också fortsatt tufft. De sålde 5,5 procent färre böcker och dagligvaru­handeln sålde 8,8 procent färre böcker under 2018. I Storbritan­nien och USA syns däremot ett ljus i tunneln: efter att länge ha tappat mark växer bokhandlar­na nu igen, liksom även försäljnin­gen av pappersböc­ker.

 ?? Foto: tt/viLHeLm StoKStad ?? ■Ljudboksfö­retagens andel av försäljnin­gen fortsätter att öka. Men snittintäk­terna för digitalböc­kerna minskar.
Foto: tt/viLHeLm StoKStad ■Ljudboksfö­retagens andel av försäljnin­gen fortsätter att öka. Men snittintäk­terna för digitalböc­kerna minskar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland