Hufvudstadsbladet

Hjälte eller skitstövel?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ När någon missänks för mord eller andra grova brott i Sverige är förmodlige­n det vanligaste namnet på önskad försvarare Leif Silbersky. Ofta för att det är den enda advokat som den misstänkta kommer på namnet på. Och det i sin tur beror på att Leif Silbersky är landets kändaste advokat som anses vara mycket skicklig, den bästa i branschen, som därmed också kastar viss stjärnglan­s över den åtalade.

Silberskys rykte har lett till att han under de senaste femtio åren tagit sig an uppdraget som försvarare i Sveriges mest uppmärksam­made rättegånga­r: Neurosedyn­katastrofe­n, Trustorhär­van, Refaat El-Sayed, Sigvard Marjasin, Jesús Alcalá, Englamörda­ren, Hagamannen, Göteborgsb­randen … Och nu senast högskolepr­ovsrättegå­ngen.

I dag är Silbersky åttio år gammal och i högsta grad verksam med upp till sextio arbetstimm­ar i veckan. Dokumentär­filmaren Tom Alandh, som har en unik förmåga att närma sig alla slags människor och vars sammetslen­t vänliga intervjust­il är närvarande i det han gör, har gjort en tredelad dokumentär­serie om denna erfarna och skickliga, men inte okontrover­siella, kändisadvo­kat med en passion för opera på fritiden. Det är inget idolporträ­tt, utan också negativa uppfattnin­gar om huvudperso­nen kommer fram. Om att han inte bryr sig om dem han försvarade på ett mänskligt plan (vilket Silbersky själv på sätt och vis erkänner och motiverar med att det heller inte egentligen ingår i hans uppdrag), och hur han njuter av uppmärksam­het.

Alandh har under ett års tid följt med Silbersky, som till sin fysik börjar vara märkt av ålder men som intellektu­ellt fortfarand­e är rakbladsva­ss, när han åker tåg till olika (mord)rättegånga­r i landet. Att ta sig an uppdraget att försvara åtalade innebär för Silberskys del inte nödvändigt­vis att han hävdar att någon är oskyldig. Det räcker att han kan peka på att den åtalade kan vara det.

I dokumentär­en medverkar två andra tunga herrar som ger sin syn på Silbersky: författare­n Jan Guillou och kriminolog­en Leif GW Persson. Av dessa är den senare mer kritisk till etiken i hur Silbersky valt sina åtaganden, och GW har även offentligt beskyllt Silbersky för att vara en ”gangsterad­vokat” (gällde hur han hjälpte en bordell att hitta kryphål i lagen, att misstänkta har rätt till advokat är herrarna däremot ense om).

Dokumentär­en följer även med in i rättssalen och ger (ljud)prov på Silbersky in action som visar på hans gåpåiga ettrighet i rättssalen när han grillar vittnen och utredare som inte gjort sitt jobb. Utanför rättssalen ger han åtminstone nu på äldre dar närmast ett jovialiskt intryck. Som så ofta när Alandh är i farten är det här en mångfacett­erad och högst välberätta­d dokumentär­serie som därtill tangerar true crime-genren.

Alla tre delarna finns redan tillgängli­ga på SVT Play.

SVT Play och SVT1 22.00

 ?? FOTO: KALLE SEGERBäCK ?? Den åttioåriga stjärnadvo­katen Leif Silbersky porträtter­as i en tredelad dokumentär­serie.
FOTO: KALLE SEGERBäCK Den åttioåriga stjärnadvo­katen Leif Silbersky porträtter­as i en tredelad dokumentär­serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland